Hotel Kybele – Istanbul – Turkije

Een oergezellig kitscherig interieur en een hippie hotelbaas met een Ali Babagrot : voor wondere plekken als deze werd het woord charmehotel uitgevonden.

Vraag in Hotel Kybele zeker naar eigenaar Mike”, tipte een local in Istanbul ons. Bij aankomst in het hotel blijkt Mike echter in de Grand Bazaar te vertoeven. Denk bij deze naam niet aan de lokale supermarkt, wel aan een gigantische overdekte marktplaats waar opdringerige kramers namaak merkhandtassen, tapijten en prullaria aan de man brengen. Onze hotelbaas koopt er echter geen nep Vuittonspullen, maar oosterse antiquiteiten. Vandaar dat zijn hotel er ook vol van staat. Overvol. Mike is een gevierd interieurdecorateur met een neus voor gezelligheid en dat is eraan te zien : in het hele hotel hangt een ouderwetse huiselijke sfeer. In de lobby – zeg gerust living – hangt dieprood behang uit grootmoeders tijd, ligt overal tapijt en staan bordeauxrode fluwelen zetels waarin de gasten onderuitgezakt zitten te nippen aan hun appelthee. Op een oude buffetpiano staan zwart-witfoto’s van vergeten filmsterren en aan het plafond hangen 1002 kleurrijke Turkse lampionnen. “Mijn inte-rieurspullen lijken van de rommelmarkt geplukt, maar ik kan je verzekeren : hier staat voor ettelijke miljoenen antiek”, vertelt de eigenaar. “Alles staat precies zoals ik het wil. Ik ben een echte controlefreak. Maar ik hou ook van afwisseling, dus de inrichting verandert hier regelmatig.”

In Hotel Kybele rijmt authentiek op excentriek en dat geldt zeker voor de hôtelier. Drie passies maken deel uit van zijn leven : reizen, antiek en vrouwen. “Ik heb één vrouw en 500 vriendinnen”, lacht hij, terwijl rond hem drie jonge deernes dartelen. Eersteklascharmeur, voorstander van de vrije liefde, hotelbaas, decorateur, collectioneur en hippie : Mike is het allemaal. En wanneer hij goedgeluimd is, toont hij zijn gasten de weg naar zijn privévertrek : het Mike Museum. Zijn schatkamer zit goed verborgen achter een laag deurtje. Niemand verwacht daarachter een sprookjesachtige ruimte vol waardevolle wandtapijten, antieke stoffen, poppen en juwelen die hij meebracht van zijn vele reizen. “Dit is mijn Ali Babagrot”, zegt hij. “Ik zit hier elke dag om tot rust te komen.”

Hotel Kybele bestaat eigenlijk uit twee aangrenzende Turkse herenhuizen met felgekleurde gevels. Het ene herbergt de inkom, de gezellige ontbijtruimte, het theeterras en de knusse bi-bliotheek met leeshoek. Het andere huis geeft toegang tot de zestien kamers. Ook die zijn druk maar smaakvol ingericht met charmante meubels, kandelaars, tapijt en een plafond vol lampionnetjes. Wie er wil komen overnachten, doet dat wel best binnen de vijf jaar. Mike is immers van plan om op een dag zijn zaakje te sluiten en een kunstenaarssekte op te richten, midden in de woestijn. “Een commune van textieldesigners, pottenbakkers en tapijtwevers die elkaar creatief bevruchten”, orakelt hij. “Met mezelf als artistiek en spiritueel leider natuurlijk.” Of hij zijn hotel niet zou missen ? “Ach, Hotel Kybele is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Je zou achterovervallen als je onze elektriciteitsrekening zag : er hangen hier in totaal vierduizend lampionnen en die branden allemaal de hele tijd. Het hotel is eigenlijk helemaal niet rendabel, maar dat kan me niet schelen. Zolang de gasten zich hier thuis voelen en gelukkig zijn, ben ik dat ook.”

In de buurt

Rond het hotel liggen alle belangrijke bezienswaardigheden van Istanbul : de Aya Sophia (museum), de Blauwe Moskee (met vele blauwe tegels uit het stadje Iznik), het Topkapi-paleis (de prachtige residentie van de Osmaanse sultans tussen 1465 en 1853), de Yerebatan Cisternen (een authentiek ondergronds waterreservoir in Byzantijnse stijl), en natuurlijk de overdekte Grand Bazaar.

Praktisch

The Kybele Hotel, Yerebatan Caddesi, 35 Sultanahmet, 34410 Istanbul. Info op +90 (0)212 511 77 66, www.kybelehotel.com. Een single room kost 70 euro, een double room 100 euro en een suite 120 euro. Het ontbijt is in de prijs inbegrepen en wordt tot 12 uur geserveerd, ‘omdat de gasten zich niet hoeven op te jagen’. Het trendy hotelletje telt maar zestien kamers. Tijdig reserveren is dus noodzakelijk, aangezien het hotel meestal lang op voorhand volgeboekt is.

samengevat

Authentiek

Rustig

Romantisch

Restaurant

Trendy

Tekst Thijs Demeulemeester / Foto’s Mei Vandenberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content