Planten die zich niet gedragen zoals van hen verwacht wordt, doen altijd van zich spreken. Prunus bijvoorbeeld bloeit meestal in de lente. Maar er zijn uitzonderingen op deze regel. Prunus mume, bijvoorbeeld, de Japanse abrikoos die in februari, in volle winter dus, bloeit. En onder de Japanse kerselaars zijn er ook enkele die de winterse kou trotseren. De meest bekende zijn Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ en ‘Autumnalis Rosea’.

Robert en Jelena De Belder hebben in de jaren ’50 en ’60 heel wat Prunus subhirtella gezaaid. Daaruit verkregen ze twee uitstekende variëteiten: ‘Amanda’ opgedragen aan de echtgenote van de violist Arthur Grumiaux en ‘Mary Mallet’ genoemd naar de eigenares van het beroemde bos van Moutiers in Varengeville (Normandië). Deze laatste variëteit is een treurprunus en heeft in de herfst prachtig gekleurde bladeren.

Er bestaat nog een andere Prunussoort met cultivars die buiten het normale seizoen bloeien: Prunus incisa met zijn variëteiten ‘November Charm’ en ‘Praecox’. Deze laatste, een grote, opmerkelijke heester, is het werk van de beroemde kwekerij Hillier (Hampshire) en werd in januari 1957 bekroond met een Award of Merit van de Royal Horticultural Society. Zoals de wilde Prunus incisa, die voorkomt op de uitlopers van de Fujiberg, groeit de cultivar ‘Praecox’ slechts langzaam en wordt tussen 2 en 5 meter hoog. Nochtans lijken de kronkelende takken te willen zeggen dat de plant wel zin heeft om te groeien. Ik heb zelf een dwergexemplaar gezien in een grote stenen pot en toch was die plant al meer dan tien jaar oud.

Prunus incisa ‘Praecox’ is op z’n mooist bij het begin van de bloei, wanneer de herfstbladeren nog niet allemaal afgestorven zijn. Toch gebeurt het niet zelden dat hij pas in januari bloeit. Maar het kan ook één of twee maanden vroeger, afhankelijk van de herfst- en de wintertemperaturen. Dit is een gezonde plant die geschikt is voor terrassen en kleine tuintjes.

Prunus incisa ‘Praecox’ is verkrijgbaar bij gespecialiseerde kwekers, zoals Benoït Choteau. Tel. (064) 33.82.15. Met vragen over deze plant kan u ook altijd terecht in het Arboretum van Kalmthout, Tel. (03) 666.67.41.

.

J.-P. GABRIEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content