A ugust Keersmaekers en zijn vrouw Liesbeth streken een kwarteeuw geleden neer in de voormalige burgemeesterswoning in de Turnhoutse Herentalsstraat. Het pand dat van 1830 dateert, had ongeveer tien jaar leeggestaan, en een deel ervan was behoorlijk verwaarloosd – waar ooit de meiden en knechten een onderkomen hadden. Het opknappen ervan schrikte het echtpaar niet af, maar de eerste tien jaar beperkten ze zich tot het uitbaten van een restaurant. Toen die zaak op kruissnelheid kwam, werden drie kamers toegevoegd. Intussen zijn dat er tien geworden en het huis ziet er stralend uit, met houten vloeren of fraaie tegels op de gelijkvloerse verdieping. En Ter Driezen in Turnhout is een begrip geworden, zowel bij zakenlui als toeristen.

“Het huis heeft ons geleid”, zegt August. “Alles wees zichzelf uit, en we hebben ons gelukkig nooit laten verleiden tot het installeren van valse plafonds of andere ingrepen die niet op hun plaats waren. Zo’n pand heeft vanzelf goede smaak, en die hebben we willen respecteren. Aan de architectuur werd nauwelijks geraakt, alleen de verpauperde achterbouw hebben we afgebroken.”

Het huis in L-vorm omarmt een charmante binnentuin, waar de gasten ’s zomers buiten kunnen genieten van de keuken van Liesbeth. Het is er prima zitten, ver weg van het geroezemoes van de kleine stad.

De salon naast het restaurant is een rustplek, met een open haard en fauteuils in warme gele en blauwe tinten, en een wandtapijt dat past bij de sfeer van het pand. “Als je de warmte van het huis hebt, kan je veel doen”, zegt August.

Een viertal kamers kijkt uit op de binnentuin, de andere liggen aan de voorkant. Aan de muren hangen sobere, ingekleurde prenten, en in elke kamer is er een zithoekje, tv en minibar. De aankleding is sober en toch huiselijk, zonder overdreven kleuren of effectbejag. Wie er verblijft, weet die subtiele eenvoud te appreciëren en kan kiezen om het avondmaal in het hotel te gebruiken of elders.

Ter Driezen telt tien kamers die alle gelijk geprijsd zijn: 4150 frank voor een double, 3350 frank voor een single, ontbijt inbegrepen. Wie ook de kwaliteit van het restaurant wil proeven, kan een weekendarrangement boeken: van vrijdagavond tot zondagochtend. Het verblijf, inclusief de twee diners, komt dan op 6700 frank per persoon.

Ter Driezen, Herentalsstraat, 18, 2300 Turnhout. Tel. 014-41 87 57, fax 014-42 03 10. Het restaurant is op zondag gesloten, het hotel van 20 december tot begin januari.

PIERRE DARGE / FOTO’S JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content