Ambitieuze designhotels zijn booming business – zozeer zelfs dat er vorige maand een conferentie over werd georganiseerd. Tijd voor een bezoek aan enkele Brusselse gangmakers.

Hotel be Manos In twee woorden

Vlakbij het Zuidstation, in een pand uit de jaren twintig en achter zwarte glazen schuifdeuren, opende de familie Poulgouras in 2007 haar derde hotel in Brussel. Terwijl het Manos Premier en het Manos Stéphanie klassiek ingericht zijn, is be Manos ultramodern, hightech en uitdagend zwart.

Architecten

Voor de inrichting zorgde Constantin Poulgouras, die zich omringde met Europese designnamen: van kroonluchters van het Nederlandse Muurbloem tot roestvrijstalen gordijnen van het Franse Le Labo Design. In België werd onder meer gelakt meubilair besteld bij Les Frères Reul en designobjecten van Michael Bihain.

Troef

Een aparte vermelding verdient de Black Lounge met zijnU-vormige terras en panoramisch uitzicht op Brussel. Ook restaurant be Lella heeft met zijn Belgische keuken naam gemaakt in de hoofdstad.

Quote

Eigenaar Constantin Poulgouras : “Brussel blijft een groot dorp. Niet alleen in vergelijking met Londen en Los Angeles, maar ook met Antwerpen. Daar tonen de Vlamingen zich toch net iets dynamischer en vooruitstrevender, terwijl Brussel nieuwe trends veeleer traag oppikt.”

Ook nog dit

Tijdens de opnames van de film Nobody van Jaco Van Dormael verbleef de Amerikaanse acteur Jared Leto in de zomer van 2007 ruim een maand in hotel Be Manos. De kamermeisjes spreken er nog van, want om zich beter in zijn rol te kunnen inleven sliep de acteur in… een doodskist.

Hotel be Manos, Luchtvaartsquare 23-27, 1070 Brussel. Vanaf 160 euro per nacht per kamer, inclusief ontbijt. Info : 02 520 65 65, www.manoshotels.com.

The whitehotel In twee woorden

Eigenaar Jean-Michel André baatte eerder al het Monty Small Design Hotel uit in Sint-Lambrechts-Woluwe. Hij is een interieurfreak. Met The whitehotel opende hij in 2006 een zaak met een jonge en sterke identiteit. In alle kamers en gemeenschappelijke ruimtes domineert wit, tot en met de verlichte gevel. De kamerprijs is toegankelijker dan we van dit soort hotels gewoon zijn.

Architecten

Voor de architectuur en inrichting zorgden het Brusselse bureau A2M en binnenhuisarchitect Michel Penneman. Diens 55-meter lange balie loopt door het hele gebouw en wordt onderweg onder meer een bar en vitrinekast. Penneman ontwierp samen met Steven Brouns ook een ‘internetiglo’.

Troef

Bart Lens, Quinze & Milan, Xavier Lust en wijlen Maarten Van Severen : Belgisch design is alomtegenwoordig in en rond de lobby. De 53 kamers, die naar Brusselse normen nogal groot uitvallen, vormen samen een staalkaart van ’s lands hedendaagse designers. In elke kamer staan functionele of decoratieve stukken. In de foyer vermeldt een ‘menukaart’ de zestig aanwezige designers en hun objecten.

Ook nog dit

Om de gasten helemaal kennis te laten maken met Belgisch design verhuurt het hotel ook scooters en fietsen, waarmee de designroute kan worden gevolgd die Brusselkenners hebben uitgestippeld. In december vindt jaarlijks ook Designr.rdv plaats, waarbij ontwerpers de hotelkamers transformeren tot minishops.

Thewhitehotel, Louizalaan 212, 1050 Brussel. Vanaf 80 euro per nacht per kamer, exclusief ontbijt. Info : 02 644 29 29, www.thewhitehotel.be.

Hotel BLOOM ! In twee woorden

Het voormalige Royal Crown Hotel zette in 2006 een ingrijpend renovatieprogramma op touw. Van het oorspronkelijke interieur blijft inmiddels niets over. Het pretentieloze design van de lobby en het SmoodS-restaurant met zijn thema-eilanden doen ons spontaan aan Barcelona denken.

Architecten

Het concept van Hotel BLOOM en SmoodS werd gecreëerd door de Nederlander Albert Schaaphok, in samenwerking met interieurontwerper Bronwynn Welsh van het Zweedse designbureau DOOS en VL Development uit Zaventem, gespecialiseerd in de hotelsector.

Troef

Studenten van Europese kunstscholen en -academies voorzagen 287 van de 305 kamers van een wandbeschildering. Hotelgasten kunnen online en aan de receptie alle fresco’s bekijken en zo hun favoriete kamer boeken.

Quote

“Voor sommige koppels is het wellicht niet hun ‘eerste’ nacht, maar misschien wel hun eerste in Brussel. Een nacht om je te herinneren dus. In plaats van rozemarijn of rozenblaadjes in het liefdesbed te verbergen, heb ik iets achter het bed verborgen : een magische schildering die geliefden geluk brengt.” (Szilvia Mondel, de Nederlandse studente die kamer 806 – “de meest romantische” – van een muurschildering voorzag).

Ook nog dit

Hotelmanager Christel Cabanier is met Peter Goossens en Dirk De Prins jurylid in het VTM-programma Mijn Restaurant. Ze slaapt wekelijks in het hotel zonder dat vooraf aan te kondigen – de beste manier om tekortkomingen op te sporen.

Hotel BLOOM !, Koningsstraat 250, 1210 Brussel. Kamers vanaf 95,50 euro, zonder ontbijt. Info : 02 220 66 11, www.hotelbloom.com.

The Dominican In twee woorden

Na negentien jaar leegstand verscheen eind 2007 The Dominican. Op dezelfde plaats achter het Muntplein bevond zich in de vijftiende eeuw een dominicanenabdij, terwijl in de negentiende eeuw de Franse schilder Jacques-Louis David er woonde. De Carlton Group mikt op een designpubliek met een warme hedendaagse sfeer, honderdvijftig comfortabele en individueel ontworpen kamers en een vijfsterrenservice. Al volstaat de oase-achtige rust om ons over de streep te trekken.

Architecten

De architectuur en inrichting waren in handen van het Hasseltse architectenbureau Lens°Ass, gespecialiseerd in de restauratie van geklasseerde panden, en van FG Stijl, het bureau van het Nederlandse designduo Colin Finnegan en Gerard Glintmeijer. Samen gaven ze het hotel zijn “dramatische intimiteit” – al zegt de combinatie van een historisch pand met hedendaags design u misschien meer. Zo werd de oorspronkelijke gevel geïntegreerd in het ontwerp en herinneren de binnenkoer, de hoge plafonds en de gewelfde gangen aan het klooster van weleer. Hetzelfde geldt voor de paterstemmen in de lift.

Troef

The Dominican was het eerste Belgische lid van de Design Hotels-vereniging, een gerenommeerd kwaliteitslabel. Nadien volgde alleen het Carbon Hotel in Genk.

Ook nog dit

Het Brusselse Muntplein wordt tegen 2010 grondig heraangelegd met een tapijt van grote mozaïektegels. Diverse panden en instellingen in de buurt krijgen een flinke renovatie.

The Dominican, Leopoldstraat 9, 1000 Brussel. Vanaf 185 euro per nacht per kamer, zonder ontbijt. Info : 02 203 08 08, www.thedominican.be, www.designhotels.com.

Door Wim Denolf Foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content