Opgebrand

Bram Coudijzer met zijn buitenkachel (690 euro). © KORNEEL COUDIJZER

Het was een artikel in Knack dat Bram Coudijzer aan het denken zette: hoe kan ik een ecologisch verantwoorde buitenkachel maken? Inmiddels heeft hij met zijn label Jackie het antwoord gevonden.

Hoe ben je aan deze onderneming begonnen?

“Ik had al verschillende artikels zien verschijnen over de uitstoot van fijnstof door buitenkachels en vuurkorven, waaronder een factcheck van Knack. Daarin las ik dat een vuurkorf in vier uur tijd evenveel fijnstof produceert als een autorit van Brussel naar Moskou en terug, een spectaculaire vergelijking. Het was net de periode waarin iedereen door covid massaal vuurkorven en buitenkachels in huis haalde. Fijnstof is voor 40 procent afkomstig van huishoudelijke houtverbranding. Dat maakte dat ik ben beginnen na te denken over andere technieken om hout te verbranden. Ik wilde dat er een zuivere verbranding zou zijn, zoals bij sommige binnenkachels al gedaan wordt.”

Hoe werkt het praktisch?

“Bij een vuurkorf komt er langs alle kanten wind, waardoor je heel veel zuurstof aan je vuur geeft. Het koelt continu het vuur af en dat maakt dat je geen optimale verbranding creëert. Bij Jackie wordt er maar langs één kant lucht aangezogen, namelijk aan de houttoevoer aan de zijkant van de kachel. Daardoor kan het vuur heter worden en ontstaat er een tweede verbranding in het systeem. Hierbij worden fijnstof en giftige gassen zoals koolstofmonoxide geëlimineerd.

Er is ook de mogelijkheid om een pizzaoven aan je kachel te bevestigen. Hoe gaat dat in zijn werk?

“Deze ovenmodule is los, waardoor er nog andere manieren om te koken mogelijk zijn op de kachel. Denk bijvoorbeeld aan een gewone kookpot, maar evengoed een plancha of grill. De lucht rond de kachel is bovendien veel gezonder en aangezien er bijna geen rookontwikkeling is, heb je ook geen geurhinder. Daar zullen ook je buren blij om zijn.”

690 euro. Voor de extra ovenmodule betaal je 190 euro. Pre-order via jackie.eco

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content