De familie Lahire heeft in drie generaties in Noirefontaine gestalte en leven gegeven aan een uniek, verborgen stukje Ardennen.

:: Auberge du Moulin Hideux, Rue du Moulin Hideux, 6831 Noirefontaine, 061 46 70 15, fax 061 46 72 81, www.moulinhideux.be.

Er bestaat maar één woord voor de plek waar we vanavond verblijven : paradijselijk. De ruïne van de boerderij met de twee watermolens die grootvader Lahire net na de Tweede Wereldoorlog kocht en opknapte, geniet op deze zonnige late zomerdag van een onwezenlijke rust waarin alleen het kabbelen van het watervalletje te horen is. De naam van de Moulin Hideux (letterlijk : ‘de afzichtelijke molen’) berust op een misverstand, want de oorspronkelijke naam van deze plek was L’Y deux Moulins, de twee molens, en sloeg geenszins op het uitzicht ervan.

De stichter serveerde er aanvankelijk alleen eten, maar de kwaliteit ervan, gekoppeld aan de onwaarschijnlijke rust van de omgeving, ging niet onopgemerkt voorbij. In 1960 al kreeg de zalmkleurige hoeve een fameuze aanmoediging toen de Moulin Hideux als eerste buitenlands lid van de keten Relais & Châteaux aanvaard werd. Meer dan veertig jaar later heeft de plek niets van zijn charme verloren, al werden aan de achterzijde vier kamers bijgebouwd en verrees er een overdekt zwembad aan de westelijke zijmuur. Dat werd zo harmonieus in het geheel ingepast dat het als een natuurlijke verlenging van het geheel oogt, net als de moestuin en de twee vijvers. Een unicum voor levensgenieters.

We worden door kleindochter Cathérine ontvangen, die architectuur studeerde maar er na drie jaar praktijk de brui aan gaf en naar het huis uit haar kinderjaren terugkeerde. “Ik miste het contact met de mensen en zag niets in architectuurkantoren met alleen maar computerschermen”, zegt de lange, slanke Ardense die zich de linkerhand van haar ouders noemt en haar broer Julien de rechter-.

De keuken van de Moulin Hideux geniet een bijzondere reputatie, en Cathéri- nes broer Julien loopt zich in diverse Europese huizen al warm om in de toekomst het vaandel over te nemen. Geen geringe taak, want het eten dat in het lage restaurant met de crèmekleurige balken wordt geserveerd, is succulent, en we gebruiken dat woord veeleer spaarzaam.

De kamers zijn warm van kleur maar neutraal. De muren van nummer zes, waar we zelf logeren, zijn slechts opgesmukt met twee kleine schilderijen van Albert Raty, van wie in de lounge met de prachtige open haard een paar meesterwerken hangen. De sfeer is sober, met enkele accenten van bloemenmotieven op gordijnen, bedspreien en fauteuils, en een uitzicht over de voortuin. Heel bijzonder zijn de twee kamers in de toren, die intiemer zijn en van hetzelfde uitzicht genieten. Kortom, het geheel is bijzonder uitnodigend voor mensen met smaak.

De Auberge du Moulin Hideux, waar ook honden welkom zijn, telt twaalf kamers die tegen 200 tot 250 euro per kamer verhuurd worden, inclusief ontbijten. Het avondmaal is verplicht met een keuze tussen drie menu’s (vanaf 60 euro per persoon) of à la carte.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content