Per velo naar de vergadering ZONDER JE OM TE KLEDEN

Ikea's Sladda-fiets bestaat in twee formaten en kost 499 euro met een (gratis) Family-kaart. ikea.be © GF

Pak je inbussleutels en schroevendraaiers er maar bij, want de Ikea-fiets ligt vanaf vandaag in de winkel. Dat Ikea een fiets uitbrengt, is geen toeval: meer en meer Belgen gaan met de fiets naar het werk. Maar wat trek je dan aan?

Na Nederland moet Scandinavië de meest fietsvriendelijke plek op aarde zijn. Kopenhagen werd uit 120 grote steden verkozen tot beste velostad ter wereld. De fietsliefde van de Noorderlingen gaat ver. In Kopenhagen rijden er sinds kort meer fietsen rond dan auto’s : 265.700 tegenover 252.600. 41 % van de stadsverplaatsingen gebeurt er met de fiets.

Het Scandinavische mobiliteitsideaal rukt ook op in onze contreien. In 2015 steeg de fietsverkoop in Vlaanderen met meer dan 3 %, en 406.000 werknemers kregen een fietsvergoeding. Dat aantal zal naar alle verwachtingen nog stijgen.

Daar speelt Ikea handig op in met de stadsfiets Sladda : een aluminium uniseksmodel waaraan je een karretje kunt hangen voor de boodschappen. De witte bike is 100 % Ikea : het stuur, de trappers, de reflectoren, het zadel en eventuele accessoires (bagagedrager, fietsmandje…) moet je nog aan het frame bevestigen. Je kunt dat ook laten doen in Fietspunten. Die vind je in het hele land, bijvoorbeeld bij stations. Die Fietspunten staan ook in voor onderhoud of reparaties.

Dat de toekomst aan de fiets is, staat vast. De komende jaren gaat er 12,5 miljoen euro naar de aanleg van fietssnelwegen. Wie zijn auto laat staan voor de fiets, geraakt frisser, ecologischer, en goedkoper op zijn bestemming.

Een struikelblok blijft: hoe arriveer je stijlvol op een meeting zonder je om te kleden ? Volgende modemerken zijn fiets- én kantoorbestendig.

LEVI’S COMMUTER

Het Amerikaanse denimmerk heeft een speciale fietslijn voor zowel mannen als vrouwen, met de naam Commuter. Speciale details zorgen voor fietscomfort en veiligheid : reflecterende naden, diepe zakken en een vervaardiging uit sterk maar licht stretchkatoen met een waterafstotende coating. Broeken hebben achteraan een hogere tailleband waarin je tijdens het fietsen je U-slot kunt opbergen.

levi.com

VESPERTINE

Onder de noemer Haute Réflecture maakt het Amerikaanse merk Vespertine coole kleding van stoffen met ingeweven reflecterende draad. De items lichten enkel op als er koplampen op schijnen, niet in gewoon dag- of kunstlicht. Kortom : veiligheidskleding in een designjasje. Er is een groot gamma aan jassen, broeken en jurken, tot sjaals en schoenveters.

vespertinenyc.com,

VULPINE

Terwijl veel merken zich vooral op fietsende mannen richten, heeft Vulpine ook een mooi damesassortiment. Onze favorieten zijn het witte Oxford-hemd en de trenchcoat. Die laatste wordt volledig gemaakt in Engeland.

vulpine.cc

RAPHA

Bij Rapha vind je naast echte fietskleren – denk: spandex – ook gewone fietsbestendige kleren. Zoals de (slijtvaste en vuilafstotende) skinny jeans met lichtgewicht pull marin in merinowol. Er is zowel een mannen- als een vrouwencollectie.

rapha.cc

OUTLIER

Strak in het pak naar je werk fietsen, dat kan nu dankzij Outlier. Achter dit New Yorkse merk zitten twee fervente fietspendelaars. Ze waren hun gescheurde jeans en bezwete hemden moe en begonnen een eigen lijn. De minimalistische slimfit oogt modern en gekleed, maar presteert als een sporttruitje. De kostuumbroeken, chino’s en blazers zijn van Schoeller Dryskin : een waterafstotende stretchstof die snel droogt. Voorlopig enkel mannenkleding.

shop.outlier.nyc

SWRVE

De broeken van Swrve hebben een naadloos kruis voor extra comfort tijdens het fietsen én bij het op- en afstappen. De knieën in de pijpen zijn lichtjes voorgebogen, zodat de stof niet in je knieholtes frommelt. In de collectie zit ook een geklede longsleeve met knoopjes. Momenteel enkel een mannenlijn.

swrve.co.uk

DASHING TWEEDS

De weverij Dashing Tweeds ontwierp samen met de universiteit van Brighton de Lumatwill- stof: reflecterende tweed van merinowol. In hun kledinglijn bieden ze ook fietskleding aan, zoals een klassiek gesneden blazer met fietsallures. Dankzij de dubbele snit achteraan kun je een stuk van het achterpand omhoog klappen en vastzetten met knopen. Dit zorgt voor extra reflectie. Voor vrouwen is er een fietscape.

dashingtweeds.co.uk

Tekst Iris De Feijter

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content