Ze rijzen als paddenstoelen uit de grond en schudden hun belegen imago van zich af : de nieuwste geurkaarsen en interieurparfums. Van Pieter Porters tot Nespresso.

De showroom annex winkel van Pieter Porters binnenstappen, is een beetje verdwijnen in een ander universum. Een wereld van barokke decors en sfeervolle kamers. Van luxe en weelde. En sinds kort ook van geuren, want die konden niet langer ontbreken, aldus de Antwerpse decorateur met de pet. “Alle zintuigen zijn belangrijk om een bepaalde sfeer op te roepen. Je kunt het mooiste interieur binnenstappen, maar dat verliest voor mij al z’n schoonheid als ik ruik dat ze er de dag voordien spruitjes hebben gekookt. Een slechte geur in huis betekent voor mij ook slechte energie.” Dus sloeg hij de handen in elkaar met ‘ Perfume Event Organizer‘ Dimitri Weber en parfumeur Olivier de Coster, om een collectie van zes interieurparfums en bijhorende geurkaarsen te creëren. Tijdens ons gesprek spuit Dimitri Weber enthousiast in het rond met zijn favoriet, Tropical Rain. “Die geur is geïnspireerd op Palm Springs bij Las Vegas, bekend om z’n luxueuze kuuroorden. Het gevoel dat je buitenstapt uit zo’n spa, met een vochtig lichaam, en de hete zon brandend op het bankirai. Een parfum met extreem veel sandelhout, een beetje sechuanpeper, kaneelblad, cederhout : de geur van een sauna, maar dan zonder de eucalyptus.”

Wat is er zo bijzonder aan deze collectie ?

Dimitri Weber : Het grote voordeel is dat je ze zowel voor je interieur als voor je huid kunt gebruiken. Veel interieurparfums zijn heel sterk en zwaar, en vooral : heel synthetisch. Bij dit gamma hebben we gekozen voor nobele, natuurlijke grondstoffen, waardoor mensen ze ook als ‘gewoon’ parfum kunnen gebruiken.

Zijn ze op dezelfde manier opgebouwd als klassieke parfums ?

Ja, als een klassieke piramide. Maar het grote verschil zit in de concentraties. Een eau de toilette heeft normaal concentraties tussen tien en twaalf procent, wat al sterk is, maar bij een interieurparfum is dat twaalf tot vijftien procent. Al verschilt dat ook van geur tot geur. Neem nu de vijg uit Fig and Blossom, die is van nature heel zacht. Of bergamot, een moeilijk ingrediënt voor geurkaarsen omdat de essence ervan heel moeilijk brandt. Hoe meer bergamot in een geurkaars, hoe sneller de vlam zal doven.

Denkt u op een andere manier na over de creatie van interieurparfums ?

Waarom moeten daar altijd zulke taboes en barrières rond hangen ? Ik wilde absoluut een echte geurpiramide, een compleet olfactorisch spectrum. Voor mij is het een state of mind. Dat is altijd al zo geweest : parfums zijn voor mijn lichaam en mijn interieur, ik sta daar niet echt bij stil. Ik spuit ze in de lucht, op de gordijnen, in de badkamer, op mezelf, op mijn kleren. Op natuurlijke vezels houden de geuren trouwens perfect. Zalig !

Nog tips ?

Spuit ze op warme voorwerpen, zoals een lampenkap of de verwarming. En ook een aanrader : plaats de geurkaarsen tussen je linnen, ook al zijn ze al opgebrand. Het residu dat achterblijft, geeft nog veel geur af. Immers : hoe meer naar de bodem, hoe sterker de kaars gaat ruiken. Wat betreft de keuze van een geur : voel je vrij. En wees niet bang om iets te sterks te kiezen, want het kan niet sterk genoeg ruiken. Dé klacht bij veel parfumhuizen is immers dat geuren niet lang genoeg houden.

Door Stefanie Van den Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content