Tot en met 17 augustus loopt ?Theater op de Markt?, het Internationaal Festival voor Openluchttheater van de Provincie Limburg. Het gaat om een tweejaarlijks evenement, georganiseerd door het cultureel centrum Dommelhof van Neerpelt. De 7de editie is evenwel (voor het eerst) niet in Neerpelt maar in Sint-Truiden te beleven. Meteen een gelegenheid om eens te gaan kijken naar het volledig gerenoveerde cultureel centrum van de ?parel van Haspengouw?. Theater op de Markt ’96 presenteert vier dagen lang, op diverse locaties, 28 groepen uit 7 verschillende landen. Een greep uit het aanbod.

Cirque Baroque uit Frankrijk brengt ?Candide?. Cirque Baroque werd in 1989 opgericht door Christian Taguet, een komiek, gitaarleraar, saxofonist, trompettist en regisseur die 10 jaar geleden de Grand Prix National du Cirque won. In een sfeervolle tent met houten zitbanken vertelt Cirque Baroque het tragische levensverhaal van ?Candide?. De klassieker van Voltaire krijgt een extra dimensie door de aanwezigheid van trapezisten, jongleurs, acrobaten en live-muziek. Het geheel werd geregisseerd door Mauricio Celedon, de spilfiguur van het Chileense Teatro del Silencio.

Eveneens uit Frankrijk komt Hors Strate, een groep die een vreemd soort theaterpoëzie maakt met levende standbeelden, steltenlopers en live-muziek. Kleurrijke straatanimatie mag men verwachten van de drie Australiërs van Chrome. De Schot Gordon Wilson, de Amerikaan Craig Weston en de Vlaming Johan Derycke vormen de groep The Primitives en lopen gewapend met hamers, verborgen microfoons en luidsprekers door de straten om geluid te halen uit alles wat hun pad kruist.

Heel bijzonder is naar verluidt ook het optreden van Camaléo, een nieuw Catalaans gezelschap, in 1994 gegroeid uit de groep Artristas (ook al te zien op Theater op de Markt). Het 14-koppige Camaléo brengt ?Medusa?, een 60 minuten durende parade waarbij de toeschouwer wordt meegenomen op een avontuurlijke oceaanreis ; boze geesten, zeemonsters, woeste golven en de wilde wind vallen een groot zeilschip aan. De omstaanders van dit spektakel mogen zich verwachten aan live-muziek (saxofoons en percussie), maar ook aan vuurwerk en spattend water.

Andere groepen die in Sint-Truiden hun ding doen zijn o.a. Tournesol, Jo Bithume, Sarruga, Les Piétons en Los Galindos. Bijna het hele festival is gratis. Er wordt alleen 300 fr. entree gevraagd voor de optredens van Cirque Baroque en Pocheros op 15 en 16 augustus (21 u.)

Info : tel. (011) 68.62.55.

EDWARD VAN HEER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content