:: Hôtel Pas de Calais, 59 Rue des Saints-Pères, F-57006 Parijs, +33 145 48 78 74, fax +33 145 44 94 57, www.hotelpasdecalais.com

Beetje bij beetje bouwt Dominique Teissèdre dit Parijse hotel uit tot een thuis voor gasten. Wie van Parijs houdt, valt vroeg of laat ook voor de wijk Saint Germain. Omwille van de kleinschaligheid, het kerkje, de terrassen van de beroemde cafés, de galeries, de markten, kortom de dorpssfeer in de grootstad. Hotels zijn er duur en daarom zijn we sinds jaar en dag op zoek naar de ideale combinatie van ligging, comfort en prijs.

Bij het Hôtel Pas de Calais is de ligging alvast ideaal : na de koffie in het Café Flore en een voorraadje verse boeken bij L’Ecume des Pages, steken we de Boulevard Saint Germain over en staan zo op de stoep bij mevrouw Teissèdre. Sinds 1922 is dit hotel, een van de oudste van de hoofdstad, in handen van haar familie, en kortgeleden heeft zij de zware taak op zich genomen de plek te runnen. Nadat ze eerst haar drie kinderen had opgevoed en haar artistieke belangstelling wat zuurstof had gegeven.

“Ik had er meteen zin in om het huis te laten herleven. Ik bezit, net als deze plek, een Parijse ziel, en wou die erin tot uiting laten komen. Het woord ‘hotel’ vind ik hier trouwens niet gepast, ik voel me veel meer gastvrouw. Beetje bij beetje ben ik bezig met het vernieuwen van de kamers, maar hou daarbij geen vast stramien voor ogen : ik geef ze de sfeer die er voor mijn gevoel bij past.”

Zelf slapen we op kamer 17, op de eerste verdieping, met uitzicht op de binnenkoer. De kamer is niet meteen groot, maar de badkamer is gigantisch. Het bed blijkt uitstekend, de aankleding klassiek met moderne toetsen en tegen de muur hangen drie eenvoudige maar niet onaardige stillevens van de hand van de gastvrouw. Maar omdat alle kamers zo verschillend zijn, en er nogal wat gegoocheld werd met de volumes, zit er geen echte lijn in het geheel. Zeker is wel dat er intussen tien kamers vernieuwd zijn en dat Dominique Teissèdre in november de benedenverdieping een geheel nieuw uitzicht wil geven. De kamers 53 (een grote mansardekamer met de badkamer achter het bed) en 55 ( “plusmasculine”, en met heel veel licht) zijn heel bijzonder.

Het ontbijtzaaltje kijkt uit op de straat en het aanbod is er naar Franse normen meer dan behoorlijk : vers fruitsap, croissants, chocoladekoeken, Frans stokbrood. Over de inrichting van de hall waren we dan weer minder enthousiast, maar misschien moeten we na de novemberomwenteling even terugkeren.

Het Hôtel Pas de Calais telt 28 kamers en 2 suites, die verhuurd worden vanaf 130 euro per kamer. Een ontbijt kost 9 euro per persoon.

Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content