De rederij omschrijft het als een Piraten Minicruise. Wij verkopen het aan Sofie (5) en Tom (3) als lang varen, naar Engeland nog wel, slapen in een kajuit, en op schattenjacht gaan. Dat we reizen van IJmuiden naar Newcastle, is in dit geval van minder belang.

1. Wie stuurt er als de kapitein slaapt ?

We gaan op minicruise, en dat is voor de kinderen al weken van tevoren hét onderwerp van gesprek. “We vertrekken in Nederland, varen een hele nacht lang en komen dan in Engeland aan”, probeer ik hen aan het verstand te brengen. De oudste trekt bedenkelijk een wenkbrauw omhoog. “Als we ’s nachts varen, wie stuurt dan als de kapitein slaapt ?” We sussen haar met een verhaal van twee kapiteins die elkaar afwisselen. Eenmaal ingescheept mogen de kinderen met de piratenclub op bezoek naar de brug. Ze ontmoeten er de kapitein en zijn er van dan af zeer gerust in.

2. Krijgen we spaghetti én frieten ?

De King of Scandinavia, zo heet het schip van de Deense rederij DFDS Seaways dat dagelijks tussen IJmuiden en Newcastle in Noord-Engeland vaart. “Zo groot ?” Tom wordt stil als we er met de auto binnenrijden. De cruiseferry is 166 meter lang en bijna 28 meter breed, lezen we voor uit een brochure. Wat later lopen ze te dollen door het schip, van onze kajuit naar de kinderclub, van de kinderclub naar het dek, en van de ene kant van het restaurant naar de andere. Het kinderbuffet is een ‘best of’ voor kleuters : fishsticks, frieten, spaghetti. Op de terugtocht kiezen we voor het steakrestaurant – er zijn verscheidene restaurants aan boord – en voor de kinderen is er een uitstekend piratenmenu voorhanden. We besluiten dat we de kleinere restaurants aan boord gezelliger en rustiger vinden dan het grote buffetrestaurant, en als je uitkijkt, hoeft het zeker niet duurder te zijn.

3. Zakt de zon echt in de zee ?

“Jullie wisten toch niet dat ik zo goed kon jumpen”, glundert Sofie. We hebben haar tegen tienen van de dansvloer geplukt. De kinderdisco, met al het jonge grut van de piratenclub, was druk beklant. Tom is uitgeteld en we zoeken onze kajuit op : piepklein, maar efficiënt georganiseerd, met aan beide zijden telkens twee bedjes boven elkaar. We kijken nog even naar buiten en zien de vuurrode zon langzaam in de zee zakken. De kinderen kunnen aan den lijve ondervinden wat dat liedje dat ze zo graag zingen, nu betekent. “Ik heb de zon zien zakken”, probeert Tom nog in te zetten, maar ver geraakt hij niet. Te moe en meteen naar dromenland vertrokken, net als zijn zus.

4. Waar zijn mijn benen naar toe ?

’s Ochtends rijden we rond 10 uur van de boot in Newcastle, we worden er ’s avonds terug verwacht tegen halfvijf. We moeten dus goed uitkiezen wat we gaan doen. Alnwick Castle had de rederij voorgesteld, op een uur rijden van de haven. Een uitstekende tip. In het middeleeuwse fort kun je met veel plezier een kindvriendelijke dag doorbrengen. Dit is één van de grootste nog bewoonde kastelen van het land – de thuis van de hertog en hertogin van Northumberland – en het wordt ook het ‘Windsor van het Noorden’ genoemd. Op een binnenkoer kunnen de kinderen zich verkleden in middeleeuwse ridder of dame. En de trompe-l’oeilcabine waar je als onthoofd op de tafel lijkt te liggen – weg lijf, weg benen – betekent algemene hilariteit.

Praktisch

DFDS Seaways vaart elke dag tussen IJmuiden en Newcastle. Tijdens de schoolvakanties is er kinderanimatie. De rederij biedt verder tal van thema- en pakketreizen aan.

Newcastle is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Noord-Engeland en Schotland. Een piratenminicruise kan vanaf 248 euro voor het gezin (met twee kinderen). Alle info op www.dfds.nl.

Info over Alnwick Castle : www.alnwickcastle.com.

Tekst en foto’s Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content