Lene Kemps
Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

“Wij maken ze met zoveel liefde en zo weinig mannen behandelen ze met zorg. ” De klacht van de schoenmaker over het onderhoud of meestal het gebrek eraan van schoenen. Haal de borstels boven en poets uzelf een weg naar glans en glorie.

LENE KEMPS

Een scène uit de musical Bandwagon is me bijgebleven. Fred Astaire tapdanst een ode aan goed gepoetste schoenen. “When there’s a shine on your shoes, there’s a melody in your hart”, zingt hij. Glans op je schoenen en een liedje in je hart, het lijkt een perfekte manier om de dag te beginnen.

“Onlangs voerde de New YorkTimes een onderzoek uit, ” zegt Richard Allen, public relations- en marketingman van Edward Green en schoen-liefhebber par excellence. “Ze vroegen aan een twintigtal gegoede dames hoe zij een stijlvolle man herkenden. Het antwoord luidde unaniem : aan zijn schoenen. Zelfs als je een goedkoop pak draagt, zit je met mooie en nette schoenen altijd goed. Mijn stelregel is : koop liever twee paar dure schoenen van hoge kwaliteit dan een hele reeks goedkope. “

“Wie een positieve indruk wil nalaten, besteedt aandacht aan zijn das en schoenen, ” zegt men bij Ambiorix. “Het ontbreekt de meeste mannen aan kennis van de schoen-regels. Ze dragen gevlochten modellen in de sneeuw, mocassins onder een duur pak en sportieve dingen onder een smoking, het kan eigenlijk niet. En wat helemaal een slechte indruk maakt, zijn afgelopen en slecht onderhouden schoenen. “

Schoeisel laten rusten, bevordert de levensduur aanzienlijk. Nooit twee dagen na elkaar hetzelfde paar dragen vinden Ambiorix en Edward Green een minimum. Richard herinnert zich een Engels spreekwoord dat stelt dat een echte heer nooit twee keer hetzelfde paar schoenen in een week draagt, wat inhoudt dat je er op zijn minst zeven moet hebben.

Wat heeft de gemotiveerde schoenpoetser nodig ? In de Edward Green kit (zie foto) zitten zachte borstels (het liefst van paardehaar), bijenwaspoets in verschillende kleuren, een crème en enkele niet pluizige doeken. “Wat vaak wordt vergeten, is dat je gloednieuwe schoenen best meteen een laag poets geeft, ” zegt men bij Ambiorix. “Het beschermt tegen vuil en water. “

Vuile schoenen val je eerst aan met een gewone doek om zand en modder te verwijderen. Dan breng je met cirkelvormige bewegingen de poets aan, met een borstel. In ideale omstandigheden laat je de schoenen een volledige nacht rusten om de bijenwas volledig te laten intrekken. Wat het leder niet nodig heeft, neemt het niet in zich op. Daarna glans je de schoenen op, alweer met een borstel. “En om de was uit het gaatjesmotief te halen, gebruik je best een lucifer of een tandenstoker, ” zegt Richard. Af en toe kan het leer een laagje crème gebruiken, zoals je huid een vochtinbrenger nodig heeft. Het inwrijven en oppoetsen van die crème gebeurt met een doek. “Oud ondergoed is nog het beste, ” zegt Richard. “Calvin Klein is prima. “

Regen en sneeuw zijn gevaarlijk voor schoenen. Niet zozeer het nat worden, veeleer het drogen. Als we ongeduldig zijn en ze voor de verwarming zetten, gaat het leer verharden en barsten. Laat ze liever op een natuurlijk tempo drogen, volgestopt met papier of wat men in het Engels zo mooi een shoe tree noemt ; de houten voetjes die de schoen helpen zijn vorm te bewaren. Richard Allen laat nooit na ze aan het eind van de dag in zijn schoenen te steken. “Je vindt ze in plastic, metaal of glanzend hout, maar de ongeverniste zijn de beste, ” zegt hij. “Ze slorpen de transpiratie op. “

Wie reist, neemt zijn schoenen mee in speciaal daarvoor bestemde zakjes. Ze in zachte stofdoeken wikkelen, is een goedkoper alternatief. Om deuken en vervormingen te vermijden, gebruikt u ook weer papier of een shoe tree. De heer Allen weet te vertellen dat er speciaal voor vliegtuigreizen vederlichte uitgeholde schoenvormpjes bestaan.

Niet alleen worden schoenen zelden gepoetst, ze worden ook te weinig of slecht hersteld. Bij Ambiorix slaat men de ogen ten hemel : “De meeste schoenherstellers breken meer af dan ze maken. ” “Nergens wordt een schoen beter behandeld dan bij de fabriek die hem heeft gemaakt, ” zegt Richard Allen. Zowel Ambiorix als Edward Green doen aan reprocessing waarbij een oude schoen volledig door het produktieproces gaat en een komplete opknapbeurt krijgt. “Behandel je schoenen goed en je hebt een vriend voor het leven, ” zegt Richard Allen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content