We trokken een dag naar Bicester Village, een chic outletdorp nabij Londen, verwant met Maasmechelen Village in ons land, om te kerstshoppen met korting. Onze buit : een designerhandtas, een trui, een portefeuille en vijf handige basisregels om op koopjes te jagen als een professional.

REGEL 1: Laat u niet afschrikken

Er zijn heel wat geruchten over outlet- stores. Dat ze enkel oude brol verkopen, bijvoorbeeld. Dat ze nooit een courante maat hebben hangen. Of dat het ongezellige winkels zijn met slechte belichting en een koud interieur. Laat u niet afschrikken door die geruchten. Ze zijn, althans in Bicester Village, niet waar. In zowat elke winkel die we binnenstapten, hing nog maatje veertig in de rekken. Idem dito voor de schoenen, en die zijn er tijdens de solden meestal als eerste uit. De winkels zelf zijn het evenbeeld van hun flagshipstores op Bond Street, met dat verschil dat u deze wel durft binnenstappen zonder dat u daarvoor iets van het merk moet aanhebben om te bewijzen dat u het kunt betalen. En waar anders vindt u honderddertig designermerken in één, gemakkelijk te bewandelen autovrije (namaak)straat met (namaak)cottages ? Op twintig minuten stapt u, zonder ergens binnen te gaan, van Dior voorbij Prada, Tod’s, Ralph Lauren en Matthew Williamson helemaal tot bij Dolce & Gabbana.

REGEL 2: Ga op vrijdag

Zo vermijdt u de drukte van het weekend. Meer dan dertigduizend bezoekers op zaterdag en zondag : het brengt met zich mee dat er zelfs in de meest chique boetieks af en toe wat duw- en trekwerk aan te pas komt. Men schuift tot buiten aan voor een tafeltje bij Carluccio’s. En alle bankjes zijn ingenomen door wanhopige echtgenoten en hun vrouwen met zere voeten. Vorig jaar kreeg Bicester Village in totaal 5,2 miljoen shoppers over de vloer. Daarmee is het na Londen de populairste toeristenbestemming in Groot-Brittannië. Vóór Stonehenge of het nabijgelegen Oxford.

Op vrijdag is het aanbod bovendien het grootst. Geroutineerde shoppers (lees : het winkelpersoneel) wisten ons te vertellen dat de beste leveringen op donderdag binnenkomen, omdat de shops zich dan bevoorraden voor het weekend. Tegen vrijdag hangt alles in de winkel. Bij lederwarenmerk Mulberry, bijvoorbeeld, kon men vier exemplaren van dezelfde handtas bovenhalen, zodat we uitgebreid konden kijken, vergelijken (en kopen). Het winkeldorp is zeven dagen op zeven open, van 10 tot 20 u. Op zondag sluit men al om 19 u. Winkels als Prada en Versace gaan dan pas open op de middag.

REGEL 3: Neem de trein, auto of bus

Bicester Village ligt twintig kilometer ten noorden van Oxford, op een uur rijden van Londen en Birmingham. Hou rekening met files van en naar het centrum van Londen die kunnen oplopen tot meer dan een uur, zeker als u dezelfde dag wil terugkeren naar België. De parking van het outletdorp is gratis. Mag het allemaal wat meer kosten, dan kunt u via de website van Chic Outlet Shopping ook een privéchauffeur inhuren. Voor wie niet over een auto of de middelen beschikt, zijn er voldoende alternatieven. De Shopping Express Coach (25 pond H/T) vertrekt dagelijks om 9 u. aan Victoria Station en keert terug naar Londen om 17 u. Tijdens de kerstperiode rijdt de luxebus tweemaal per dag, maar ook dan is reserveren nodig. Vanuit Oxford is er elk half uur een bus (stagecouchbus.com) van het Randolph Hotel naar Bicester Village. Er rijden ook regelmatig treinen van London Marylebone (vanaf 32 pond H/T) en Birmingham Moor Street (vanaf 23 pond H/T) naar het station van Bicester North. Daar staat een gratis shuttlebusje u op te wachten.

REGEL 4: Vergeet niet te eten en drinken

Shoppen is vermoeiend. En je krijgt er honger en dorst van. Voor een shot cafeïne moet u bij Starbucks of Carluccio’s zijn. Voor een snelle hap bij Prêt à Manger (op twintig minuten staat u weer buiten, we hebben het getest). Verse soep, bagels of warme snacks vindt u in het heerlijk geurend stalletje van Jamie Oliver’s Fabulous Feasts, het cateringproject van de televisiekok. Thaise salades, noedels en curry’s bij Busaba Eathai, opgericht door de man achter de restaurantketens Wagamama en Hakkasan. En gezonde, mediterraanse gerechten bij het Villandry Grand Café. Alle restaurants blijven open tot tien uur ’s avonds, zodat u geen kostbare winkeltijd moet opofferen om te eten.

REGEL 5: Hou de tel bij

Min zestig procent voor een homecinema bij Bose. Min veertig procent voor een wikkeljurk van Diane von Furstenberg. Min vijftig voor plateausandalen van Jimmy Choo. Min vijfenvijftig procent op de hele winkel bij Gucci. En nog eens extra min veertig op de outletprijzen van jassen bij Dolce & Gabbana. Dat zijn kortingen die zelfs Kate Middleton, de koninklijke familie van Brunei en sterren als Victoria Beckham en Kate Moss naar het outletdorp halen.

Het hele jaar door geven designermerken kortingen van minstens dertig tot zestig (en soms meer) procent op hun artikelen van het jaar ervoor, op stockoverschotten en op soms licht beschadigde items. Een minuscuul krasje op een tas van drieduizend euro is minder erg als die uiteindelijk maar de helft meer kost. En de kookpotten van Le Creuset blijven even kwalitatief, of ze nu komen in de trendkleur van dit jaar of het vorige.

Let op, een handtas van Céline kost zelfs met veertig procent korting nog steeds een stevige duit. Hou dus goed de tel bij. Op elk stuk wordt de outletprijs en de RRP (Recommended Retail Price) vermeld, de prijs waaraan het oorspronkelijk in de winkel lag. Zo weet u exact wat u uitspaart. Alle prijzen worden weergegeven in ponden, maar u kunt ook in euro’s betalen tegen de wisselkoers van die dag. Er worden bovendien vaak extra kortingen gegeven bovenop de outletprijzen, waardoor u tijdens de traditionele soldenperiodes in januari en juli koopjes kan doen tot min negentig procent.

www.bicestervillage.com, www.chicoutletshopping.com

DOOR ELLEN DE WOLF – FOTO’S WOUTER VAN VAERENBERGH

Na Londen is Bicester Village de populairste toeristenbestemming in Groot-Brittannië. Vóór Stonehenge of het nabijgelegen Oxford

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content