Charlotte Rommens was net drie weken bevallen van haar derde kind, toen zij vernam dat het pand van meubelmaker P. Marx te huur kwam. Zij waagde haar kans en opende er een ‘eerlijk’ restaurant.

:: P. Marx, Eten & Drinken van 12 tot 24 uur :

Kerkstraat 72, 2060 Antwerpen.

03 669 59 49. Dagschotel 9 euro. Kindvriende-

lijk, terras voor de deur. Maandag gesloten.

In het weekend ook ontbijt van 10 tot 13 uur.

Zo’n mooi pand kom je niet elke dag tegen, zeker niet in de Seefhoek, een levendige volksbuurt in het Antwerpse Borgerhout. De Belgen zijn er lang weggebleven maar nu het Zuid zo duur geworden is, komen ze terug om een groot pand te kopen. De stad doet ook mee : het plein voor de Willibrorduskerk is heraangelegd en leefbaar. Er is een basketplein en er staat speeltuig voor de kinderen. Buurtcomités zorgen voor het samengaan van verschillende culturen, van rangen en standen. De energieke Charlotte Rommens zat in de textiel en woont al wat langer in de Seefhoek. Koken doet zij graag, thuis voor de kindjes en voor vrienden en ook in haar eigen restaurant.

Charlotte Rommens riep zichzelf uit tot chef-kok van P. Marx en toen het restaurant aansloeg, is er een hulpkok bijgekomen. Haar uitgangspunt is koken zonder poeha, met eerlijke producten. P. Marx is een laagdrempelig buurtrestaurant, waar je kan aanmeren voor een babbel bij een drankje of een kleine en grote hap. Tijdens de lunch serveert men vooral broodjes, slaatjes, bio-omeletten of het dagmenu (8 euro). ’s Avonds wordt er uitgebreider gegeten en komen er grootmoeders gerechten en enkele Italiaanse, Spaanse en Chinese bereidingen uit de keuken.

Art nouveau

Bij P. Marx mag veel en hoeft weinig. Kinderen fietsen tussen tafels en pilaren, krijten op het grote leien bord of gaan mee achter de toog om flessen af te trekken. Wij ontdekten het plein aan de kerk bij toeval, werden aangetrokken door de art-nouveaufaçade met bordes en spioneerden eerst door het raam. Het portaal heeft een verlicht plafond en de mozaïekvloer vermeldt 1897, het jaar dat meubelmaker P. Marx op deze plaats zijn meubelmakerij en winkel opende. Achter de mooie deur met sierlijk art-nouveauhoutwerk en geslepen glas ontvouwt zich een prettige grote ruimte met hoge plafonds. Aan de straatkant is het cafégedeelte met bar en piano, dat overgaat in eetzaal. De muren en de tafelkleden zijn wit en de vloer is van beton. Het geheel is uitgelicht door industriële spots. Via de opening in de wijnrode achtermuur kijk je in de keuken. De spijskaart vermeldt dat zoveel mogelijk groenten van biologische oorsprong zijn en dat vlees op een natuurlijke manier wordt gekweekt, zonder hormonen en antibiotica.

Oprecht

De kurk gaat van een Vina 105, een Portugese behager, gemaakt van tempranillo en garnacha (17 euro). Er komen twee voorgerechten : primeurbloemkool, even te ver gekookt en opgediend met een royale portie garnalen en een correcte mousselinesaus (9 euro) en krokant gebakken champignons op toast, niet een met boter geïmpregneerd blok, zoals het hoort, maar een stapel sneetjes getoast huishoudbrood (7 euro). Hoofdgerechten zijn : het smakelijke maar weerbarstige vlees van de haas van biorund, zoals thuis opgediend met gebakken aardappelen en witloof (18 euro) en lekkere gebakken kalfslever met gesmolten ui, puree en prinsessenboontjes die niet afgepunt waren (16 euro).

Wij betaalden zo’n 35 euro per persoon en apprecieerden P. Marx voor de ongedwongen sfeer en het oprechte huishoudelijke eten.

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content