Bij de Intégrée-methode is de morfologie van de klant de vertrekbasis voor elke schoonheidsbehandeling.

Ervaring op het vlak van dermo-cosmetologie en homeopathie liggen aan de basis van de Intégrée-methode voor schoonheidsverzorging, die vanuit Italië door distributeur Dendorp in België wordt geïntroduceerd.

Invoerder Eric Dorpmans: “De Intégrée-totaalmethode is gebaseerd op een figuuranalyse. Het is geen oppervlakkige diagnose, maar een doorgedreven analyse om de overwegende morfologie van de klant te achterhalen, want deze analyse is belangrijk en geeft de mogelijkheid om causaal te werken en preventief in te grijpen bij jongere personen. Deze diagnose duurt ongeveer 40 minuten en omvat o.a. een confidentieel onderhoud omtrent leefgewoonten (slaap, voeding, medicatie…) omdat deze medebepalend zijn voor het advies, de keuze van het systeem en de producten. Meteen wordt een kuur-agenda opgesteld met het oog op realistische resultaten.”

Chris Guibert verzorgt de opleiding van de Intégrée-esthéticiennes en verdiepte zich in de methode. Zij is wég van het systeem en de behaalt naar eigen zeggen prachtige resultaten: “Intégrée steunt op drie basisprincipes: eerst is er de biomorfologische diagnose, aan de hand daarvan wordt getracht het biochemisch evenwicht van het lichaam te herstellen met specifieke natuurlijke componenten zoals plantenextracten en mineralen. Vervolgens wordt aan het fysiologisch evenwicht gewerkt met gecombineerde massagetechnieken en elektrotherapie.”

De basis van het systeem is dus de morfologie van de klant, en die is gebaseerd op wat Hippocrates 2000 jaar geleden al onderwees. Na observaties stelde deze arts opmerkelijke psycho-fysieke overeenkomsten vast bij mensen en hij bepaalde vier biomorfologische groepen: lymfatiek, sangien, bilieus en nerveus. De lichaamsbouw geeft immers een inzicht in de gewoonten, het karakter, de zwakke en sterke punten en de esthetische voorbeschiktheid van de persoon in kwestie.

Chris Guibert: “De basis is dus niet een klassieke opsplitsing tussen vette, droge, gevoelige en gecombineerde huid, maar wel specifieke morfotypes met de daarmee overeenstemmende persoonlijkheidsstructuur. Meestal is het type duidelijk af te lezen van de lichaamsbouw, in andere gevallen hebben wij te maken met mengvormen.”

De cursus leert ons dat het sangien-type imposant gebouwd is en een delicate roze/rode huid heeft, blauwe ogen, blond of lichtjes kastanjebruin haar met fijne structuur. Bij dit type is de bloeddoorstroming door de trage terugvloei van het bloed een probleem. Het bloedvatenstelsel wordt makkelijk beschadigd en er verschijnen rode vlekken en uitgezette aders. Ook de lymfecirculatie staat onder druk omdat de gebrekkige werking van de bloedcirculatie moet compenseerd worden. Dit zijn geboren optimisten, soms angstig, maar altijd open en beschikbaar en vaak overbelast door de behoeften en eisen van anderen, zij reageren dikwijls erg emotioneel.

Het bilieus-type heeft problemen met gal en lever, heeft vaak donker haar en donkere ogen en een matte huid. Een uitgebalanceerd figuur met slanke benen en een licht buikje zijn typisch. De huid is gelig en neigt tot dehydratatie en vaak heeft dit type pigmentvlekken.

Het nerveus-type is lang en mager, heeft weinig uitgesproken spieren en een bleke, grijsachtige huid. Stress ligt aan de basis van problemen met de spijsvertering en ook dreigt er vaatvernauwing en een verslapping van de weefsels.

Het lymfatiek-type ziet er gezwollen uit en heeft een rond gelaat. De functie van de lymfklieren is het zwakke punt dat de andere functies beheerst en in alle weefsels wordt vocht opgestapeld. Vaak hebben deze mensen een verlegen persoonlijkheid en zoeken zij steun bij anderen.

Chris Guibert zegt dat het morfotype aan de hand van gerichte vragen en observaties wordt bepaald en genoteerd op een zeer uitgebreide fiche waarop de behandelingen en de evolutie van de klant genoteerd worden.

“Alle types worden bij de Intégrée-methode behandeld via een gerichte verzorging met producten op basis van essentiële oliën en voedingssupplementen uit de Healthy-lijn om biochemische mankementen bij te sturen, de beoogde resultaten sneller te bereiken en te optimaliseren. Dat houdt in dat meteen wordt gewerkt aan een herstel van het biochemisch evenwicht met gepersonaliseerd samengestelde voedingssupplementen én baden met essentiële oliën. Zodra de cabinebehandelingen beginnen, moet er ook thuis met regelmaat en rigoureus worden ‘gesmeerd’. Het behalen van het fysiologisch evenwicht hangt af van de constante samenwerking tussen de esthéticienne en de klant. In de cabine wordt bijzondere aandacht besteed aan de voorbereidende behandelingen. Om de huid voor te bereiden op de producten zijn er glycolzuur-maskers in verschillende concentraties. Verder wordt er gewerkt met manuele massagehandgrepen die bijzonder belangrijk zijn, maar ook worden toestellen gebruikt, zoals de verstevigende Physiolift of de Physiotrans die de huid stimuleert en de producten dieper doet indringen. Voor de lichaamsverzorging is er de Physiopress om te draineren; de Physiowave voor hydromassage, Physiomodel voor passieve spierstimulatie en met Body Model worden actieve stoffen binnengesluisd, en vochtretentie en cellulitis behandeld.”

Het spreek vanzelf dat voor het toepassen van deze methode een gedegen opleiding vereist is.

Inlichtingen en adressen van esthéticiennes die de methode toepassen: Eric Dorpmans en Chris Guibert, NV Dendorp, Kaaistraat 1, 3945 Ham. Tel. 013/66.41.12. Fax 013/66.69.98.

Linda Raats / Illustraties: Kristina Ruell

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content