PIETERS KEUZE
“Moeilijk om een keuze te maken”, zegt Pieter Verheyde. Hij heeft een voorliefde voor Piëmont en Bourgogne, en meestal kent hij de man of de vrouw die de wijn maakt persoonlijk. Zijn lijstje met favorieten.
BELLETJES
Champagne Diebolt-Vallois, Cuvée Prestige
“Dit is het favoriete champagnemerk van mijn vrouw en van mij. De champagne is afkomstig van het dorp Cramant in de Côte des Blancs (niet te verwarren met crémant, een soort mousserende wijn). Voor de Belgische markt maken ze een extra brut, met veel bloemetjes, finesse en rijke aciditeit. Geschikt als aperitief, maar je kunt hem gerust de hele maaltijd doordrinken.” Richtprijs 40 euro.
ROSÉ
Côtes de Provence, Domaine Saint-André de Figuière, Confidentielle, 2013
“De maker van deze wijn, de familie Combard, is afkomstig uit de streek van Chablis. Wijn maken is een ‘wandeling’, je neemt altijd iets mee, en zij zijn erin geslaagd om een rosé te maken die een echte wijn is. Ze maken verschillende cuvées en dit is een toprosé. Het is wel een fancy fles, wat mij soms wat wantrouwig stemt, maar in dit geval is daar geen reden voor.” Richtprijs 32 euro.
WIT
Viré-Clessé, Domaine de la Bongran, Quintaine 2007
“Dit is een heel rijke bourgogne. De 2007 is nog maar pas op de markt. Vroeger wilden de mensen vooral oude wijnen, nu zijn ze al ongerust als ze zien dat het een wijn van 2007 is en vragen ze : ‘Is die nog wel goed ?’ Deze is uitstekend nu. Op een dag zat hier een man in het restaurant en dat bleek de maker te zijn, Jean Thévenet. Hij was getrouwd met een vrouw uit Hazebrouck en kwam één keer per jaar naar hier.” Richtprijs 25 euro.
Pouilly-Fuissé, Pierre Vessigaud 2012, Vieilles Vignes
“Fuissé is de naam van het dorp. We zitten op Vieilles Vignes, bij Pierre Vessigaud. Hij heeft tien hectare, maar is toch een kleine producent. Het is iemand die heel precies werkt, alleen met zijn vrouw en één iemand extra als het nodig is. Maar hij wil niet dat er externe factoren zijn die zijn wijn kunnen beïnvloeden. Dit is een typische Pouilly-Fuissé, dit is Mâcon, rots en zon, mineraliteit en toch mooie rijpheid. Een heel serene bourgogne, met zuren in evenwicht en weer dat goede jaar 2012.” Richtprijs 30 euro.
Südsteiermark, Tement, Gelber Muskateller 2013
“Dit is een excellente Oostenrijker. Ik heb nog een tijdje wijn ingevoerd uit Slovenië, en dan reed ik door dit gebied. Weingut Tement was wat oubollig geworden, maar toen is de zoon Armin in het bedrijf gekomen en heeft hij de boel gemoderniseerd. Het is een wijn van de muskaatdruif, waar ik veel van hou, die zowel zoet als droog gevinifieerd kan worden. Deze is zeer geschikt als aperitief of voor bij schaaldieren.” Richtprijs 16 euro.
Nagy-Somloi, Csordas-Fodor, Juhfark, 2009
“Dit is een wijn uit de appellation Somloi, ten westen van Boedapest. Hij wordt gemaakt door het huis Csordas-Fodor. Juhfark is de naam van de druif en betekent schapenstaart. De trossen kleine druifjes zijn langgerekt en doen dus wat denken aan een schapenstaart. Het is een agrarische streek waar niet zo veel wijn wordt gemaakt, er zit een beetje basalt in de bodem. Dit is een grote wijn, die goed kan verouderen. Geen echte zomerwijn, je drinkt hem eerder in de herfst of de winter. Hij heeft 15° alcohol, maar dat is niet storend.” Richtprijs 20 euro.
Wachau, Weingut Johann Donabaum, Spitzer Point, Smaragd Grüner Veltliner 2011
“Nog een witte uit Oostenrijk, uit Wachau, ten westen van Wenen. In die streek heb je drie tenoren, Donabaum is een beetje de underdog die nu deel begint uit te maken van de groten. Hij heeft drie grote cru’s. Point slaat op een ‘puntwijngaard’, dat wil zeggen dat de rotsen naar beneden rollen en de lagere puntvorm opvullen. Daardoor krijg je heel minerale wijnen. Veel mensen denken dat mineraliteit iets is wat je mond ‘in driehoeken’ legt, maar dat is niet waar. Ik had deze wijnen geproefd in 2007 en ik was er dol op. Ik heb dan de maker leren kennen, een boom van een vent, een levensgenieter, maar zijn wijnen zijn niet zwaar, zoals hij.” Richtprijs 25 euro.
ROOD
Chambolle-Musigny 1er Cru, Les Feusselottes, Gilbert et Christine Felletig, 2012
“Met deze wijn zitten we in de Côte de Nuits, bij een minder bekend huis, Felletig. 2012 is een groot jaar voor wit én rood, wat zeldzaam begint te worden. Het probleem met grote bourgognes is dat de Aziaten ze ontdekt hebben, en die zijn met veel. Je ziet de bourgognes van goede jaren elk jaar met 15 à 20 procent duurder worden. Ze zitten nog niet aan het niveau van de grote bordeauxs, maar dat inhaalmanoever kan er snel komen. Ik ben er trots op dat ik iets heb gevonden van een recent jaar dat nog betaalbaar is.” Richtprijs 60 euro.
Barolo Cascina Francia 2008, Giacomo Conterno
“Er zijn wijnboeren die zeggen dat er maar vijf grote wijnmakers zijn in de wereld, en één van hen is Conterno. Wat Romanée Conti is voor Bourgogne, is Conterno voor Piëmont. Deze wijn is gemaakt door Roberto, de zoon van Giacomo. Als je het bedrijf bezoekt, is het alsof je in het Vaticaan komt. De kelder is smetteloos, geen stofje in de lucht. Je proefglas staat klaar op een inox tafel met je naamkaartje erbij, ze weten goed wie je bent. ‘Wat goed dat ik hier mag zijn’, dacht ik, toen ik daar stond. Je beseft dan dat het leven kort is en dat je maar één keer de kans zult hebben om daar te zijn. En het jaar daarop stond ik er opnieuw.” Richtprijs 140 euro.
Vosne-Romanée 2010 Les Suchots 1er cru Pascal Marchand
“We zijn terug in Bourgogne. Vosne-Romanée is een beetje de pauillac van de Bourgogne. Hij heeft een heel zachte, suave, elegante stijl. Ik heb gekozen voor een groot jaar, 2010, en voor een klein perceel, Les Suchots. Pascal Marchand is een Canadees, een beetje een sterwijnmaker en die kunnen soms wat artiest zijn, maar bij hem valt het nog mee. Deze wijn is een en al finesse en ik heb hem nog kunnen aankopen voor een treffelijke prijs.” Richtprijs 75 euro.
Châteauneuf-du-Pape, Domaine du Banneret 2005
“De zuidelijke Rhône is een zeer warme regio, gekenmerkt door zon, keien, door het opslaan van alcohol. Het zijn meestal zware wijnen maar hier heb ik toch iets gevonden met een zekere finesse. Het is een klein domein, een complete underdog, daar hou ik wel van. Ik heb deze wijn leren kennen door onze vroegere wijnhandelaar, André Wyndels, die nu overleden is, en ben er daarom wat sentimenteel aan verbonden. Wijn is ook geschiedenis, ik wil dat graag behouden.” Richtprijs 45 à 50 euro.
Cerasuolo di Vittoria, Occhipinti, Grotte Alte 2008
“We zijn in Italië, Sicilië. Arianna Occhipinti komt uit een wijnfamilie maar ze is met een eigen project begonnen. Ze maakt verschillende wijnen in de appellatie Terra di Vittoria. Bij wijnen uit het zuiden denkt men aan veel zon, krachtige wijnen, maar we zitten op een eiland, en daar is wind. Wind droogt de druiven uit, ze worden wat ‘magerder’. Vochtverlies betekent concentratie. De Grotte Alte maakt Arianna niet elk jaar. Als je hem proeft heeft hij de finesse van een Piëmont en hij behoort voor mij tot de vijf grootste Italianen.” Richtprijs 40 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier