IN DE RUBRIEK OVERNACHTEN BUNDELEN WE MAANDELIJKS VIER ADRESSEN PER THEMA. DEZE WEEK : SLAPEN IN HISTORISCH ERFGOED.

Toscaanse droom

I FIAMMINGHI TELT VIJF KAMERS DIE IN HET SEIZOEN ENKEL PER WEEK WORDEN VERHUURD, VANAF 1113 EURO, INCLUSIEF DE ONTBIJTEN.Wie ’s morgens op de tweede verdieping van de Villa California ontwaakt en wel zeventig kilometer ver over het Toscaanse landschap uitkijkt, gelooft zijn ogen niet. De Romeinse villa werd in 1904 gebouwd op last van ridder Amalindo Casalina. Dirk en Annemie kochten het opmerkelijke gebouw in april 2003, begonnen er een nieuw leven en ontvingen er een jaar later, na de basisrestauratie van de kamers, hun eerste gasten. I Fiamminghi, de Vlamingen, was een feit. Zeven jaar later is hun gastvrijheid legendarisch geworden, in dit unieke kader met de ridderkamer, het frescosalon met zijn kleine maar goed functionerende open haard, de Ottocentobiljartzaal, en overal de verfijnde stijlconfrontatie tussen de eclectische Libertystijl – of Italiaanse art nouveau – en hedendaagse accenten.

De aanpak van het stel is uniek : tussen de lente en half oktober kunnen de gasten uitsluitend een weekverblijf kunnen boeken, met op de avond van de aankomst een gemeenschappelijk avondmaal, het ontdekkingsmenu. Er is dan meteen de gelegenheid om samen met de gastheer enkele wijnen te ontdekken. Het ontbijt wordt buiten aan een lange tafel op het terras geserveerd en is zeer volledig.

De kamers zijn allemaal verschillend, ruim en zonder uitzondering voorzien van schitterende, oude vloeren, sierlijsten en schilderwerk. Onze eigen kamer op de tweede verdieping had een prachtige terracottavloer, er stond een oude secretaire, en de badkamer was sober en eigentijds.

Naast de villa wacht ook nog een groot zwembad. Op het terras van de toren kijkt de verbaasde bezoeker in alle windrichtingen op het omringende landschap neer.

I Fiamminghi, Via Palagio 52, I-50050 Montaione, Italië, +39 230 0835 708, www.ifiamminghi.it.

Energieke gastvrijheid

MAISON D’HôTE DE MYON TELT VIJF KAMERS DIE VOOR 110 EURO (SINGLE) EN 130 EURO WORDEN VERHUURD, INCLUSIEF ONTBIJTEN.In het hart van Nancy, op een steenworp van de Place Stanislas, opende Martine Quénot op haar 58ste een B&B. Een jaar eerder had de energieke weduwe via een notaris het huis van haar dromen ontdekt. Met een oppervlakte van 600 vierkante meter was het veel te groot, maar ze begreep dat ze zo’n kans geen tweede keer zou krijgen. Dus stroopte ze de mouwen op en begon met de restauratie, die negen maanden duurde.

Het huis dateert van voor 1722 en geeft uit op twee straten. Aan de achterzijde, waar de stallen en het koetshuis waren, maakte ze enkele salons en een bibliotheek, aan de overzijde van de binnenplaats met de blauweregen kwamen er vijf kamers, over twee verdiepingen. We betrekken de ruime, zandkleurige kamer, in een decor met achttiende-eeuwse elementen. Het is er rustig en het beddengoed getuigt van kwaliteit. Andere kamers zijn dan weer resoluut hedendaags, sommige kijken uit op de kathedraal.

Op de benedenverdieping, met veel hedendaagse kunstwerken, overheerst een gevoel van ruimte. Maar boven alles herinnert de bezoeker zich de energieke en gastvrije vrouw, die door iedereen voor gek versleten werd toen ze haar plannen aankondigde. Haar filosofie is nochtans duidelijk. “Ik denk niet na maar ik geef altijd het beste van mezelf. En ik bezat nog zoveel sluimerende energie nadat ik jaren in de schaduw van mijn man had geleefd. Al heb ik tussendoor wel drie kinderen grootgebracht, een wijnhandel gerund, lesgegeven en een bedrijf opgestart om de archieven van bedrijven te beheren.”

Het ontbijt is eenvoudig en Frans, met knapperig brood en heerlijke jams. Het verblijf is een échte aanrader.

Maison d’Hôte de Myon, 7 rue Mably, F-54000 Nancy, +33 383 46 56 56, www.maisondemyon.com.

Liefde voor vroeger

LA FERME DES LOUPS TELT DRIE KAMERS DIE VOOR 108 EURO (ééN NACHT) OF 98 EURO (MEERDERE NACHTEN) WORDEN VERHUURD, INCLUSIEF DE ONTBIJTENEnkele jaren geleden leerde Paula Morainville-Nenzl haar man Henri kennen, die al meer dan drie decennia een kasteelhoeve in een klein Ardens dorpje bewoonde, waar hij een meubelbedrijf had opgestart. Daar maakte hij kopieën in de stijl van ‘alle Lodewijken’ en van Louis-Philippe. Hij werkte er met dertig man, maar heeft die activiteit inmiddels danig teruggeschroefd zodat ze nog met zijn drieën zijn. Paula van haar kant vond de achttiende-eeuwse hoeve zo’n juweeltje dat ze besloot om het plezier ervan met anderen te delen, en uiteindelijk ontstonden er drie gastenkamers. We betrekken op de eerste verdieping de kamer Hortense, die ingericht is met antiek meubilair, een oud wandtapijt, een prachtige klok en nog veel meer.

De gastvrouw, die zich in een vorig leven als lesgeefster het lot van mentaal gehandicapten aantrok, wil haar gasten ontvangen in de sfeer van toen, en is daar wonderwel in geslaagd. Ze is van het positieve type en vindt geen moeite te veel om het haar de gasten naar hun zin te maken. Haar man was aanvankelijk wat afkerig van het initiatief (“hij is artiest, en artiesten moet je hun zin laten doen”) maar is intussen even enthousiast, en samen gaan ze op zoek naar sierlijke, oude spullen om de kamers die in de toekomst worden uitgebouwd keurig te meubileren.

Op de benedenverdieping, waar het bezoek ook nog in een leessalonnetje terechtkan, bevindt zich de eetruimte, waar een koninklijk ontbijt wordt geserveerd. ’s Zomers kan het bezoek ook van de tuin genieten.

La Ferme des Loups, Rue Fôret Village 6, 4870 Fôret / Trooz, 04 351 68 81, www.lafermedesloups.be.

Ecologische ontdekking

HET KASTEEL VAN VIERSET TELT VIJF KAMERS, DIE VOOR 95 (KOETSHUIS) OF 110 EURO WORDEN VERHUURD, INCLUSIEF ONTBIJTEN. WIE ééN NACHT BLIJFT, BETAALT 15 EURO EXTRA.René Brugmans en zijn vrouw Marleen zijn het levende voorbeeld van wat met doorzetting te realiseren valt. De Gentse architect pakte negen jaar geleden de restauratie aan van het achttiende-eeuwse kasteel van Vierset, in de Condroz, terwijl Marleen in het koetshuis kamers openstelde voor gasten. Hedendaags van snit en met uitzicht op het kasteel.

Sinds kort zijn er ook enkele kamers onder het dakgebinte van het kasteel, en om die te ontdekken lopen de gasten in een uniek kader door fraaie zalen met Afrikaanse of hedendaagse Europese kunst. Die ruimtes zijn enorm, net zoals het kasteel, en laten vermoeden aan welke titanenarbeid René begonnen is.

En toch is de grootste passie van de gastheer, die met een open blik zonder vooroordelen door het leven stapt, de ecologische rijkdom van vorige generaties. De kennis daaromtrent deelt hij tijdens zijn rondleiding graag met zijn gasten. Zo ontdekte hij in de slotgracht een zelfreinigend ecologisch systeem, en ervaart hij het wateroppervlak als een reusachtige zonnereflector die ’s winters de kamers aan de oostzijde opwarmt. Zelf sliepen we in het koetshuis, en apprecieerden er de rust, de kwaliteit van bed en beddengoed, en de sobere aanpak.

Ook het ontbijt aan de lange tafel is een feest voor wie ogen en oren openhoudt. Een schitterende ervaring. Later wil de gastheer hier ook seminaries of samenkomsten organiseren waarop gelijkgezinden de wereld en haar vele problemen vanuit een andere gezichtshoek leren kennen.

Le Château de Vierset, 1 rue de la Coulée, 4577 Vierset, 085 41 01 70, www.chateaudevierset.be.

Door Pierre Darge – Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content