Na al die jaren is het nog altijd modern. Dit huis uit de jaren zestig van baanbrekend architect Richard Neutra heeft nu een nieuwe eigenaar.

Zuid-Californië was een flink stuk van de 20ste eeuw het epicentrum van vooruitstrevende huizenbouw in Amerika. Vooral de huizen van de jaren ’30 tot ’60 vertegenwoordigen de gouden eeuw van het modernisme. Typisch zijn de grote raampartijen, de ruimte en het natuurlijke licht, én een verfrissende kijk op de band tussen binnen en buiten. De architecten geloofden in de heilzame kracht van design: moderniseer je huis, en je leven volgt wel.

Weinig architecten volgden deze basisregels met zulke elegante resultaten als de in Wenen geboren Richard Neutra (1892-1970). Hij ontwierp in de streek heel wat woningen, van buitensporig tot bescheiden, die de bezieling en het optimisme van de moderne architectuur samenvatten.

De jongste tien jaar heeft een nieuwe generatie kopers de charme van het modernisme ontdekt, waardoor de huizen van Neutra een speciaal cachet kregen. Groot was dus het geluk van John Solomon toen hij op een beboste heuvel in Glendale, op enkele kilometers van Los Angeles, dit Neutra-huis uit het begin van de jaren ’60 ontdekte. “De harmonie tussen woning en omgeving is verbluffend. Het huis doet licht en luchtig aan, maar vanuit elke kamer zie je bomen, bergen en lucht, zodat je het gevoel hebt in de natuur te leven.”

Solomon, kaderlid bij Walt Disney Imagineering, kocht het 156 m² grote huis met twee slaapkamers in onberispelijke staat van de oorspronkelijke eigenaar. Het interieur had nog altijd de kleuren die Neutra had gekozen. Solomon meubileerde het met originele modernistische meubelen, maar niet te veel. “Je kunt hier niet veel kwijt”, zegt hij. “Alles lijkt meteen tien keer groter.” Maar het is vooral de soberheid die hem aansprak. “Ik was op zoek naar een heel pure woning. Het idee om te herbeginnen van nul af aan stond me erg aan.”

John Solomon is de zoon van een collectioneur en een kunsthandelaarster in New York. De creatieve avant-garde was hem dus niet vreemd. Maar hij sloot zich aan bij Neutra’s idealisme en romantische hang naar de Californische open ruimte. “Ik wilde een plek die openheid uitstraalt en een positieve invloed heeft op mijn creativiteit”, vertelt Solomon, die films produceert voor alle Disney themaparken. “Ik kan hier helder denken. Die rust is overweldigend.”

Elizabeth Whiting Assoc. / Foto’s Tim Street-Porter

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content