Martine Vermander zweert bij verse producten en is voorzichtig met specerijen wanneer zij voor de kinderen kokkerelt.

Martine Vermander is account manager en zorgt thuis voor de kinderen. De spaarzame vrije tijd die overblijft gaat naar liefhebberijen, zoals reizen, lezen, bladeren in een van de kookboeken uit haar rijk gevulde kast, kokkerellen of uit eten gaan. Martine staat open voor vernieuwing in de keuken : zij kan enthousiast zijn over ongebruikelijke combinaties of kan verrukt raken over een feestelijke presentatie. Het uitzicht van een gerecht is voor haar heel belangrijk maar tegelijk moet een bereiding ook lekker en af zijn !

Martine heeft op de middag anderhalf uur tijd om thuis eten te bereiden en vaak doet zij dan meteen de voorbereidingen voor het avondeten. Heeft zij geen tijd om aan de avondmaaltijd te werken, dan doet zij ’s avonds regelmatig een beroep op de wok. Als de ingrediënten op maat gesneden zijn, is de rest kinderspel en staat er met de wok in een handomdraai iets lekkers op tafel. Als de kinderen mee-eten, is Martine Vermander voorzichtig met het gebruik van specerijen. Uit ervaring weet zij dat kinderen niet van pikant houden en dat het jonge volkje eerst vijf keer iets moet proeven, voordat het wordt gewaardeerd.

Martine kiest voor gezonde bereidingen met veel groenten en weinig boter en gebruikt zo goed als geen room. Zelfs in de week probeert zij uitsluitend met verse producten te kokkerellen. In het weekend ontvangt zij soms gasten. Dat gebeurt niet te vaak, want Martine heeft een druk leven en dan moet er ook tijd zijn om uit te rusten. Soms, als er weinig tijd is en er goede vrienden komen, wordt er afgesproken in de keuken. Dan drinken ze gezamelijk een glaasje, steekt iedereen een handje toe terwijl de heren over wijn babbelen.

Martine geniet er ook van om zich te laten verwennen op restaurant in Vlaanderen of in het buitenland. Zij kiest dan voor gerechten die zij nog niet eerder heeft geproefd. Aan tafel voelt zij dat zij van het leven geniet, ontspant zij zich en kan zij makkelijk alles relativeren.

Haar recept van de oosterse vis is een van de favoriete gerechten van haar man en heeft Martine Vermander zelf uitgewerkt en verfijnd. Ook de couscous met kruidige scampi’s is een eigen interpretatie : het is een plezierig gerecht dat goed smaakt, mooi oogt en lauw en warm gegeten kan worden. De warme chocolademousse is een echte hit : de mousse is snel te bereiden. Je kan veel op voorhand doen zodat de mousse nog slechts de oven in moet en het resultaat vindt iedereen fantastisch !

De keuze van de wijn gaat naar een Portugese Farizoa, Vinho Regional Alentejano 2003, gemaakt van de antao vaz-druif. Deze zonnige wijn zorgt voor een rijp en filmend mondgevoel met frisse toetsen en kost 10,95 euro bij Wijnhuis Pieter in Staden (wijnhuis.pieter@skynet.be).

Pieter van Doveren I Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content