IN DE RUBRIEK OVERNACHTEN BUNDELEN WE MAANDELIJKS VIER ADRESSEN PER THEMA. DEZE WEEK : EIGENZINNIGE HOTELLETJES IN BRUSSEL.

OVERNACHTEN

Gedurfd en anders

Be Manos telt zestig kamers die voor 140 tot 380 euro worden verhuurd, inclusief de royale ontbijten.

Vlakbij het Zuidstation verrees drie jaar geleden een eigentijds, wat eigenzinnig hotel. In een wijk die sindsdien begrepen heeft dat ze nog een toekomst heeft, zorgde de familie Poulgouras voor een indrukwekkend statement : in vier jaar tijd bouwden ze twee voormalige groothandels in textiel om tot hotel Be Manos. Omdat ze vonden dat een eigentijds hotel in Brussel toch echt wel ontbrak.

De familie wist waaraan ze begon : in de binnenstad hadden ze al twee zeer klassieke hotels en ze konden terugkijken op veertig jaar ervaring in het vak. Costa Poulgouras, zijn vrouw en zijn zus bedachten een concept waarbij elke kamer ‘bewoond’ wordt door een model dat op de deur ten voeten uit geportretteerd wordt.

In elke kamer, waar zwart en wit de boventoon voeren, ontdekt de gast fotografische accenten van Carol Kohen, die voor het concept zijn vrienden en de vrienden van de eigenaar ten tonele voerde. We logeren in een Executive Room (de laagste categorie), die ruim en luchtig is, voorzien van een kleine zithoek, een werktafel en een grote badkamer met ligbad. Het minimalisme overheerst zonder ongezellig te zijn : er werd veel gebruikgemaakt van natuurlijke materialen, met hout en steen voorop.

Het ontbijt is ronduit indrukwekkend, met verse fruitsla, zalm en nog veel meer. Na onze late aankomst de dag voordien lieten we om elf uur een waterzooi op de kamer brengen die uitstekend en betaalbaar was. Beneden is er ook nog het restaurant Be Lella, naast een grote lounge en een goed gevulde bar die het hotel tot een prima ontmoetingsplek maken. Op het dak bevindt zich een indrukwekkend dakterras waar ’s zomers ook nog een bar is.

Be Manos, Luchtvaartsquare 23-27, 1070 Brussel, 02 520 65 65, www.bemanos.com

Verfijnd vervolg

Odette en Ville telt acht kamers die tegen 250, 300, 350 en 425 euro worden verhuurd. Het rijkelijk ontbijtkost 25 euro per persoon.

We leerden de verfijnde smaak van Didier Thiry jaren geleden kennen in Williers, in de Ardennen, net over de Franse grens, waar hij de belofte aan Odette nakwam om zijn stamcafé na haar dood in ere te houden. Hij maakte er een prachtige, eigentijdse B&B van en kreeg de smaak te pakken. Odette en Ville is het stedelijke zusje, opgezet in een herenhuis op een steenworp van de Louizalaan. We sliepen er in de suite met open haard, waar zwart en grijs de toon zetten. De kamer met zwart vast tapijt is ruim, maar zonder de zithoek die men in een suite à 425 euro toch zou verwachten. De badkamer is buitenmaats en er prijkt een prachtig ligbad. Zowel beddengoed, lampen als de ingelijste foto’s getuigen van kwaliteit. Tafels en lampen zijn van Marcel Wanders, en net als de rest van het meubilair te koop. Er zijn ook kleinere kamers, en kamers voor 300 euro met een privéterrasje.

Beneden kan men terecht in de bibliotheek met chesterfield, twee wanden zijn er bezet met één grote fotocollage van een andere bi-bliotheek. Er zijn ook nog een prettige zitruimte met ingelijste foto’s en een open haard, een bar waar men voor hapjes terecht kan, en een groot restaurant met inkijkkeuken, waar we kwaliteit op het bord krijgen. Bij het uitgebreide ontbijt loopt alles wat minder vlot : het personeel is vriendelijk maar verstrooid, de service traag en bijwijlen onhandig. De groene thee is uitgeput, de muesli zoek. Van de parkeerservice viel niets te bekennen, zodat we om de twee uur de parkeermeter moesten spijzen.

En toch blijft Odette en Ville een superadres voor een bijzondere gelegenheid.

Odette en Ville, Kasteleinsstraat 25, 1050 Brussel, 02 640 26 26, www.chez-odette.com

Betaalbare nostalgie

Vintage Hotel telt 29 kamers die gemiddeld voor 115 euro per nacht worden verhuurd, inclusief ontbijten.

Op een steenworp van de Brusselse Louizalaan, en achter een mooie binnenplaats met een zwart hek, bevindt zich een bijzonder hotel. In het voormalige rusthuis, dat er wat afgeleefd bijlag, streken Isabelle en haar man in 2007 neer. Ze hadden elkaar leren kennen in de hotelschool van Namen en hij runde intussen al jaren een eigen restaurant, nadat hij in de leer was geweest in internationale hotelketens. Zijn vrouw kwam uit een andere branche, maar zag een klein, betaalbaar hotel in de hoofdstad wel zitten. Na een serieuze verbouwing die zes maanden in beslag nam, opende het stel in september 2008 het eerste vintage hotel van Brussel.

En vanaf de tweede dag waren alle 29 kamers bezet. Niet helemaal verwonderlijk, want de prijzen zijn absoluut betaalbaar en de inrichting van Michel Penneman mag er zijn. De kamers zijn sober van aankleding gehouden, met enkele van die pittige stoeltjes uit de jaren vijftig of zestig. De meeste dateren effectief uit die periode, enkele zijn remakes. Maar het geheel klopt, zodat men een beetje de indruk krijgt dat men in een oud stripverhaal terecht is gekomen.

Kamer 21 is bepaald klein, en de badkamer is echt maar een zakdoek groot maar voorzien van alle comfort. We betaalden er minder dan 100 euro voor, in Parijs zou dat het dubbele zijn. Op de benedenverdieping zijn er een ontbijtruimte en een wijnbar, waar Tim Vandeput, vorig jaar verkozen tot de beste sommelier van het land, een oogje in het zeil houdt. Het ontbijt is sober en zonder franje, en de klanten bedienen zichzelf. Kortom, een no-nonsenseaanpak tegen een aantrekkelijke prijs.

Vintage Hotel & Wine Bar, Dejonckerstraat 45, 1060 Brussel, 02 533 99 80, www.vintagehotel.be

Metamorfose in het centrum

Het hotel Pacific telt dertien kamers die voor 129 tot 189 euro worden verhuurd. Voor het ontbijt wordt 10 euro gevraagd per persoon.

Het oude hotel Pacific in hartje Brussel was een heel bijzonder plekje, waar de vorige uitbater veertig jaar lang met de glimlach gasten ontving en waar we regelmatig klant waren. Vijf jaar geleden werd het pand verkocht en de nieuwe eigenaar zorgde voor een complete ommekeer, met behoud van enkele beschermde elementen : de houten lambriseringen en de glas-in-loodramen die deel uitmaakten van het intieme leven. Architect Marc Humblet legde het geheel in een nieuwe, wat gedurfder plooi, terwijl het huislinnen van Mia Zia overal opdook in zijn interieurs.

Er verscheen een bar en een restaurant, dat inmiddels weer is opgedoekt. Maar de bar, waar biowijnen worden geschonken, floreert. Wie er in de buurt gaat dineren, komt er graag langs voor een aperitief.

De bezoeker die blijft overnachten, wordt verrast door een frisse toets in de dertien kamers, die verdeeld zijn over vier categorieën. Overal maken de badkamers integraal deel uit van het geheel. Soms liggen bad en toilet in een smalle gang die uitmondt in de bredere slaapkamer. We verkozen een kamer aan de voorzijde die uitkijkt op de Dansaertstraat, zonder dat het straatgeluid doordringt. De douche zit er in een brede nis. Alles is er verzorgd en er heerst een luchtige sfeer, met boven het bed telkens een straffe uitspraak. We onthielden Dépêchez-vous de succomber à la tentation avant qu’elle ne s’éloigne. Een levensregel van Casanova die kan tellen.

Het ontbijt is typisch Brussels, met suikerbrood en Luikse appel- en perenstroop.

Hotel Pacific, Antoine Dansaertstraat, 57, 1000 Brussel, 02 213 00 80, www.hotelcafepacific.com

Door Pierre Darge – Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content