Een feest, een defilé, een wedstrijd, een duwtje in de rug. De zesde editie van Fashion Weekend is het allemaal. Donderdag 19 maart baadt Tour & Taxis in Brussel in een modieuze sfeer. Nog maar vijftien keer slapen…

Uit de vier hoeken van de wereld komen ze. Uit Thailand, de Verenigde Staten, Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk en België. De twaalf kandidaten die hun collectie zullen tonen op Fashion Weekend, georganiseerd door Weekend Le Vif/L’Express en Weekend Knack. Twaalf jonge ontwerpers die pas zijn afgestudeerd of nog studeren en die geselecteerd zijn op basis van hun eindejaarsdefilé voor La Cambre in Brussel, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, het Central Saint Martins College of Art and Design in Londen, de Parsons School for Design in New York, het Festival International des Arts de la Mode et de la Photographie in Hyères en het festival ITS#7 in Trieste. Boven op de deelname aan Fashion Weekend is er een eerste prijs van 10 000 euro en de bekroning van een professionele jury. Dat de beste moge winnen.

1. GESELECTEERD IN BRUSSEL

Julie Dekegeleer

Leeftijd : 23 jaar.

Nationaliteit : Belg.

Studies : afgestudeerd aan La Cambre, Brussel in 2008. Net aangenomen bij Givenchy.

Collectie : Cult((e))urism voor vrouwen.

Inspiratiebronnen : bodybuilding en de christelijke iconografie van glasramen. Een spel van volumes en transparantie. “Ik hou van kleding waarin lucht en vooral licht kan circuleren.”

2. GESELECTEERD IN BRUSSEL

LéA PECKRE

Leeftijd : 24 jaar.

Nationaliteit : Frans.

Studies : afgestudeerd aan La Cambre, Brussel in 2008.

Collectie : Taping austerity voor vrouwen.

Inspiratiebronnen : de architectuur van gotische kerken en Ierse tapdansjurken. Een eerste, duidelijk architecturale constructie zorgt ervoor dat elk stuk opgetuigd lijkt. Hierop komt een tweede constructie die puur grafisch en volledig met de hand beschilderd is. Oude kledingcodes, zoals stijve kragen en soepele blouses over leggings, worden opnieuw ingevoerd.

3. GESELECTEERD IN ANTWERPEN

ANN ECKERS

Leeftijd : 26 jaar.

Nationaliteit : Duits.

Studies : afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Antwerpen in 2008.

Collectie : Networkers voor kinderen.

Inspiratiebronnen : een bespiegeling over generaties, geïnspireerd op de kinderen van vandaag en hun grootouders. De collectie verwijst naar het ‘communicatieprobleem’ tussen generaties, naar de virtuele wereld die het verschil maakt en naar een poging het uit te leggen aan degenen die het niet begrijpen. “Mijn networkers zijn de verschillende personages die in uw computer leven en die het werk doen dat gedaan moet worden.”

4. GESELECTEERD IN ANTWERPEN

HUNG QUI LA

Leeftijd : 30 jaar.

Nationaliteit : Amerikaans.

Studies : afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Antwerpen in 2008.

Collectie : The Monkeys Made Me Do It voor mannen.

Inspiratiebronnen : “Ik heb me geconcentreerd op het grote onderscheid tussen mensen en dieren. Ik heb de apen gekozen, onze broers, om ons aapachtig verleden weer te geven en om de echte vrijheid die enkel dieren vandaag nog bezitten feestelijk te gedenken. Ik droom van een fantasiewereld die gebaseerd is op dat wat de natuur ons zou kunnen geven, een plek waar mensen eerlijke, dynamische en expressieve wezens zouden kunnen zijn.”

5. GESELECTEERD IN LONDEN

CHEN SHAO-YEN

Leeftijd : 27 jaar.

Nationaliteit : Taiwanees.

Studies : student Fashion Knitwear aan het Central Saint Martins College of Art and Design, Londen.

Collectie : Body as Clothes voor vrouwen.

Inspiratiebronnen : de natuur, het menselijke lichaam en de beweging. “Ik heb mijn werk gebaseerd op anatomische tekeningen. Ik probeer de structuur van het lichaam om te vormen tot tricot en kleding. Als ik naar de beelden van Rodin kijk, is het de subtiliteit van de ruwe oppervlakte die me inspireert om deze pistes in de war te schoppen en de grenzen tussen stof en lichaam te overschrijden.”

6. GESELECTEERD IN LONDEN

FELIPE ROJAS

LLANOS

Leeftijd : 27 jaar.

Nationaliteit : Zweeds-Chileens.

Studies : student Fashion Knitwear aan het Central Saint Martins College of Art and Design, Londen en beursstudent bij Giorgio Armani.

Collectie : The Little Prince goes to the Opera voor mannen.

Inspiratiebronnen : Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry, in combinatie met volumineuze vormen, geïnspireerd op de vrouwen-collecties van Cristobal Balenciaga uit de jaren vijftig. “Zorgvuldig uitgekozen stoffen zetten de toon : luxueuze en rijke stoffen zoals gewassen zijde, wol en katoen, gecombineerd met acetaat en leder.”

7. GESELECTEERD IN NEW YORK

SARAH LAW

Leeftijd : 22 jaar.

Nationaliteit : Amerikaans.

Studies : afgestudeerd aan Parsons, the New School for Design, New York in 2008.

Collectie : The Nuclear Family voor vrouwen.

Inspiratiebronnen : “het tastbare van creaties”, met nadruk op het artisanaat en de met de hand getekende illustraties op stoffen, die gevernist en volledig omkeerbaar zijn. Tweede inspiratiebron : “De oorsprong van het werk van een ontwerper.” “Tijdens het ontwerpen word ik beïnvloed door wat ik zie, door de plekken waar ik naartoe ga en – het belangrijkste – door de mensen die ik ontmoet. Ik ben wie ik vandaag ben dankzij mijn familie, en dus draag ik deze collectie op aan mijn ouders en mijn broer.”

9. GESELECTEERD IN NEW YORK

STEPHANIE

SUBERVILLE

Leeftijd : 23 jaar.

Nationaliteit : Mexicaans.

Studies : afgestudeerd aan Parsons, the New School for Design, New York in 2008.

Collectie : Las Tragedias de Frida voor vrouwen.

Inspiratiebronnen : “Toen ik aan deze collectie begon, wilde ik tonen wie ik ben. Als vrouw en als Mexicaanse ontwerpster is het bijna onmogelijk om niet beïnvloed te zijn door Frida Kahlo. Haar leven was gebaseerd op twee tragedies : haar busongeluk en haar liefde voor Diego Rivera. Ik heb me geconcentreerd op haar stijl, op haar kleuren en heb enkel natuurlijke vezels gebruikt, net zoals zij deed. Daarnaast heb ik ook inspiratie gehaald uit de traditionele Mexicaanse kledingdracht.”

9. GESELECTEERD IN HYèRES

MATTHEW CUNNINGTON

Leeftijd : 35 jaar.

Nationaliteit : Brits.

Studies : afgestudeerd aan de Universiteit van Westminster in 2006. Bekroond met de Grand Prix van het 23ste Festival International des Arts de la Mode et de la Photographie in Hyères in 2008.

Collectie : Hail Mary voor vrouwen.

Inspiratiebronnen : een duik in de herinneringen en de emoties van een vrouw. “De zware, gedrapeerde jurk is erg emotioneel geladen. De schouders zijn geaccentueerd om de angst en de schuld te beschrijven die al zo lang meegedragen wordt… Het resultaat van een trauma. In 1969 moest mijn zwangere moeder haar dorp verlaten en haar baby achterlaten.”

10. GESELECTEERD IN HYèRES

TITIPON CHITSANTISOOK

Leeftijd : 27 jaar.

Nationaliteit : Thais.

Studies : afgestudeerd aan de Universiteit van Chulalongkorn, Bangkok in 2007. Student aan het Institut Français de la Mode, Parijs.

Collectie : Never ending story voor vrouwen.

Inspiratiebronnen : “De manier waarop we ons kleden toont niet noodzakelijk tot welke sociale rang of etnische groep we behoren. We kunnen dus onze eigen stijl creëren. Los van elk archetype, los van onze persoonlijke ervaringen, culturele interesses of verlangens. Een toestand van bevrijdende verwarring. Mijn zwarte silhouetten zijn gebaseerd op de stadsmode, om onopgemerkt door de betonnen jungle te dolen… Verder werd ik geïnspireerd door Einstein on the beach, de opera van Philip Glass.”

11. GESELECTEERD IN TRIESTE

ADRIAN SOMMERAUER

Leeftijd : 30 jaar.

Nationaliteit : Duits.

Studies : afgestudeerd aan het Royal College of Art, Londen in 2008.

Collectie : London, Heimat #3 voor mannen.

Inspiratiebronnen : foto’s genomen uit het raam van zijn keuken. “De sfeer van een sombere en regenachtige ochtend in Londen. Je wordt veel te laat wakker, springt lukraak in enkele kleren en loopt slaapdronken rond in de drukke, luidruchtige straten van de stad. Gebloemde pyjama’s, lakens gecombineerd met enkele essentiële stukken, kostuumjasjes die toch relaxed ogen, handgebreide accessoires, in blauwe en grijze schaduwtinten. Een collectie die spreekt over het gevoel thuis te zijn of eerder over de vervreemding die je soms voelt, zelfs op vertrouwde plekken.”

12. GESELECTEERD IN TRIESTE

MARIËLLE

VAN DE VEN

Leeftijd : 24 jaar.

Nationaliteit : Nederlands.

Studies : afgestudeerd aan het ArtEZ, School of Visual Arts, Arnhem in 2007. Studente aan het Royal College of Art, Londen.

Collectie : Fleeting beauty, lost in space voor vrouwen.

Inspiratiebronnen : “Voor mij gaat het om evenwicht. Schoonheid kan vluchtig en abstract zijn. Ik gebruik degradés van transparante stoffen die een efemeer effect creëren. Veel zijde, dat zorgt voor een zachte en ontspannen sfeer, lange jurken en wijde broeken, met handgedrukte prints met etnische inspiratie. In contrast : nauwsluitende, leren jassen met zicht-bare ritsen en vier-kante schouders. Een geheel dat krachtig en mini-malistisch is.” Met dank aan onze sponsors American Airlines, Canon, Choco-laté, Dior,

Kipling, Levis, Martini, Red bull, Smart en Pure FM.

Door Anne-Françoise Moyson

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content