IN DE RUBRIEK OVERNACHTEN BUNDELEN WE MAANDELIJKS VIER ADRESSEN PER THEMA. DEZE WEEK : stadshotels.

Artistiek en proper

DE VILLA DES ARTISTES TELT 55 KAMERS, DIE IN HET LAAGSEIZOEN VANAF 119 EURO (CLUB) EN 149 EURO (ARTY) WORDEN VERHUURD. HET ONTBIJT KOST 15 EURO PER PERSOON.

In een heel rustige straat, en toch vlak bij het levendige kruispunt van de Boulevard de Montparnasse en de Boulevard Raspail, roept de Villa des Artistes hoge verwachtingen op. In een huis waar Samuel Becket, Modigliani en Fujita woonden, werd een zestal jaar geleden een hotel opgezet dat ook een eerbetoon wil zijn aan de kunst. Een deel van de kamers, Arty genaamd, is gedecoreerd met elementen uit het kubisme, het fauvisme en zelfs het surrealisme. Een ander deel, Club genaamd, werd veel soberder gehouden.

Omwille van de drukke bezetting overnachten we in Clubkamer 207, die uitblinkt door rust, soberheid en functionaliteit. Groot is ze niet, maar we hebben uitzicht op de binnentuin, slapen in een degelijk en comfortabel bed, en genieten van een kraaknette én feilloos functionerende douche. Niet vanzelfsprekend in een stad waar de prijzen torenhoog zijn en de diensten vaak minimaal.

Op de benedenverdieping bevindt zich een intieme bar met kranten en een muur met portretten van artiesten die de buurt genegen waren, van Man Ray en Kiki de Montparnasse tot Hemingway en Jean Cocteau. Aan de achterzijde, en met uitzicht op de tuin, vindt de passant een luchtige ontbijtzaal die niet dat krappe, wat benepen Parijse karakter heeft. Het ontbijtbuffet is rijkelijk gevuld, en ook dat verdient een vermelding. Al kan men voor de prijs ervan rustig van zes sobere ontbijten op café genieten.

Villa des Artistes is een aanrader, op loopafstand van de Jardin du Luxembourg en het hartje van Saint-Germain-des-Prés.

Villa des Artistes, 9, Rue de la Grande Chaumière, F-75006 Parijs, +33 143 26 60 86, www.villa-artistes.com

Christian Lacroix ten voeten uit

HôTEL NOTRE DAME TELT 26 KAMERS DIE VANAF 179 EURO PER NACHT WORDEN VERHUURD. HET ONTBIJT KOST 9 EURO PER PERSOON.

Wie droomt van een barok hotelletje langs de Seineboorden in hartje Parijs kunnen we met een gerust hart het Hôtel Notre Dame aanraden. Via een wat anonieme trap komt men op de eerste verdieping van een huis dat meer dan vier eeuwen oud is en voor de Napoleontische tijd tot aan de Seine reikte. Tot de keizer er de huidige weg liet aanleggen. De receptie bevindt zich in een hoekje van een L-vormig salon dat zo uit een toneelstuk komt. Geen van de kleine fauteuils heeft er dezelfde kleur, en de vele tinten worden nog eens weerkaatst in de talrijke spiegels. In die wirwar van barokke onrust geven de ramen uit op de kathedraal. Une vue imprenable, zoals de Fransen zeggen, die geconfronteerd worden met dit unieke ontwerp van Christian Lacroix.

Die kreeg carte blanche voor het hele interieur en leefde er zich volledig in uit. In de kamer die we betrekken, overheerst een spectaculaire collage van historische portretten en moderne snapshots. De andere muren zijn overtrokken met doek van imitatiebont of imitatiehout, de vloer wordt bedekt door een vasttapijt met fake oude tegels. Omdat we door het raam uitkijken op een lelijk mengsel van sleetse muren en halve daken, werd in de kamer een megaflatscreen gemonteerd waarop we naar de Notre Dame kunnen kijken. In de zeer kleine badkamer werd een ligbad voorzien.

De service is vlekkeloos en bij het ontbijt in het salon worden broodjes en croissants voorgezet, boter en confituur. Zeer Frans en naar Parijse normen voor een zeer aanvaardbare prijs, ook al kan dat niet van de kamers gezegd worden.

Hôtel Notre Dame, 1, Quai Saint-Michel, F-75009 Parijs, +33 143 54 20 43, www.hotelnotredameparis.com.

De charme van het reizen

L’ART DE LA FUGUE TELT DRIE KAMERS VOOR 96 EURO. WIE ééN NACHT BLIJFT, BETAALT 13 EURO EXTRA. ééN PERSOON BETAALT 71 EURO EN 11 EURO EXTRA VOOR SLECHTS ééN NACHT.

De Zwedenstraat is niet de meest charmante straat van Brussel, maar de sfeer achter de gevel van het herenhuis waar l’Art de la Fugue zes jaar geleden gestalte kreeg, maakt alles goed. En dat is te danken aan Frédéric en Michel. De restaurateur die er na tien jaar de brui aan gaf en zijn kompaan die in de farmaceutica werkt, zochten acht jaar geleden een klein huisje, maar vielen in een kwartier voor dit indrukwekkende pand. Omdat ze over huurders geen controle hadden, kozen ze voor een B&B, en herbouwden de achterzijde, waar zich nu de ontbijtkamer bevindt, met een glazen wand die veel licht vangt.

Ze creëerden een Afrikaanse kamer die ze Lawrence of Arabia doopten, een Indochinese met Aziatische art-deco-elementen, en een Farinellikamer, waar wij de nacht doorbrachten. Er heerst een sfeer van Italiaanse barok met schilderijtjes, spiegels, bustes en zelfs een verzameling koperen kandelaars. Aan het hoofdeinde van het bed benadrukken twee sluiers met opgenaaide vlinders hun keuze. De kamer is ruim, de badkamer kreeg een douche én een ligbad mee, het toilet werd in een apart kamertje ondergebracht. De gasten eten samen aan de lange tafel, waar Frans brood, croissants en ambachtelijke confituren worden voorgezet, en een levensgroot beeld van de Albanese kunstenaar Skender Hyseni alle aandacht vangt. Frédéric, die ook nog een groentezaak met Belgische producten runt, ontpopt er zich als een echte gastheer. Kortom, dit gastenverblijf bezit karakter en klasse, voor een betaalbare prijs.

L’art de la Fugue, Zwedenstraat 38, 1060 Brussel, 0478 69 59 44, www.lartdelafugue.com.

Verdubbeld geluk

HOTEL JULIEN TELT 22 KAMERS DIE VANAF 170 EURO WORDEN VERHUURD, INCLUSIEF ROYALE ONTBIJTEN.

In een straat die ontsierd wordt door enkele tattooshops en dronken passanten bij nacht, restaureerde een enthousiaste jonge vrouw zes jaar geleden een zestiende-eeuws pand en zette er een uniek hotel in op. Mouche Vanhool getuigde met hotel Julien van zin voor goede smaak. Een paar maanden geleden voegde ze aan het geheel een tweede pand toe dat aan de achterzijde aan het oorspronkelijke paalt, en verdubbelde daarmee het aantal kamers.

De sfeer is godzijdank dezelfde gebleven, met dank aan Gerd Van Zundert en Kristl Bakermans van A.I.D. De lounge met de heerlijke binnenplaats werd ruimer doordat de ontbijtzaal naar het nieuwe pand verhuisde. Daar staat ’s morgens een theecollectie klaar, maar ook verse zalm, fruitsalade en vers geperst fruitsap, en voor elke gast wordt à la carte een eitje gebakken. Maar het is vooral de serene ruimte die indruk maakt, met hier en daar schitterende foto’s als accent, een samenwerking met Gallery 51.

Er kwam een dakterras bij en ondergronds een sobere spa, waar Corpo Sano voor massages zorgt. Op de benedenverdieping is er nu een schitterende bar waar de dorstigen 24 uur op 24 terechtkunnen en de barman een trapje lager staat, zodat hij de klanten recht in de ogen kan kijken. We sliepen in kamer 23, met zeer hoog plafond, een stenen bad van Starck, porselein van Anja Meeusen en een grote, ingelijste spiegel als enige franje. Heerlijk rustig en heerlijk ontspannend beddengoed. Hotel Julien was sinds de opening één van onze favorieten. Het is het eens temeer, met Lien de Naeyer als attente gastvrouw.

Hotel Julien, Korte Nieuwstraat 24, 2000 Antwerpen, 03 229 06 00, www.hotel-julien.com.

Door Pierre Darge – Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content