Keuken : 7 i Decor : 7 i Comfort : 6 i service : 7,5 i Prijs/kwaliteit geproefde menu : 8

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Via een belangeloze tip van een geestdriftige lezer belandden wij in Zolder, waar zich aan het station, te midden van het Limburgse groengebied, Laurus bevindt. Het restaurant heeft bescheiden afmetingen en is vanbuiten te herkennen aan grote kloosterramen in een bakstenen gevel. Binnenkomen doe je via een poort van smeedwerk. Laurus heeft twee eetvertrekken die sober, op een warme, hedendaags-landelijke manier werden ingericht. De vloeren zijn een patchwork van Belgisch marmer en kloosterplanken. In het midden staat een meer dan vier meter lange gastentafel. Vanuit de eetzaal kijk je uit op de tuin. Op het terras staat een bataljon barbecues opgesteld, die worden gebruikt voor demonstraties van het plaatselijke tuincentrum. “Voel de polsslag van professionele gastronomie”, vermeldt de brochure, waarin eigenaars Bruno Dethier en Sonia Geraerts hun “culinaire zomergenoegens” in de vorm van een maandelijks veranderend menu van vier gangen voorstellen (46 euro of 68 euro met aperitief, geselecteerde wijnen en koffie). “Dan schilderen wij met smaken, waarbij je onze passie voor eten met een hoofdletter tot diep in je bord zult proeven. Aan tafel zitten bij Laurus is een genot, want eten is een kunst, een theater in de mond dat je van begin tot einde moet boeien”, zegt de beladen tekst die de menu’s inleidt en onze verwachtingen verder doet groeien. Het repertoire op de spijs- en wijnkaart en zelfs de keuze van de achtergrondmuziek verraden echter een conservatieve ingesteldheid. De bereidingen, wijnen en muziek zijn Belgisch of Frans. Klantvriendelijk is het hoofdstuk ‘Plezante wijnen onder de 25 euro’.

Wij gaan voor het driegangenmenu van de chef (32 euro en niet op zaterdagavond) en nemen daar het wijnarrangement bij (plus 14 euro). Er verschijnen drie welkomsthapjes : een ingelegd sardientje met zuiderse groenten, rauwe tonijn met maanzaad en peterseliecoulis en schuim van prei. Bij snoekbaars met een klassieke Duglérésaus (witte wijn, visfumet, geconcentreerde tomaat en room) en een luchtig bladerdeegje schenkt Sonia een Château de Valensac als oprechte sauvignon uit de Pays d’Oc. Vijf plakken van een succulent lendenribstuk verschijnen met een onvergankelijk lekkere choronsaus (getomateerde bearnaise), een tian van aubergine en tomaat en gebakken aardappels. In het glas komt een sappige, zonnige Domaine Fontareche, in de Pays de L’Aude gemaakt van de allicantedruif. Aardbeien met vanille-ijs en snippers munt sluiten af.

Laurus is een veilig baken voor mensen die niet houden van risico’s. Het klassiek geïnspireerde eten is royaal en smakelijk, en de wijnen worden ruim geschonken.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

DOE-HET-ZELF

Chef-kok Bruno Dethier is 35 jaar. Hij kreeg een opleiding aan de hotelschool van Herk-de-Stad. Daar ontmoette hij zijn toekomstige levenspartner en vennoot Sonia Geraerts. Om ervaring op te doen zijn de twee aan de slag gegaan in diverse eethuizen. Bruno en Sonia wilden het al snel zelf doen en met het gespaarde geld werd een boerderijtje uit het begin van vorige eeuw aangekocht. Grotendeels eigenhandig werd het hoevetje met recuperatiemateriaal uit een klooster in de buurt van Soignies verbouwd. Laurus opende in 2001 en het resultaat mag er wezen. Om de prijzen betaalbaar te houden en zelf ook nog wat te verdienen, werken Bruno en Sonia zonder personeel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content