Aan de IJzer, vlak bij de Azurenkust en bij alle Shakespearefans worden dit jaar belangwekkende verjaardagen herdacht of gevierd met evenementen. Tijd voor een bezoekje.

1 ARTIESTENNEST

Vijftig jaar geleden begonnen Marguerite en André Maeght een uniek museum voor hedendaagse kunst. Op 28 juli 1964 werd het door de legendarische cultuurminister André Malraux geopend. Het indrukwekkende gebouw van de Catalaanse architect Josep lluis Sert omvatte een aantal plekken die door de kunstenaars zelf werden gecreëerd zoals de muurschilderijen van Chagall, de Giacometti-binnentuin en het labyrint van Mirò.

Om de verjaardag van het museum te vieren, komen er drie tentoonstellingen. Josep lluis Sert & la naissance de la foundation Maeght bijt de spits af (van 5 april tot 9 juni). Cinquante ans de chefs-d’oeuvre à la Fondation Maeght (van 28 juni tot 11 november) stelt een honderdtal werken tentoon van wereldberoemde artiesten die in Saint-Paul-de-Vence te gast waren. Een uniek rendez-vous dat geen enkele kunstliefhebber mag missen. In het najaar is er nog Tableaux pour un art sous toutes ses formes (van 29 november tot maart 2015) dat visuele kunst combineert met dans, muziek en poëzie.

www.fondation-maeght.com

2 STRIJDPLEK

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van het begin van de Groote Oorlog is nog tot 1 april in het In Flanders Fields Museum in Ieper een audiovisuele installatie te zien. Ze werd samengesteld door fotograaf Stephan Vanfleteren en brengt uniek historisch beeldmateriaal samen.

Wie een blik wil werpen achter de schermen van het conflict kan terecht in het Talbot House in Poperinge, waar een half miljoen soldaten tijdens WO1 even op adem konden komen en er een home away from home vonden. Het huis is nu een levend museum met mogelijkheid tot logies. In Koekelare werd het museum heringericht waar het werk van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz te zien is. Zij is bekend van het Treurend Ouderpaar op het kerkhof van Vladslo.

De gratis toeristische kaart De Grote Oorlog Herdacht geeft een overzicht van monumenten, musea en begraafplaatsen die een bezoek waard zijn.

www.flandersfields.be

3 HAMLET IS OVERAL

De echte Hamlet-fan moet dit jaar op wereldreis, want het Londense Globe Theatre stuurt de ultieme Shakespeareklassieker op tournee. Vanaf 23 april wil het alle landen van de wereld aandoen met de iconische productie. Het hoopt daarmee in twee jaar klaar te zijn. Dat ambitieuze plan is gerijpt om de 450ste verjaardag van ’s werelds grootste theater-auteur te vieren. Peter Brook, directeur van The Globe: “Er is nu eenmaal geen plek op aarde waar de woorden To be or not to be geen belletje doen rinkelen.”

Wie geen tijd heeft om Hamlet te volgen naar Kenia, Korea of Ecuador kan de speellijst van Het Toneelhuis raadplegen, want ook hier wordt de verjaardag niet vergeten. Nog meer Shakespearenieuws komt van De Bezige Bij. Die plant de heruitgave van het volledige theateroeuvre, de beroemde vertalingen van Willy Courteaux.

Verder zijn er zowat overal voorstellingen, congressen, recitals, tentoonstellingen en feesten rond de jarige theatermaker, dichter, zakenman en woekeraar.

globetoglobe.shakespearesglobe.com

www.toneelhuis.be

www.shakespeareanniversary.org

(PDA); (PDA); (IVN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content