De Nederlandse designfabrikant Pastoe viert feest : 90 jaar geleden vestigde het bedrijf zich in Utrecht, 60 jaar geleden ontstond de eerste echte Pastoecollectie, en van de 30-jarige rolluikkast de ‘Amsterdammer’ komt er nu een versie in roze en turkoois.

Eigenlijk is Pastoe net iets ouder dan negentig jaar, want het werd al in 1913 opgericht. Maar de successtory begon pas toen het bedrijf in 1918 naar Utrecht verhuisde. Aanvankelijk onder de naam UMS, Utrechtse Machinale Stoel- en Meubelfabriek, produceerde het tijdens het interbellum meubels voor Jan Modaal, dus geen avant-gardemeubilair à la Rietveld of Gispen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het roer omgegooid : in 1948 ontstond Pastoe.

Designer Cees Braakman (1917-1995) zorgde voor een verfrissende herstart. Hij reisde naar de States en geraakte er in de ban van Eames en Knoll. Waarop hijzelf een moderne meubellijn ontwikkelde geïnspireerd op Amerikaans en Scandinavisch design. Hij tekende buffetkasten, secretaires en dressoirs, gebaseerd op vaste modules die konden worden uitgebreid, en met een afwerking naar keuze : gefineerd of gelakt. De eerste versies uit de vroege fifties rusten op plywoodpootjes, later werd dat metaal. Daardoor lijken de meubels wat op de flatgebouwen van Le Corbusier. Ook zijn flexibele wandkasten waren erg in trek. Maar zijn draadstoelen lijken verdacht goed op die van Harry Bertoia.

Pastoe had in de jaren vijftig en zestig groot succes bij de middenklasse, de meubels waren wat goedkoper dan het design van grote producenten. Nu wordt het meubilair van Braakman herontdekt door vintageantiquairs en duikt het wereldwijd op in de handel. Vooral in de States en Frankrijk, waar Scandinavische designers worden gezocht, heeft het succes, door zijn ‘noordelijke’ stijl. Volgens webhandelaar Thierry Anrys (Furniture-Love) stijgen de prijzen snel : “Tot voor enkele jaren was er veel Pastoemeubilair dat bovendien goedkoop was. Nu gaat alles naar het buitenland en schieten de prijzen de hoogte in. Een kast, afhankelijk van de grootte en staat, kost al snel 1500 à 2000 euro of wat meer, de stoelen 200 à 250 euro. Maar vergeleken met nieuw design is dat toch nog zeer betaalbaar.”

Eind jaren zeventig trok Pastoe wereldwijd de aandacht met de opbergkast de Amsterdammer van ontwerper Aldo van den Nieuwelaar. Dit icoon is nu dertig jaar oud. Daarom komt er een aparte, gelimiteerde reeks van 250 kasten op de markt, onder de naam Pinguïn, in een roze of turkooizen tint. De laatste jaren profileert Pastoe zich nog hedendaagser, door onder meer samen te werken met Shigeru Uchida en vooral met Karel Boonzaaijer en Pierre Mazairac, die prachtige objectmeubels ontwerpen, uitgevoerd in moderne materialen en met een verfrissend hedendaags kleurenpalet. Pastoe is ook van plan zijn collectie van Maarten Van Severen uit te breiden. Naast de elegante lederen Lounge Chair worden er nog enkele stoelen van deze ontwerper in productie gebracht waarvan de ontwerpen al op tafel lagen voor zijn dood. Die zijn nu verder afgewerkt en worden dit jaar als werk van de Studio Maarten Van Severen aan het publiek gepresenteerd.

Info : www.pastoe.nl. Info over vintagemeubilair : www.furniture-love.com, www.fearsandkahn.co.uk, www.fundadesign.nl.

Door Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content