Trui Moerkerke

In onze modespecial van eind augustus kon u al lezen dat oversized halssnoeren deze winter een grote trend zijn. Voor de eerste keer sinds enkele jaren zijn handtassen dus niet de opvallendste accessoires van het seizoen. De donkere en sobere wintergarderobe wordt opgesmukt met opvallende en volumineuze halskettingen. Ook handschoenen zijn helemaal terug. Zelfs handschoenen zonder vingers, u weet wel, die ondingen uit de jaren tachtig die toen vooral in kant waren uitgevoerd en meteen doen denken aan een jonge Madonna in Desperately Seeking Susan.

In Kameleontrekjes (pagina 32) laat styliste Lieve Gerrits zien hoe je met accessoires compleet van look kunt veranderen. Styliste Audrey Heselmans stelt op eigenzinnige wijze de niet te missen stukken van het seizoen voor ( Origamigewijs, pagina 42). Voor Audrey is geen moeite te veel om een originele modeproductie af te leveren. Om de accessoires tot hun recht te laten komen, koos ze voor een discrete achtergrond : papieren jurken die ze zelf maakte. “Ik ben er zowat twee weken mee bezig geweest”, vertelt ze. “Een basispatroon tekenen, dat uitwerken in ongebleekt katoen om te zien of alles klopt en dan omzetten in een papieren versie en het geheel aan elkaar lijmen.” Toen ze de dag voor de opnames haar minicollectie ter plaatse wilde brengen, scheurde een onverwachte windstoot een jurk kapot. Maar na een nacht doorwerken, kon de geplande fotoshoot toch doorgaan.

Voor een Amerikaans icoon dat in Brussel de deuren opende, was de datum misschien wat beladen, maar de opening van Tiffany & Co op de zwoele avond van 11 september, bracht le tout Bruxelles op de been. De traditionele juwelierszaak met de turkooisblauwe verpakkingsdoosjes en de witte satijnen strik eromheen, behoort tot het Amerikaanse culturele erfgoed. Op de openingsreceptie wandelden lookalikes van Grace Kelly, Audrey Hepburn en natuurlijk Jackie Kennedy rond, stijliconen die de tijdloze klasse van de juwelier moeten onderstrepen. Onze jonge medewerkster Ellen De Wolf, nog lang niet geboren toen Jackie Kennedy first lady werd, ging met de nodige kritische reserves kijken, want was het merk niet te klassiek en Amerikaans voor de Belgen ? Maar in de uitgebreide collectie bleken heel wat creatieve verrassingen te zitten, onder meer de collecties van gastontwerper en architect Frank Gehry ( Tiffany & Co blinkt in Brussel, pagina 41).

Veel kleinschaliger, maar zeker niet minder boeiend, is het werk van drie gedreven juweelontwerpsters die we graag aan u willen voorstellen. In Geschenken van de natuur (pagina 53) kan u kennismaken met het werk van Marie-Bénédicte de Schryver, Sandra Van der Wildt en Isabelle Tibergijn.

trui.moerkerke@knack.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content