In de volgende aflevering van de televisiereeks ‘De designers’ moeten de kandidaten een ontwerp voor ‘gewone vrouwen’ klaarstomen, waarvoor ze moeders en vriendinnen laten opdraven. Gastjurylid is Harald Ligtvoet (33), modeontwerper en stylist.

Waarin schuilt de grootste uitdaging ?

De meesten leven in een droomwereld, maar die moet je toch kunnen omzetten naar draagbare kleren. Tenminste als je voor een commerciële collectie wilt ontwerpen, bij haute couture mag het natuurlijk wel over the top zijn. Maar voor prêt-à-porter is het flatterende aspect heel belangrijk : zo mag je een mooie hals niet verstoppen achter een rolkraag, of kun je smalle schouders en brede heupen in verhouding brengen met pofmouwtjes.

Wat verkiest u zelf : een mager model of een menselijk maatje ?

Het boeiende aan mijn job is dat ik de twee kan combineren. Ik werk veel met modellen met de perfecte maten, wat meer mogelijkheden biedt. Maar het geeft me ook een kick om een lezeres van een tijdschrift te tonen dat ze wél staat met een rok en hakken, in tegenstelling tot wat ze zelf vaak denkt. Je kunt als stylist mensen laten openbloeien, al komt er soms ook wel wat psychologisch werk bij kijken.

U raakte vooral bekend door uw jurk voor Soetkin Baptist op het Eurovisiesongfestival.

De reacties daarop waren verdeeld : van mensen die het helemaal konden plaatsen in de wereld van Ishtar – groots, opvallend en vooral heel puur – tot mensen die er een circustent in zagen. Voor mij was het een leuke uitdaging, zeker omdat het niet zo evident is om als jonge ontwerper aan de slag te kunnen.

Hoe zou u uw eigen stijl omschrijven ?

Een mix van de jaren 1900 en 1950, heel vrouwelijk, met een grote knipoog. Ontwerpen waarbij je een goed gevoel krijgt. En bovendien is elk stuk een unicum.

U studeerde mode aan de minder bekende Stedelijke Academie van Sint-Niklaas.

Je kunt die natuurlijk niet vergelijken met de Academie in Antwerpen, maar die laatste was gewoon veel te duur voor mij. In Sint-Niklaas volgde ik een weekendopleiding, waardoor ik in de week kon werken. Daarom heb ik zoveel respect voor wie daar afstudeert : ze halen een hoog niveau én combineren hun passie voor mode met werk en een huishouden.

Denkt u dat dit programma grootse ontwerpers kan voortbrengen ?

Ik hoop van wel, zeker omdat het originele Project Runway heel sterk was. Daarnaast geloof ik ook dat België wel een duwtje in de rug kan gebruiken. Eerst had ik me zelf ingeschreven, maar daarna leek het me toch leuker om eens in de jury te zitten. Stefanie Van den Broeck

U ontdekt alles

over Harald Ligtvoet op www.myspace.com/haraldligtvoet en zijn Facebookprofiel : zijn passies voor mode, styling én taarten.

De designers, elke dinsdag

om 20.35 uur op VTM.

Afvaller van de week

Benny Van de Velde :

“De grootste les die ik

uit het programma heb getrokken, is dat ik in de eerste plaats stylist ben. Want ook al hou ik veel van ontwerpen, toch heb ik een hekel aan het uiteindelijke maken

van de kleren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content