Pinogri bevindt zich aan de straatzijde van hotel-restaurant Cortina in het Westvlaamse Wevelgem. Het interieur is volgens de normen van hedendaagse gezelligheid ingericht. Bij schemerlicht wordt er in een knusse sfeer gegeten. De smakelijke bereidingen zijn wars van gekunstelde liflafjes waarmee veel koks proberen te bewijzen dat ze geen keukenkoelies maar kunstenaars zijn. De deur van Pinogri werd vanaf de eerste dag platgelopen. Een smakelijke hap voor verteerbare prijzen valt ook hier in de smaak. Er is een spijskaart met voorgerechten van 180 tot 480 fr. en hoofdgerechten van 410 tot 750 fr. Populair zijn américain (350 fr.), steak béarnaise (480 fr.) en gebakken zeetong (600 fr.). De suggesties van de dag zijn op muurborden genoteerd en de dagschotel Pinogri-Aujourd’hui biedt een dagelijks gerecht, een drankje en een koffie voor 450 fr.

Pinogri is het geesteskind van Christof Malysse. Hij is de zoon van Jean-Pierre en Francine Malysse, de eigenaars van hotel-restaurant Marquette. Dit dynamische koppel komt ongetwijfeld in aanmerking voor de prijs van de meest ondernemende restaurateur. Geen moeite is hen te veel : voor hun kerstmarkt bijvoorbeeld lieten ze een heus dorp bouwen rond een kunstmatige ijspiste. Zij maakten van de Marquette een bloeiend bedrijf waarop noch ekonomische krisissen, noch modes of Michelin-sterren vat hebben. Alsof dit nog niet genoeg was, renoveerden ze in Wevelgem het hotel-restaurant Cortina. Daar, in de met weelderige stoffen aangeklede feest- en koncertzaal, laat men 800 feestvierders tegelijkertijd dineren, voordat sterren als Bécaud of Aznavour het podium opgaan.

Christof werd naar de (door Bocuse gepatroneerde) Franse Ecole des Arts Culinaires et de l’Hôtellerie in Ecully gestuurd en deed stages bij Alain Ducasse in Monte-Carlo, in The Ritz-Carlton en in het Laguna Niguel hotel in Californië. In de Pinogri wordt hij geholpen door Piet Gheysen, die als gerant van het Center Broel in Kortrijk, heeft laten zien dat hij het klappen van de zweep kent.

Wij bezochten Pinogri op een doordeweekse avond, hadden geluk en kregen de laatste vrije tafel. Op ons bord verscheen een lekkere carpaccio van rundvlees met basilicum, parmezaankaas en gebakken broodkorstjes (310 fr.), kalfssteak met waterkers, dragonsaus en lintspagetti (530 fr.) en om te eindigen een crême brûlée (130 fr.). Wij gingen tevreden naar buiten.

Pinogri, Lauwestraat 59, 8560 Wevelgem. tel. (056) 42.41.41/41.45.67. Dagelijks open van 11 tot 14 u.30 en van 18 u.30 tot 22 u.15.

PIETER VAN DOVERENFOTO : JAN CAUDRON

Christof Malysse, chef-kok Ludwig Lowagie en Piet Gheysen (met bril) : het dynamische trio achter Pinogri.

Partner Content