Geert Zagers
Geert Zagers Journalist bij Knack Focus

Geert Zagers observeert en rapporteert vanuit de twilightzone tussen Generatie X en Z.

Xzibit* heeft vele verdiensten. Hij heeft het platenschap onder de letter ‘x’ helpen vullen ; een bijdrage tot de muziekgeschiedenis die hij deelt met XTC en X-Session. Hij heeft de song met de kortste titel uitgebracht : X. Hij heeft de gekruiste armen – een ‘x’ – als dansmove geïntroduceerd bij R&B-fuifgangers. Men zou samenvattend kunnen stellen dat de merites van Xzibit zich beperken tot de letter ‘x’, ware het niet dat hij een nog groter aandeel had in de cultuurgeschiedenis : hij schonk de wereld het woord pimpen.

Stond to pimp tot 2004 nog synoniem voor ‘het pooierschap verzorgen’, dan kwam daar met het legendarische MTV-programma Pimp My Ride, gepresenteerd door Xzibit, verandering in. Ten behoeve van de iets oudere lezer : in Pimp My Ride riepen eigenaars van aftandse Chevy’s of versleten Ford Mustangs de hulp van Xzibit en de mecaniciens van West Coast Customs in om weer iets moois te maken van hun vehikel. Een taak die ter harte genomen werd : niet alleen de lak, de velgen en de zetels werden opgekalefaterd, Xzibit stond er ook op een detail in de auto te customizen naar de persoonlijkheid van de eigenaar – het hoogtepunt van de aflevering. Was u een bowlingfanaat, dan werd er een ballenboener in uw koffer gemonteerd. Surfte u, dan werden kosten noch moeite gespaard om een droger op uw dak te plaatsen. De auto niet alleen als verlengstuk van je pikkie, maar van je hele persoonlijkheid.

Nu ben ik geen cultuurfilosoof, maar het lijkt me moeilijk de culturele impact van Pimp My Ride te overschatten. Xzibit was een ziener. Met één woord slaagde hij erin customizen, opwaarderen én personaliseren in zes letters te vatten en een van de belangrijkste sociologische tendensen van de laatste vijf jaar te benoemen. Pimpen. Sinds Pimp My Ride is het woord overal. Uw bankkaart voorzien van uw eigen beeltenis ? Pimpen. Uw baanwielrenfiets ombouwen tot een fixed gear bike ? Pimpen. Een hoes rond uw iPhone ? Pimpen. Uw bord dresseren à la Peter Goossens ? Jup. Pimpen. Een kleine gok : zowat een kwart van alle lifestyletrends van de laatste jaren is terug te brengen op ‘verpooieren’.

In een wereld van innerlijke identiteitsloosheid zijn we met zijn allen de uiterlijkheden van onze omgeving gaan opwaarderen en personaliseren om te tonen wie we zijn. De ultieme manifestatie van de ik-cultuur, vlotjes uitgebuit door de marketingjongens, die er een hele industrie van limited editions, exclusives en premiums rond bouwden, maar ook de instigator van de hele doe-het-zelfcultuur. Pimpen om een goed gevoel te krijgen over jezelf.

Hoog tijd dat Xzibit de erkenning krijgt die hij verdient.

*Alvin Nathaniel Joiner IV, Amerikaans rapper en bedenker van de begroeting Yo dawg.

Geert Zagers

Partner Content