Patrick Raes

© Karel Duerinckx

– Is commercieel directeur bij Demco, een Belgische kledingproducent in Tunesië, gespecialiseerd in jeans en knitwear.- Demco produceert 4 miljoen jeansbroeken per jaar.

– 2500 werknemers fabriceren denim voor onder meer Pepe Jeans, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Salsa, Lee Cooper, Big Star, Hackett, Zilton, Antwrp en e5 mode.

“Ik startte mijn carrière bij een Belgisch confectiebedrijf voor dameskleding. Toen dertig jaar geleden jeanshemden in de mode raakten, begonnen we die te produceren voor de Bijenkorf. Tot plots van hen ook de vraag kwam voor jekkers, salopettes en broeken. We hadden die nog nooit gefabriceerd, maar weigerden dat order natuurlijk niet. In België was de productie onmogelijk dus lieten we die jeansitems in onderaanneming maken in Tunesië. Nu werk ik bij Demco, een Belgisch confectiebedrijf dat ook in Tunesië actief is.”

“2500 mensen werken er op onze jeans-afdeling, 1000 bij de knitwear. Vier miljoen broeken per jaar maken we. De denimstof wordt aangeleverd uit Italië, Egypte, Spanje of Turkije. Tussen de 3,2 en 5,5 euro per meter betalen we daarvoor. Tien miljoen meter koop ik jaarlijks aan. Er komt geen rol binnen zonder dat ik daar mijn oké voor heb gegeven. De stof voeren we in, maar al de rest doen we zelf : patronen maken, knippen, naaien, broderen, wassen en coaten.”

“Een jeans is nog grotendeels handwerk. Weinig mensen beseffen dat. De confectie van één eenvoudige broek duurt 22 minuten en telt zo’n 50 handelingen, afhankelijk van de afwerkingsgraad. We kunnen 100.000 broeken per week produceren, momenteel draaien we gemiddeld 75.000 stuks. Bij Demco zijn er 22 confectielijnen waaraan telkens een ander model gemaakt wordt. Iedere persoon op elke lijn heeft een andere taak : knopen aannaaien, zijnaden vastmaken, ritsen instikken. Dat proces automatiseren is complex. Vandaar dat één broek gemiddeld 12 euro in productie kost. Nogal logisch dat we niet kunnen produceren voor bepaalde goedkope ketens : zij verkopen hun jeans soms aan die prijs.”

“Ik heb de tijd nog meegemaakt dat beken op een week tijd rood, blauw en geel uitsloegen. Dat is verleden tijd. De milieuwetgeving is in Tunesië haast strenger dan in België. Wij zijn volledig gecertificeerd. Dat kan ook niet anders, gezien ons klantenbestand. Onafhankelijke organisaties komen regelmatig de hele fabriek controleren op personeelsbeleid, faciliteiten, werkomstandigheden en veiligheid. Mensonterende toestanden zijn niet meer mogelijk.”

“Een jeansbroek produceren vergt tot 7000 liter water. Dat is erg veel. Wij halen nu 1000 à 2000 liter omdat we het vervuilde water zuiveren en hergebruiken. We willen tot tachtig procent recycleren. Demco gebruikt zo weinig mogelijk schadelijke chemische stoffen zoals chloor of javel. Met lasers, ozonmachines en wastrommels zonder stenen behandelen we de stoffen nu ook milieuvriendelijker. Honderd procent ecologisch produceren is onmogelijk. Het katoen is al per boot toegekomen en wellicht ooit besproeid. En als we onze broeken leveren, gebeurt dat ook niet met paard en kar. We hebben ingenieurs en chemici in dienst die continu dat productieproces verbeteren. In het labo testen we consequent de sterkte en de wassingen van de stof. Een ander team probeert voortdurend nieuwe technologieën en afwerkingen uit. Die bespreken we samen met onze klanten wanneer ze nieuwe collecties willen ontwikkelen.”

“Mijn werkdag in Tunesië begint om vier uur ’s morgens. Ik heb gelukkig niet veel slaap nodig. Ik reis heel vaak voor de job. De voorbije veertien dagen was ik achtereenvolgens in München, Tunis, Milaan, Tunis, Brussel, Porto, Parijs, Tunis, Brussel en Moskou. Maar in het weekend probeer ik thuis te zijn in Denderhoutem.”

“Een jeans van driehonderd euro is zeker niet tien keer beter dan eentje van dertig euro. Dat kan niet. Soms zijn de twee zelfs met dezelfde stof gemaakt. De prijs is geen indicatie. Hoe je dan een goede jeans kunt herkennen ? Als de winkel nog naar javel ruikt, is het alvast een slecht teken. Voor de rest : goed voelen, kijken of de waseffecten egaal zijn en testen of de broek scheurbestendig is.”

“Weinigen beseffen dat een jeans nog grotendeels handwerk is. De confectie van één eenvoudige broek duurt 22 minuten”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content