De zussen Kate en Laura Mulleavy, alias Rodarte, zijn naast getalenteerde ontwerpsters ook horrorfilmfans. De stap naar kostuumontwerp en de psychologische thriller Black Swan was snel gezet.

Hoe kwam de samenwerking tot stand ?

Actrice Natalie Portman stelde ons voor aan regisseur Darren Aronofsky. We hadden nog nooit kostuums voor een film ontworpen, maar het thema van Black Swan sprak ons wel aan. De herfstcollectie 2008 van Rodarte was al geïnspireerd op horrorfilms en de balletwereld.

Rodarte presenteerde tot dusver twaalf unieke collecties. Hoe was het om dit keer andermans visie te vertolken ?

Het was een geweldige ervaring om samen te werken met Darren en zijn creatief team. We hebben lang gepraat over zijn visie aangaande de film en over de grenzen van de mooie maar brutale wereld die hij wilde creëren. Hij vroeg ons om voor een hedendaagse uitvoering van Het Zwanenmeer kostuums te ontwerpen die een integraal onderdeel zouden uitmaken van de esthetiek van de film. De samenwerking verliep heel natuurlijk en moeiteloos.

Ging het creëren van de tutu’s even moeiteloos ?

Een tutu is niet zomaar een kostuum, er moet ook in gedanst worden. Als je in de archieven van een balletgezelschap gaat snuffelen, zie je dat die pakjes letterlijk met haken en ogen aan elkaar hangen, omdat ze herhaaldelijk en door verschillende dansers gebruikt zijn. De regisseur wilde de tutu’s up-close in beeld brengen, zonder de schoonheid van het perspectief van het publiek te verliezen. Elk kostuum beantwoordt bovendien aan de psychologie van het personage. De tutu van Nina (Natalie Portman) is zo ontworpen dat het haar littekens verbergt en onthult.

Hoe verliep het designproces ?

We begonnen met schetsen in zwart-wit. Daarna hebben we besproken welk silhouet bij de verschillende fases van de film zou passen. De tutu’s van de zwanen zijn opgebouwd als een pannenkoek, een platte schijf, zodat je de complexiteit van het benenwerk kunt zien maar ook de delicate bewegingen van een zwaan. Sommige ervan zijn gemaakt van veren, angora, Swarovskikristallen, kant, zijden net en zelfs kaasdoek. Voor de mannelijke dansers wilden we sterke schouders en sterke silhouetten, maar met een zweem van verval.

Het is geen geheim dat jullie filmfreaks zijn. Wat zijn jullie favorieten ?

We houden van de films van de Japanse regisseur Yasujirô Ozu, vooral dan van Equinox Flower, Late Spring, Early Summer en Floating Weeds.

Ellen De Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content