:: Vanaf september in Verlaine, Kasteelpleinstraat 34 in Antwerpen. 03 237 16 60

“Want tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren.” Een wijsheid van Elsschot die modeontwerpers dikwijls aan den lijve mochten ondervinden. Romy Smits echter deed het omgekeerd : als commercieel verantwoordelijke bij Dries Van Noten leerde ze eerst de wetten en praktische bezwaren kennen voor ze begon te ontwerpen. Een ervaring die haar helpt op een verfrissende manier commercieel te denken, zonder daarbij haar stijl en creativiteit op te moeten geven. Haar nieuwe plan ? Jassen maken op bestelling. De vraag naar individuele, unieke mode blijft immers groeien.

Het idee ontstond in samenwerking met Veerle Goyvaerts, eigenares van de nieuwe hippe boetiek Verlaine in Antwerpen. Eigenlijk is het heel simpel : klanten kunnen vanaf september de jas van Romy in de winkel komen bewonderen. De ontwerpster neemt er dan lintmeter en kopspeldjes bij en een maand later is een persoonlijk exemplaar klaar om afgehaald, betaald en gedragen te worden. Romy Smits ziet niets dan voordelen aan deze manier van werken. “Omdat ik met bestellingen werk, loop ik niet het risico dat ik met onverkochte exemplaren blijf zitten. Daardoor maak ik ook geen kosten die ik niet zal kunnen recupereren.” In de eerste plaats een commerciĆ«le en praktische benadering dus, maar waar Romy vooral naar uitkijkt, is het nauwe contact met de klanten. “Het enige wat ik nu van mijn klanten weet, is dat ze zowel jong als oud zijn, en over het algemeen vrij slank. Geen graatmagere modellen, maar echte vrouwen. Door hen hier bij Verlaine te ontmoeten hoop ik in dialoog te kunnen treden, openhartige gesprekken te voeren zodat ik hen beter kan aanvoelen, en dus nog beter voor hen kan ontwerpen.”

Echt exclusieve stukken op vraag maken is niet de bedoeling, al laat Romy alle mogelijkheden open. “Ik heb het al eens geprobeerd. Een meisje vroeg mij haar trouwjurk te maken. Ik wilde iets met toile doen en wikkelde die rond haar, maar zij vond het heel moeilijk om op basis daarvan een beeld van de jurk te vormen. Toen besefte ik dat het niet vanzelfsprekend is om mensen mee te nemen in mijn ontwerpproces. Een belangrijke voorwaarde bij zulke projecten is trouwens dat ik de baas kan blijven. Ik zou graag voor de klant bepalen hoe het resultaat eruit zal zien. Het moet volledig in mijn stijl zijn. Echt op exclusieve basis werken is trouwens een heel intensief proces, en zal voor de klant ook een dure affaire worden. Maar er valt over te praten, ik wil zeker niets op voorhand uitsluiten.”

De samenwerking met Goyvaerts is nog pril. Zij had met een rek Julie Verhoeven by Gibo al topstukken in huis, en ook haar vintagecollectie is prachtig. Voortdurend blijft ze op zoek naar vernieuwing en evolutie. Sinds mei 2004 verkoopt ze nu ook de collecties van Romy Smits. En in september zal de winkel volledig aan het jassenthema gewijd zijn. Naast die van Romy Smits zullen er ook exemplaren hangen van Gibo van Julie Verhoeven, van Verlaine zelf, en vintage. Zelfs Marina Yee zal een jas verkopen. “Eigenlijk zou je het een tentoonstelling kunnen noemen, ja.”

Tekst Leen Creve en Pascale Baelden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content