Keuken : 7,5 I Decor : 7,5 I Comfort : 8 IService : 7,5 I Prijs/kwaliteit geproefde menu : 8

Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Voordat chef-kok Frederik Deceuninck zijn fornuis voor de eerste keer had aangezet, stond Sel Gris al volop in de belangstelling. In het roddelcircuit werd gespeculeerd over de prijs van de inrichting, die naar kustnormen exorbitant zou zijn. Zulke investering voor een restaurant van twee piepjonge beginners kweekt afgunst. Frederik Deceuninck is inderdaad nog maar 25 jaar en zijn vrouw Heidi Deetens is juist 24 jaar geworden. Zonder de hulp van de ouders hadden de twee nooit op zo’n hoog niveau kunnen instappen. Sel Gris positioneert zich namelijk, vanaf de eerste dag (30 maart 2007), bij de top van onze kust. De geslaagde lancering komt niet alleen door de fraaie inrichting. Het onmiddellijke succes komt ook door het spontane, efficiënte en charmante optreden van Heidi, door het lekkere en speelse, actuele eten van Frederik en door de verteerbare prijzen. Frederik Deceuninck en Heidi Deetens staan honderd procent achter hun zaak en honderd procent achter elkaar. Deze innemende, gedreven jonge mensen met een gezonde overtuiging kunnen bogen op een flinke dosis talent en een goede opleiding. Frederik kookt met hart en ziel. Hij volgt de seizoenen en kiest voor de beste producten.

Wij kwamen op een maandagavond en zagen hoe mensen wegens plaatsgebrek werden geweigerd. De spijskaart vermeldt slechts een zestal voor- en hoofdgerechten. Het visitekaartje is het menu Essentie en Smaken, dat in driegangenversie 42 euro kost (60 euro met aangepaste wijnen) en in vijfgangenuitvoering 62 euro (85 euro met wijnen). De wijnkaart is gevarieerd en biedt een ruime keuze aan Franse, Italiaanse en Duitse wijnen tussen 30 en 75 euro.

Wij kozen het driegangenmenu met wijnen. Er kwamen boeiende hapjes, zoals : oester met appel, komkommer en schuim van mirin, met vinaigrette geïnjecteerde kerstomaatjes, rolletje pastrami en langoustine met compote van zoete ui, met slak gevulde wafel aan spies, brunoise van kreeft in knolselderijbouillon met gedroogde groenten, waarbij droogijs voor een rookeffect zorgde. Er waren twee goed gekruide voorgerechten : carpaccio van kalf werd begeleid door blokjes feta en meloen, en een rolletje filodeeg gevuld met espuma van ricotta ; tijgergarnalen verschenen met lauwe salade van ijskruid, prachtig gegaarde witte asperges, doperwtjes, smakeloze morieljes en op lage temperatuur gegaard kwarteleitje. Een verfrissende sorbet van passievrucht en limoen met poeder van muntsnoepjes vormde het tussengerecht. Daarbij hoorde een wolk limoncello, die Heidi aan tafel met een verstuiver rechtstreeks in de mond vernevelde.

Er waren twee verschillende hoofdgerechten. Eersteklas kabeljauw kwam gestoomd aan tafel met zeekraal en een lekkere mousseline van bloemkool en citroen. Het malse, kort gegaarde vlees van Texellam lag op het bord met gerookte knoflook, in ganzenvet gegaarde aardappel, primeurgroenten en een krachtige lamsjus. Deze smakelijke feestmaaltijd vol verrassingen werd afgesloten door sinaasappelsoep met mangosorbet, krokantje van chocolade en versgebakken madeleinekoekje en een keuze aan in huis bereid snoepgoed. De geserveerde wijnen waren van goede kwaliteit en werden ruim geschonken.

Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

DROOM VERWEZENLIJKT Sel Gris bevindt zich achter aan de Zeedijk van Duinbergen, niet ver van het laatste plukje duinen. Vanuit het ‘aquarium’ op de Zeedijk kijkt men uit over het strand en de zee. De hedendaagse strakke inrichting is sober en toch luxueus, en uitgevoerd in verschillende tinten grijs. Frederik Deceuninck was twee jaar chef de partie in De Karmeliet en drie jaar souschef in het kustrestaurant Jardin Tropical. Heidi maakte deel uit van de zaalbrigade. De twee vertrokken samen naar De Pastorale in Reet, waar zij zeven maanden bleven. Hun droom om met een gastronomisch restaurant te beginnen, waar men lekker kan eten tegen betaalbare prijzen, werd met Sel Gris verwezenlijkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content