Keuken : 7,5 i Decor : 7 i Comfort : 7 i service : 7 i Prijs/kwaliteit geproefde menu: 8/10

Het Grand Hotel Belle Vue stamt uit een periode dat het opkomende toerisme De Haan ingrijpend wijzigde. In die tijd was reizen het voorrecht van de rijken. Welgestelde Engelsen en hun gevolg werden door hotelportiers in rood livrei afgehaald aan het nabijgelegen tramstation. Ook Einstein, die tijdens de Oorlog enkele maanden in De Haan verbleef, kwam regelmatig op het terras een kopje thee drinken met koekenbrood. Sinds 2006 zijn Didier De Groote en Petra Van Brussel de nieuwe eigenaars. Zij zijn geen beginners in de horeca : de twee hebben elf jaar het restaurant van de lokale golfclub uitgebaat. Didier en Petra willen het kustjuweel weer laten fonkelen, door de kamers geleidelijk aan te vernieuwen én door het restaurant te verjongen en opnieuw een renommee te bezorgen. Hotelgasten, dagjestoeristen en bewoners van De Haan die op zoek zijn naar kwalitatief, eerlijk en lekker eten voor een redelijke prijs, zijn het hele jaar door welkom in de vernieuwde Bistro Place Royale. In de namiddag serveert men verwenkoffie met gebak.

Om de mooie elementen uit de eetzaal optimaal tot hun recht te laten komen, werd alle ballast overboord gegooid. De blauwe tafelkleden verdwenen, waardoor de mooie oude tafels werden ontbloot. De 36-jarige Dean De Laet werd aangenomen als chef-kok. Hij werd klassiek opgeleid in Manoir Stuivenberg, waar hij zeventien jaar in dienst was. Hij beleefde in de Manoir, waar vlees en kruiden van de eigen boerderij komen, een onvergetelijke tijd. De kok heeft geen intenties om vernieuwend te werk te gaan. Hij heeft gekozen voor toegankelijke, seizoengebonden gerechten.

Wij kwamen op een rustige doordeweekse avond en werden onthaald door de vrouw des huizes. Zij heeft klasse en weet wat ze wil. Op de spijskaart troffen wij feestgerechten uit de traditionele keuken. De wijnkaart biedt een ruime keuze aan correct geprijsde Franse wijnen en nieuwewereldwijnen tussen de 25 en 30 euro. Wij bestelden het wildmenu van vier gangen (40 euro). Het welkomsthapje bestond uit een soepje van bloedworst, ganzenlever en appel. Het eerste gerecht was een smakelijke winterse salade van plakjes gebraden bosduif met ganzenleverterrine, spinazie, witloof, appel en frambozenvinaigrette. Vervolgens kwam gepocheerde kabeljauw met een fluwelige rodewijnsaus met diepgang, in boter gewentelde schorseneren en beetgare groene asperges en weer waren wij helemaal tevreden. Gebakken fazant verscheen als hoofdgerecht. Helaas was het vlees droog en taai. Het werd vergezeld van gratin van witloof, puree van aardappel en knolselder en een heerlijke saus van fond en room.

Om in stijl af te sluiten was er crêpe suzette als nagerecht, volgens de regels van de kunst bereid en opgediend met sinaasappelboter.

KUST-MONUMENT

Het Grand Hotel Belle Vue dateert uit 1912. Het werd getekend door architect Alexis Dumont op een driehoekig grondplan, waarvan de hoeken gemarkeerd worden door een toren. De façade met luifels, balkons, pseudovakwerk en de puntgevels wijzen op een Anglo-Normandische invloed, die men ook in het mondaine Deauville terugvindt.

Het hotel bleef tot 2006 in handen van dezelfde familie. Didier De Groote en Petra Van Brussel kochten met hulp van de bank het kustmonument en beschouwen het als een erezaak om de glorie van het gebouw en de keuken te doen herleven.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content