OP HET LIJF GESCHREVEN

De Kara-stam uit Zuid-Ethiopië. © GF

Akaso mixt Afrika’s oudste kunstvorm, bodypainting, met Belgisch design. Maar noem het nieuwe modelabel niet etnisch, wel modern urban.

DE NAAM

Akaso is de fonetische schrijfwijze van het Italiaanse a caso, ofwel ‘bij toeval’, wat verwijst naar de manier waarop het merk is ontstaan.

DE OPRICHTER

Philippe Vertriest zit al twintig jaar in de mode, waaronder een lange loopbaan bij lingeriefabrikant Vandevelde. Vijf jaar geleden adopteerde hij samen met zijn vrouw twee zusjes uit Ethiopië.

DE INSPIRATIE

Het idee voor Akaso kwam niet van Vertriests dochters, maar van een fotoboek over Afrikaanse bodypainting en lichaamskunst, Painted Bodies. African Body Painting, Tattoos & Scarification, waarin ook de Kara-stam uit Zuid-Ethiopië wordt afgebeeld. De leden daarvan staan erom bekend bij feestelijkheden hun lichaam te beschilderen met abstracte vormen en tekeningen. Vertriest wilde voor zijn collectie geen westerse interpretatie van wat wij als ‘etnisch’ beschouwen, maar een cocreatie tussen leden van de Kara-stam en Belgische ontwerpers.

DE KARA SIX

In maart 2014 reisde Vertriest voor het eerst naar Ethiopië voor een ontmoeting met de ouderen van de stam in Duz, een van de drie Kara-dorpen in de regio. Met de hulp van een tolk en lokale antropoloog, die hij er toevallig had ontmoet, legde hij zijn idee voor. Zes jonge bodypaintingartiesten, drie mannen en drie vrouwen, werden geselecteerd om deel te nemen aan het project.

DE ONTWERPERS

In december 2014 reisde Vertriest opnieuw naar de regio, dit keer vergezeld van het Brusselse ontwerpersduo Sandrina Fasoli en Michael Marson. Zij coachten de Kara tijdens ochtendlijke workshops en verkenden samen met hen thema’s als status, het gezicht en de dierenwereld. Na een week gingen ze naar huis met twee tassen vol papier en meer dan 4300 foto’s. Aanvankelijk was het de bedoeling de tekeningen te bewerken, maar al gauw bleek het origineel sterker. Daaruit selecteerden Fasoli en Marson de beste motieven voor de lente/zomercollectie van Akaso. Ook de prints voor de volgende collectie, de winter, komen uit die samenwerking.

DE COLLECTIE

De collectie, voor vrouwen, bestaat uit premiumbasics (T-shirts, singlets en sweat-shirts) en wordt geproduceerd in Portugal. Om uit de categorie van de sports-wear te blijven, werd gekozen voor meer vrouwelijke coupes en kwalitatieve materialen. Akaso wordt verkocht in twee Italiaanse en veertien Belgische winkels, waaronder l’héroïne in Brugge, Lewis in Kapellen en Rewind in Gent. Prijzen variëren van 90 euro voor een T-shirt tot 150 euro voor een sweater.

Door Ellen De Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content