Ouderwets knus
Sfeervol lekker eten, zonder toeters en bellen, voor een aanvaardbare prijs : dat is het motto van Ernest Kalse van het Leuvense restaurant D’Artagnan.
:: Restaurant D’Artagnan : Krakenstraat 9-11,
3000 Leuven. 016 29 26 26. Zon- en maandag
gesloten. www.dartagnan.resto.be
In vier schemerig verlichte, in elkaar overlopende eetvertrekken wordt er ’s avonds, en sinds kort ook ’s middags, sfeervol getafeld. Het nostalgisch decor is opgebouwd uit oude stenen en houten vloeren, en lambriseringen, stoelen, tafels en kasten uit donker hout. De inrichting is klassiek, maar niet zwaar of bombastisch. Als tegenpool van die kille, minimalistisch aangeklede, moderne, zen-achtige eetstations biedt D’Artagnan een gevoel van beschermende warmte. De open keuken gaat gedeeltelijk schuil achter glas-in-loodramen. Daar staat eigenaar en chef-kok Ernest Kalse aan de stoof. Hij kreeg een gedegen opleiding bij topadressen uit de streek ( Berkenhof bij J.P. Koch, traiteur Daniel Lassaut, restaurant Belle Epoque), waarna hij ervaring opdeed bij een internationale hotelketen.
In Leuven viel Ernest Kalse op D’Artagnan, een sputterende zaak, ondergebracht in de vroegere studentenkroeg ’t Kraakske, op een steenworp van de woelige Oude Markt. Beetje bij beetje wist Ernest Kalse het niveau op te krikken. Hij wil lekker eten brengen, zonder toeters en bellen, voor een redelijke prijs. Men moet zich dus niet verwachten aan kristal op tafel maar wel aan verse producten van goede hoedanigheid.
Bouillabaisse en wild
De spijskaart is ingedeeld in de hoofdstukken : ‘de Aanval’, ‘de Overwinning’ en ‘de Verzoening’. Succesnummers zijn bouillabaisse en de wildbereidingen. Er is een lunchmenu voor 26 euro, een marktmenu van drie gangen voor 38 euro (neem je daar het wijnarrangement bij, dan betaal je 13 euro extra) en het uitgebreide D’Artagnan-menu van vier gangen (46 euro of 64 euro met wijnen).
Wij werden vriendelijk ontvangen en attent bediend door de vrouw des huizes. Wij geraakten aan de babbel en kwamen te weten dat zij ingenieur-architect is met een eigen bureau en, om bij manlief te zijn, ’s avonds een handje toesteekt. Er klonk klassieke muziek en er kwam heerlijk, in huis gebakken brood op tafel. Wij kozen het marktmenu met wijnen (51 euro). De eerste wijn werd keurig voorgesteld. Het was een verleidelijke, fris-bloemige Pinot Blanc 2001 met ingetogen geur, gemaakt door Kuehn uit de Elzas. Er verschenen drie hapjes : pompoensoep met garnaal, huisgerookte eendenborst met confituur en bloedworst met pijnpit. “Dat zal lekker zijn”, was onze reactie, en dat klopte. Als voorgerecht kwamen twee koperen pannetjes met open ravioli van perfect gegaard deeg, prima zalm met tomaat en ricotta en gewelde botersaus. Er waren twee verschillende hoofdgerechten : wilde eend met wilde paddestoelen, stoemp van groene kool en spek, veenbessen en wildsaus met een zoetje van rode bessen en een bittertje van donkere chocolade. Bij deze bereiding kwam een krachtige, rijk gekruide Spaanse Cabernet-Sauvignon, Nekeas ’98, uit de streek Navarra. Het andere hoofdgerecht was zeebaarsfilet, verpakt en gestoomd in noriblad en op het bord gebracht met langoustinestaartjes, paksoi en een mondstrelende schaaldierensaus. Bij deze bereiding paste een innemende Argentijnse Chardonnay 2001 van Finca-Flichman, met een vleugje eik en het aroma van vanille, lychee en ananas.
Deze smakelijke maaltijd werd afgesloten met, aan de ene kant van de tafel, een onvriendelijke, koude en gerimpelde crème brûlée met speculoos en ijsparfait, en, aan de andere kant, een portie stilton en shropshire blue, twee majestueuze Engelse kazen, die het goede gezelschap kregen van druiven en noten.
Pieter Van Doveren I foto’s Jan Caudron
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier