Antwerpen

CHRISTINA

Dit wat afgeleefde, rustieke restaurant ligt aan het begin van de Napoleonkaai op het Eilandje. Eén klant op vier komt er voor paling in ’t groen. Die kan je koud met bruin brood eten of warm met frietjes. Oudere mensen geven de voorkeur aan koud, vertelt men bij Christina. Je kan de paling ook vooraf bestellen en afhalen (300 fr. voor 250 g). Dat deden vroeger vooral de binnenschippers die in het Napoleondok aanmeerden. Het geheim van de frisgroene saus zit hem hier in een massa plukverse kervel, veel peterselie en nog een derde geheim kruid. Neen, geen citroenmelisse. De dikke paling komt op een groot bord met daarnaast een schaaltje net iets te bruin gebakken frieten. De partjes citroen zijn er om de saus naar believen op te frissen. Een frisse pint smaakt hier uitstekend bij. De portie paling kost 670 fr.

Napoleonkaai 47, tel. (03) 233.55.26. Gesloten op woensdagavond en zaterdagmiddag.

Damme/Hoeke

NOORDERLICHT

Restaurant Noorderlicht is gelegen langs de smokkelroute door de polderweiden, aan een brug over de Damse vaart. Bij mooi weer wordt het terras bezet door dorstige fietsers en motorrijders. Binnen wacht een pracht van een burgerlijk interieur, compleet met nylon tafelkleden met kleurrijk bloemmotief. Er is een op toeristen afgestemde spijskaart met kikkerbillen en elf palingbereidingen als specialiteit. Voor Nederlanders is er paling in kerrie-saus (595 fr.), voor lekkerbekken paling in champagne (625 fr.) of in kreeftensaus (625 fr.). Wij bestelden bij een vriendelijke jongeman paling in ’t groen (595 fr.). Wat later kwam een dame met een glazen schaal vol groen, die zij op een tafel tegen de muur op een komfoor parkeerde. De paling die uiteindelijk op ons bord verscheen, was ongelijk gegaard (de ene moot was pap, de ander aangebakken) en weinig aangenaam van smaak. Het groen was doorzichtig en oninteressant. Gelukkig waren de dunne frieten correct.

Damse Vaart Noord 33, tel. (050) 60.13.39. Gesloten maandagavond en dinsdag, ’s zomers alleen op dinsdag.

Deinze

VOSSELAERE PUT

Met 720 fr. voor een portie paling in ’t groen behoort dit restaurant tot de duurste eethuizen uit de reeks. Inbegrepen in de prijs is het zicht over de groene vallei waarin de Leie slingert, en een elegant landelijk interieur. Vosselaere Put was eertijds een visserscafeetje. De derde generatie die nu het restaurant uitbaat, is duidelijk de gastronomische toer opgegaan en promoot seizoenbereidingen met wild, hoppescheuten en asperges. Van alle gerechten op de spijskaart is paling waarschijnlijk het oudste. We kwamen op een doordeweekse dag, baanden ons een weg over het terras dat door een buslading Engelse toeristen was bezet, en kozen voor een rustig tafeltje binnen. Drie amuusjes lieten zien dat Vosselaere Put meer wil zijn dan een palinghuis. Helaas werd ons geduld niet beloond, want na lang wachten verscheen er op ons bord vettige paling met rillerige textuur in tot babypap gepureerd groen (was diepvriesspinazie hier misschien de basis ?). De vis werd begeleid door in de pan gebakken frieten. Wij kwamen teleurgesteld buiten.

Leernsesteenweg 87, tel. (09) 386.11.35. Maandag en dinsdag gesloten.

Elversele

DURMEDAL

Aan het fornuis staat hier schrijver Bart Plouvier, het decor is eenvoudig en het zondagmiddagpubliek lokaal. Een meer dan overvloedige portie niet te dikke paling, die we met twee flinke eters niet de baas kunnen, kost hier 595 fr. Het groen, 9 verschillende kruiden, komt steeds vers uit eigen tuin. Daarom wordt paling in ’t groen hier alleen ’s zomers bereid. Bij ons bezoek domineert zuring de smaak (wegens niet genoeg citroenmelisse voorradig). In de saus, die haar stevigheid krijgt door de overvloed aan kruiden, zit onder meer lavas, peterselie, kervel en pijpajuin. De pommes allumettes worden gul geserveerd. Uit een beperkte wijnkaart kiezen we een Muscadet sur lie (650 fr.) die perfect past bij de frisse paling. Bij goed weer kan in het beschutte tuintje worden gegeten.

Dorpsstraat 101, tel. (052) 46.18.26. Alleen open op vrijdagavond ; zaterdag en zondag (middag en avond).

Gent

SINT-JORISHOF

Het Sint-Jorishof, dat in Gent nog door iedereen Cour St.-Georges genoemd wordt, is het oudste hotel van Europa. Men heeft er nog Karel V en Napoleon I over de vloer gehad. In het ruime restaurant in oud-Vlaamse stijl staan verschillende streekgerechten op de kaart. De paling in ’t groen (750 fr.) verschijnt in een koperen pannetje, met daarnaast een bord voortreffelijke frieten. De paling een mooie portie duimdikke stukken is naar onze smaak iets te gaar, maar de donkergroene saus is zeer smakelijk. Door de dominantie van spinazie daarnaast komt ook de dragon nogal naar voor is ze een beetje zoetig, maar met wat citroen erop wordt het perfect. We dronken er een halve fles Tokay Pinot Gris (520 fr.) bij.

Botermarkt 2, tel. (09) 224.24.24. Zondagavond gesloten.

Hamme

SCHELDEOORD

Dit vooral door oudere mensen bezochte restaurant dat dit jaar zijn 30ste verjaardag viert is ondergebracht in een door veranda’s omgeven witte villa, gebouwd tussen twee inhammen aan een bocht van de Schelde. Vanuit de ruime eetzaal en het riante terras heeft men een weids uitzicht over het water en de natuur. De keuken is non-stop open van 12 tot 22 u. Wij kwamen om 14 u. en werden maar matig vriendelijk ontvangen. De spijskaart is uitgebreid en gevarieerd. Vedetten zijn ossenhaas, tussenrib en een vijftal palingbereidingen. Er is zelfs een paling-degustatiemenu, opgebouwd uit gerookte paling, palingpastei, paling in ’t groen, paling in tomatensaus, paling in roomsaus en gebakken paling (1425 fr.). Op het roze tafelkleed kwamen twee stalen kommen : de een met een gezonde hoeveelheid paling in ’t groen, de ander met frieten (samen 675 fr.). De paling had een paar minuten te lang gekookt, het soepachtige groen was vers maar dun en eerder lomp dan complex van smaak (peterselie en kervel overheersten) en de frieten waren helaas slap.

Driegoten 95, tel. (052) 47.73.85. Gesloten op dinsdag.

Heusden

STAPSTEEN

Restaurant Stapsteen, aan de Schelde in Heusden, heeft een fris en verzorgd interieur, maar je zit er wel op plastic tuinstoelen en aan nogal krappe tafels. Alle palingbereidingen krijg je hier à volonté. De paling in ’t groen (795 fr.) staat bol van de kruiden ; volgens de kelner gouden ketting, paardenstaart, witte sokken zitten er wel achttien in. We proeven een mooi evenwicht tussen citroenkruid, zuring, spinazie en ook rozemarijn. Onze tafelgenoten proberen enkele andere bereidingswijzen (paling met fijne groenten en dragon en paling op Michels wijze) en die vallen, vanwege al te aangedikte saus, minder in de smaak. De begeleidende frieten zijn prima en eveneens à volonté. We dronken er een correcte witte Mouton à cinq pattes bij (500 fr.).

Hooistraat 148, tel. (09)230.85.91. Dinsdag, woensdag en donderdagmiddag gesloten.

Hoeilaert

TISSENS

Brusselaars met goede smaak en zin in runderribstuk of paling, weten de weg naar Tissens te vinden. Meer dan 30 jaar hielden drie generaties koks de reputatie van dit eethuis hoog. De rustieke eetzaal bezet het gelijkvloers van een oud burgerpaleisje dat gebouwd werd tegen een heuvel en dat gedeeltelijk overwoekerd is door oprukkend groen. Tissens heeft onvergankelijke charme en binnen gaat het er lustig aan toe : obers versnijden onbehoorlijk grote stukken vlees en de glazen worden constant bijgevuld met klassewijnen. De kaart vermeldt slechts enkele gerechten, waarna 10 pagina’s wijnen volgen. Wij bestelden paling in ’t groen met frieten (750 fr.). Vanaf een diensttafel op het bord geschept, kregen wij meesterlijk gegaarde, duimdikke paling (het vlees was met het mes van de graat te duwen en was in de mond stevig genoeg om weerstand te bieden tussen de kiezen). Het groen was aangenaam van consistentie, levendig van kleur en fris, kruidig van smaak. De ober vertrouwde ons toe dat er zeven verschillende kruiden aan te pas kwamen : meer wilde hij niet kwijt. De vis werd begeleid door krokant gebakken frieten en een mandje bruin brood. Dit was perfect.

Steenweg naar Groenendael 105, tel. (02) 657.04.09. Woensdag en donderdag gesloten.

Mariekerke-Bornem

DE STER

In Mariekerke vind je twee van ’s lands grootste palinggroothandels. Lang geleden viste men er op paling in de Schelde. Paling in ’t groen is hier nog steeds een favoriete familiemaaltijd. Het loopt er trouwens elk jaar met Sinksen storm voor het palingfestival, waar ze de vis bereiden volgens het recept dat hier van moeder op dochter wordt doorgegeven. Het geheim is de citroenmelisse en veel peterselie, die overvloedig groeien in elke tuin. In De Ster, een gezellig landelijk restaurant vlakbij de Scheldedijk, wordt duidelijk met dit recept gewerkt. De individuele rode steelpannetjes zijn goedgevuld, de saus stevig en geurig fris, de frieten goud en fijn, de partjes citroen overvloedig. De grote toeloop van palingeters op zondagmiddag zegt iets over de reputatie van dit etablissement. Een portie paling in ’t groen kost 695 fr.

Jan Hammeneckerstraat 141, tel. (052) 33.22.89. Gesloten op dinsdag en woensdag.

Overmere-Donk

PALINGHUIS DE PLUIM

Het Donkmeer is omzoomd door palingrestaurants. Eigenlijk waren we op weg naar restaurant Malpertuus, waar we eerder ondervonden dat de paling en zijn groen exquis zijn. Doch een lading arriverende bustoeristen deed ons op het laatste moment van plan veranderen. Omdat een palingliefhebber ons had toegefluisterd dat de paling het best is in Palinghuis De Pluim, gingen wij daar binnen. De Pluim dateert nog uit de tijd dat de paling in het meer werd gevist, en wordt momenteel uitgebaat door de vierde generatie restaurateurs. Wij troffen alom met palingeters bezette tafeltjes en een spijskaart met volkse, Vlaamse gerechten, waarvan traditionele palingbereidingen (gestoofd of gebakken met tomaten-, tartaar- of roomsaus) de hoofdmoot vormen. De grote specialiteit is paling in het groen (650 fr.). Na wat wachten zette een vriendelijke jongeman een dampende schaal op het papieren tafelkleed. Die was gevuld met zorgvuldig gaargestoofde, duimdikke moten paling, omgeven door eersteklas vers groen (levendige kleur, aangename consistentie en complexe, prettig rinse smaak). De slappe frieten zetten een domper op de feestvreugde.

Donklaan 152, tel. (09) 367.51.51. Maandag en dinsdag gesloten.

Ramskapelle

DE GOUDEN LEEUW

Restaurant-palinghuis De Gouden Leeuw ligt naast de kerk van het landelijke dorpje Ramskapelle in het vlakke achterland van Knokke-Heist. Voor de deur is een ruime parking waar dagjestoeristen hun vehikel kwijtkunnen. De Gouden Leeuw heeft een bescheiden maar proper en op-en-top rustiek interieur, met lusters in de vorm van wagenwielen, een zwaarbewerkte eiken toog met plastic fruit als omlijsting, en oude koffiepotten op de vensterbank. Op de spijskaart voeren bereidingen met tournedos, zeetong en paling de boventoon. Paling wordt hier levend aangevoerd en op tien verschillende manieren bereid, o.a. met ajuinsaus, in geuze, met prei-roomsaus en op fijnproeverswijze met kreeftensaus. Wij bestelden, en op de papieren onderlegger op het geruite tafelkleed kwam een roestvrijstalen recipiënt met correct gegaarde en smakelijke paling in vermalen groen, waarin spinazie en zuring de boventoon voerden (550 fr.). Met zorg gebakken dikke frieten begeleidden de vis.

Ramskapellestraat 61, tel. (050) 51.10.77. Maandagavond en dinsdag gesloten.

Schoonaarde

HET PALINGHUIS

De Oude Brugstraat verbindt de Schelde met het 100 meter verder gelegen landelijke station. Het straatje telt drie palinghuizen op rij. Omdat Het Palinghuis het dichtst aan het water ligt, het langst bestaat en de grootste parking heeft, gingen wij daar binnen. Het Palinghuis wordt sinds 1910 door dezelfde familie uitgebaat en heeft een elftal palingbereidingen op de spijskaart (in lookboter met frambozenazijn, met groenten in saus van Sauternes, met venkelsaus en tagliatelle enz.). In de grote eetzaal met veel donker eikenhout zaten overwegend oudere burgers. Zij lieten het zich duidelijk welgevallen. Na geduldig wachten bracht de vriendelijke dienster een warmelement, waarop schalen met paling in ’t groen en frieten kwamen. De paling was te gaar (bijna pap) en had een zweem van de sterfputsmaak die paling soms heeft wanneer hij ’s winters door de kou de modder invlucht. Het groen was glibberig doorschijnend (te weinig kruiden), weinig levendig van kleur (wij troffen bruine sporen aan, die het vermoeden wekten dat de kok vertrok van een ingevroren kruidenbasis) en ontdekten de smaak van spinazie en zuring. De saus werd opgefleurd door veel gehakte peterselie. De begeleidende frieten waren voorbeeldig.

Oude Brugstraat 16, tel. (052) 42.32.46. Vrijdag en zaterdagmiddag gesloten.

Sint-Amands

DE VEERMAN

Wil je zicht hebben op de Schelde en op het standbeeld van Emile Verhaeren , reserveer in Gasthof De Veerman dan een tafel op het overdekte terras. Binnen zorgt een overvloed snuisterijen voor een soort Vlaamse knussigheid. Dat paling hier een hoofdrol speelt, blijkt al uit de amuse : een terrientje van paling en groene aspergepunten met een sausje van waterkers. De paling in ’t groen (725 fr.) verschijnt in een wit emmertje dat op een vuurtje wordt warm gehouden. Een royale portie, met mooie dikke moten paling bij ons bezoek de zaterdag mooi beetgaar, als we de zondag terugkeren helaas iets te plat gekookt. In het groen ontbreekt frisheid en domineert naar onze smaak de dragon te zeer. De frieten worden geserveerd in een vergiet, en worden zo dikwijls men maar wil, vervangen door warme exemplaren. Het bier wordt fris en mooi getapt.

Kaai 26, tel. (052) 33.32.75. Maandag en dinsdag gesloten.

Sint-Denijs

DE MUISHOND

Restaurant De Muishond ligt verscholen tussen glooiende heuvels die een uitloper van de Vlaamse Ardennen vormen. Gegoede burgers van Kortrijk weten hoe ze langs de kronkelweggetjes het voormalige cafeetje kunnen bereiken. Daar wachten verzorgde bereidingen en landelijke gezelligheid. In de 26 jaar dat er eten in het hoevetje wordt opgediend, bouwde De Muishond een stevige reputatie op. Huisklassiekers zijn : terrine maison (380 fr.), ribstuk (1500 fr. voor twee) en paling, gebakken of in ’t groen (400 fr. als voorgerecht, 660 fr. als hoofdgerecht). We werden met open armen ontvangen en kozen een tafeltje in de buurt van het terras. Op het sneeuwwitte linnen tafelkleed kwamen verse rauwkost, boter, brood en, na wat wachten, een bord met een afgemeten portie paling in ’t groen. Vis en de papperige, krachtiggroene kruidensaus waren van goede kwaliteit en smaak. In het kruidenboeket trad verse spinazie op de voorgrond en verder detecteerden wij zuring, kervel en ui. Als garnituur was er sterrenkers en citroen, en als accompagnement fijne frieten. Wij gingen tevreden buiten.

Zandbeekstraat 15, tel. (056) 45.51.11. Dinsdag en zaterdagmiddag gesloten.

Weert-Bornem

DE GROENEN DIJK

Achter de Scheldedijk ligt restaurant De Groenen Dijk (vergis u niet, aan de overkant, tegen de dijk aan, ligt een taverne met een bijna identieke naam). Het klassieke interieur is aangenaam en heel verzorgd. Maar als u tegen plastic stoelen en papieren onderleggers bestand bent, moet u ’s zomers toch maar buiten eten. Reserveren is sterk aanbevolen, op mooie dagen zakken veel toeristen af naar het Scheldeland. De paling komt op tafel in een grijsblauw aardewerken potje en wordt geserveerd met de pollepel. De frisgroene saus, waarin citroenmelisse en peterselie overheersen, zoals dat in Klein-Brabant sinds jaar en dag de regel is, is te vloeibaar. De paling, die een beetje zwemt in het overvloedige vocht, is duimdik, à point gestoofd en wordt geserveerd met frieten. Een portie kost 600 fr. Een glas witte huiswijn 100 fr.

Scheldestraat 34, tel. (03) 889.64.31. Alleen open op zaterdag, zon- en feestdagen (middag en avond). ’s Zomers van woensdag t/m zondag.

Zillebeke

ZILLEBEKEVIJVER

Restaurant-taverne-tearoom Zillebeke Vijver is te vinden in een rustig hoekje van de Westhoek. De idyllische plek wordt vooral ’s zondags bezocht. Wij werden met een lach ontvangen en kregen een tafel aan het raam. In het water wachtten de trapbootjes en deinden futen en aalscholvers, in de lucht fladderden zwaluwen en aan de oevers zaten vissers onder kastanjebomen. Wat wil een mens nog meer ? Paling natuurlijk ! Zillebeke Vijver heeft een op Franse en Belgische dagjestoeristen ingestelde spijskaart met côte à l’os en een vijftal palingbereidingen als specialiteiten. Wij kregen op het bord een flinke portie paling in ’t groen (600 fr.), correct gegaard maar omgeven door groen dat nogal papperig van textuur en vlak van smaak was. Wij proefden vooral peterselie en spinazie en misten het frisse rinse van zuring en citroenmelisse. De gladde jongens werden begeleid door smakelijke frieten, sterrenkers, citroen en bruin brood.

Vijverdreef 2, tel. (057) 20.00.86. Gesloten op maandag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content