Paul Dahan

PSYCHIATER

IK GROEIDE OP ALS JOOD IN MAROKKO. Maar wel tussen vriendjes die katholiek of moslim waren. Uit nieuwsgierigheid bezocht ik kerken en moskeeën, en mijn vader steunde me daarin.

MIJN ZWERFTOCHT IS MIJN REDDING GEWEEST. Op mijn achttiende maakte ik een zwerftocht door Europa. Ik ontvluchtte een religie en een familie en dat ging niet vanzelf. Als zwerver ben je vaak alleen, maar je komt in nieuwe systemen en gemeenschappen en verlaat ze weer. Terwijl de meeste mensen nooit uit hun natuurlijke milieu weten te ontsnappen.

OP DE KIBBOETS BESTOND DE MACHT VAN HET GELD NIET. Omdat het menselijke overheerste en je geapprecieerd werd om wat je was, niet om wat je bezat. Maar het systeem was te gesloten voor de reiziger die ik al was.

DE PSYCHOANALYSE ZAT ME ALS GEGOTEN. Omdat ze de twijfel levend weet te houden, beseft dat niets ooit definitief verworven is en zekerheden vaak zeer gevaarlijk zijn. Bovendien confronteerde ze me met mijn eigen problemen en dat was nodig om de problemen van anderen te kunnen oplossen.

HET WESTEN HOUDT VAN STERKE WAARDEN. Je moet sterk zijn, en knap en de hele publiciteit ondersteunt dat imago. Zo’n houding creëert onzekere mensen, die zich verre van perfect voelen ten opzichte van dat ideaal. En soms ten prooi vallen aan systemen waarin geen plaats is voor twijfels.

IK ZOU MEER MENSEN WILLEN LATEN TWIJFELEN. Zodat ze beginnen na te denken over hun identiteit. Met mijn tentoonstellingen wil ik deuren openen naar het verleden, discussies op gang brengen. En hopen dat sommige islamieten ophouden te denken dat hun godsdienst de ene ware is.

DE TIJD ZAL RAAD BRENGEN, MAAR NIET ZONDER CONFLICTEN. Omdat minderheden zich altijd verdedigen, hun identiteit willen behouden. We kunnen alleen hopen dat er verstandig omgesprongen wordt met die conflicten.

DIVERSITEIT VERRIJKT DE MENS. Ik luister naar Mozart, naar Zuid-Amerikaanse of Arabische muziek en alle drie voeden ze mijn geest. Zoals verschillende eetgewoonten mijn lichaam sterker maken.

IK ERVAAR DE TRAUMA’S VAN DE EUROPESE JODEN NIET, maar ik begrijp ze wel. Die zitten vaak zo diep dat de herinnering eraan velen verhindert vertrouwen te hebben in anderen. Het is zoals een meisje dat op haar zesde verkracht wordt, en nooit meer een man kan vertrouwen. Intellectueel kan ze hem wel begrijpen, maar het geheugen van haar lichaam verzet zich ertegen. Ook Palestijnen die zwaar geleden hebben, kennen dezelfde problemen.

BELGEN BLIJVEN ME VERBAZEN. Ze zijn als katten, die altijd op hun poten vallen, ze houden een land op de been zonder regering en ze nemen zichzelf niet al te veel au serieux.

ELK WEZEN SNAKT NAAR HARMONIE TUSSEN ZICHZELF EN DE BUITENWERELD. Voor mij gaat die via drie pijlers : het weten, de gerechtigheid en de kunst.

Paul Dahan (62) woont sinds 36 jaar in ons land, is in Ukkel oprichter en bezieler van het Museum voor Joods-Marokkaanse Cultuur, Jean Vander Elstplein 19, 1180 Ukkel.

De tentoonstelling Marokko & Europa – Zes eeuwen doorheen de blik van de andere,

loopt van 14 oktober tot 14 november in Tour & Taxis.

Door Pierre Darge – Foto Wouter Van Vaerenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content