We komen stilaan in de periode van goede voornemens en beste wensen. Daar hoort traditioneel ook ‘meer tijd voor je geliefden’ bij. Neem alvast een goede start met deze geschenken om samen te beleven.

Prentenkabinet

Wat ? Ingewijd worden in de geheimen van het drukkersvak en zelf aan de slag gaan in de oudste drukkerij van de wereld. Leerlingen van het eerste tot het derde leerjaar kunnen er tijdens de kerstvakantie terecht voor een atelier over prentenboeken. Ze leren er zelf letters gieten, inkten en prenten drukken op een eeuwenoude drukpers. Nadien gaat iedereen naar huis met een zelfgemaakt prentenboek.

Waar ? Museum Plantin-Moretus .

Wie ? Kinderen van zes tot negen jaar.

Wanneer ? 22 december.

Duur ? Van 10 tot 12 u. 30.

Prijs ? Acht euro.

Het Plantin-Moretus Museum heeft tijdens de kerstvakantie ateliers voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Reserveren kan telefonisch of via de balie van Info Cultuur, Grote Markt 13 in Antwerpen. Info : 03 338 95 85 en www.infocultuur.be

Dierenplezier

Wat ? Breng een bezoek achter de schermen van de zoo. Van de keuken tot de operatiekamer naar het aquarium : het leven in de dierentuin kent geen geheimen meer. Voor en/of na de rondleiding kan u ook een bezoek brengen aan het dierenpark.

Waar ? De Antwerpse Zoo.

Wie ? Groepen tot 25 personen. Tijdens de rondleiding zijn er weinig dieren te zien, kinderen jonger dan twaalf kunnen gelijktijdig een aparte toer volgen.

Wanneer ? Van 1 september tot 31 maart. Het park is alle dagen open vanaf 10 uur. De sluitingstijd is verschillend naargelang het seizoen.

Duur ? Twee uur.

Prijs ? Volwassenen betalen 18,50 euro per persoon, plus veertig euro voor de gids. Kinderen (-12 jaar) betalen 10,50 euro.

Reserveren is noodzakelijk. Zoo Antwerpen, Koningin Astridplein 26, Antwerpen. Info : 03 202 45 40 en www.zooantwerpen.be

La dolce belgica

Wat ? Ontdek Vlaanderen op de Vespa.

Waar ? Er zijn uitgestippelde routes over heel Vlaanderen : van de kust en Brugge, over de Brusselse rand tot de Vlaamse Ardennen. U wordt begeleid door een professionele gids.

Wie ? De chauffeur moet in het bezit zijn van een rijbewijs A of twee jaar een rijbewijs B hebben. Voor een Vespa van meer dan 125 cc is een rijbewijs A vereist.

Wanneer ? Het scooterseizoen gaat van start begin april. Indien u meer dan zeven Vespa’s huurt, kunt u zelf de datum van de rit bepalen.

Duur ? Een dag.

Prijs ? Een rit voor één persoon kost 195 euro, twee personen op één scooter betalen samen 225 euro. Inclusief begeleider, helm, omniumverzekering tot 300 euro, T-shirt en een middagmaal.

Vespatrips, Avaanstraat 3, Erembodegem. Info : 0477 41 26 74 en www.vespatrips.be

Kookatelier

Wat ? Proef van al het lekkers dat de wereldkeuken ons te bieden heeft en leer het ook zelf bereiden tijdens een kookatelier onder leiding van een gepassioneerde chef. Via een handige vragenlijst online komt u te weten welke cursus bij u past.

Waar ? De kooklessen van Mmmh vinden plaats op locaties in Brussel en Antwerpen.

Wie ? Voor getrainde hobbykoks en culinaire beginners.

Wanneer ? Dagelijks. Elke les staat op zich, u hoeft dus niet noodzakelijk een wekenlang engagement aan te gaan.

Duur ? Anderhalf tot drie uur, afhankelijk van de les.

Prijs ? Prijzen variëren van 17 euro voor een les Speed Cooking tot 75 euro voor speciale kooklessen. De mmmh-geschenkbons zijn onbeperkt geldig en kunnen voor verschillende sessies gebruikt worden.

Reserveren en betalen kan online via www.mmmh.be

Opruimactie

Wat ? Laat eens in uw kleerkast kijken door personal shopper en kleurenconsulente Inge Van Houte. Zij keert uw garderobe binnenstebuiten en kijkt welke basisstukken of kleuren er ontbreken. Ze geeft ook tips over hoe u uw favoriete stukken moet combineren.

Waar ? Bij u thuis.

Wanneer ? Enkel volgens afspraak.

Duur ? Ongeveer twee uur.

Prijs ? Honderd euro, exclusief kilometervergoeding.

Een sessie met Inge Van Houte kan ook als geschenk. Een stijlvol verpakte geschenkbon wordt naar huis opgestuurd. Info : 0479 99 34 80 en www.ingevanhoute.be

Fictief stadsspel

Wat ? Beleef de spanning en opwinding van een videogame midden in de stad. The Target is een fictief achtervolgingsspel waarin drie politieteams jacht maken op een ontsnapte gangster. Ieder team is gewapend met een gsm en gps-toestel om de tegenstander te lokaliseren. Het doel is via allerlei opdrachten de gangster te vatten.

Waar ? Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Leuven en Oostende.

Wie ? Enkel voor meerderjarigen.

Wanneer ? Het stadsspel kan zowel overdag als ’s avonds gespeeld worden. Een onlinekalender toont de beschikbare uren in iedere stad.

Duur ? Twee uur.

Prijs ? Een bon kost 105 euro voor een groep van vier tot twaalf personen, met uitzondering van Brugge waar je vijftien euro per speler betaalt met een minimum van 120 euro. Er wordt een waarborg van 120 euro voor de toestellen gerekend.

Reserveren kan door een mail te sturen naar cadeaubon@lamosca.be of langs te gaan in een van de verdeelpunten voor particulieren. Info : 0485 85 85 86 en www.lamosca.be.

Mooimakerij

Wat ? Laat u en uw make-upcollectie professioneel onder handen nemen door visagisten Paul Hillewaere en Yung. U leert welke producten u precies nodig hebt. Alles is ter beschikking, al gebruiken ze liever wat de klant zelf meebrengt.

Wie ? Maximaal drie personen.

Waar ? In het atelier van de visagisten.

Wanneer ? Enkel volgens afspraak.

Duur ? Drie uur.

Prijs ? Honderd euro.

Vavavoom, Rudolfstraat 53, Antwerpen. Info : 0496 55 62 71 en www.vavavoom.be.

Thee voor twee

Wat ? Geniet van afternoon tea in hartje Antwerpen en verwen jezelf met een luxueus ‘vieruurtje’ van meerdere variëteiten thee, macarons, cakes, sandwiches en scones.

Waar ? Maison Delaneau. Er is ook een spa verbonden aan het boetiekhotel.

Wie ? De spa en het salon zijn ook toegankelijk voor niet-hotelgasten.

Wanneer ? Iedere namiddag van 13 tot 18 u.

Duur ? Zonder tijdslimiet binnen de aangegeven uren.

Prijs ? Zonder champagne betaalt u 25 euro per persoon, met bubbels kost het 40 euro.

Maison Delaneau, Karel Rogierstraat 20, Antwerpen. Info : 03 216 27 85 en www.maisondelaneau.com

Maison de mode

Wat ? Neem plaats in de sofa en laat u en uw vriendinnen adviseren door een visagist en stilist. U kunt rustig rondkijken in de boetiek, passen, proberen en kopen, met tips van ontwerpster Anna Heylen.

Waar ? In de salon van Maison Anna Heylen.

Wie ? Enkel volgens uitnodiging voor een groep van twintig dames.

Wanneer ? Na de winkeluren.

Duur ? Ongeveer drie uur.

Prijs ? Afhankelijk van de formule.

Maison Anna Heylen, Lombardenstraat 16, Antwerpen. Info : 03 213 01 60 en www.annaheylen.be.

Door Ellen De Wolf Illustratie Inge Rylant

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content