Eind november opende het lederwarenhuis Lancel een grote winkel op de Champs-Elysées in Parijs. Bij zo’n feestelijke opening zijn een rode loper, veel fotografen en een stel glamoureus uitgedoste beroemdheden vaste prik. Dat was die avond niet anders en de Britse actrice Sienna Miller was aangekondigd als gastvrouw. Miller kwam en werd bij het binnengaan, zoals voorzien, druk gefotografeerd. Wie het wilde weten, kon al snel op internet achterhalen dat ze gekomen was op Louboutins, in een jurk van Pucci en natuurlijk met een tas van Lancel.

Maar eenmaal binnen, had Sienna Miller nog weinig zin in foto’s. Ze wrong zich in bochten om camera’s te vermijden door tegen de muur of in een hoekje te gaan staan, met de rug naar invités en het haar voor het gezicht. Toch was er nauwelijks ontsnappen aan, want iedere gast had wel een camera of smartphone bij. Ik had met haar te doen. Sienna Miller was die dag in Londen gaan getuigen voor de Levesoncommissie. Die onderzoekscommissie werd afgelopen zomer opgericht om het telefoonafluisterschandaal in een deel van de Britse pers uit te spitten. Haar getuigenis over de impact van bepaalde tabloidpraktijken op haar privéleven was schrijnend. Ze werd zo paranoïde dat ze zelfs haar ma en zus niet meer vertrouwde en opgejaagd lekken zocht in haar entourage. Onterecht zo bleek, haar telefoon werd gewoon gehackt. Voorts kwamen we te weten dat ze dagelijks door zo’n tien tot vijftien paparazzi gevolgd wordt.

Dat ze die avond niet echt in de mood was om op de foto te staan, is te begrijpen. Voor de pr-mensen was dat echter een streep door de rekening. Ze moesten te opdringerige gelegenheidsfotografen wat op afstand houden en veel genodigden ontgoochelen, want nee, een foto met Sienna Miller was al helemaal niet mogelijk.

Absurd toch waarom we, als we de kans krijgen, met zijn allen graag met een beroemdheid op de foto willen. Speak for yourself, denkt u nu misschien. Wel, ik zou er geen urenlange wachtrij voor overhebben noch mijn ellebogen voor gebruiken, maar had de gelegenheid zich voorgedaan, dan was ik ook netjes bij Miss Miller gaan poseren. Ik heb, by the way, van die avond wel een foto met Scott Schuman, onder fashionista’s wereldberoemd als blogger, The Sartorialist. En thuis in een doos zitten nog foto’s – uit predigitale tijden – met beroemdheden, een journalist komt beroepshalve al eens iemand tegen. Veel aanleg voor het jagen op foto’s met celebrity’s heb ik wel niet.

Jaren geleden stond ik in de lift met Ashton Kutcher. “Ik ken die mens precies van ergens”, dacht ik tussen de vierde en de tweede verdieping, waar hij uitstapte. Tegen de tijd dat ik beneden arriveerde, viel mijn frank.

Het zou Richard Simpkin nooit overkomen zijn. Deze Australische fotograaf begon op zijn vijftiende foto’s met beroemdheden te verzamelen. Hij was als kind begonnen met handtekeningen, maar schakelde snel over op foto’s van hemzelf met de ster, dat vond hij toch straffer. Het hielp in het begin dat hij er zo jong uitzag. Weinig beroemdheden weigerden zo’n schattig jongetje een foto. Tegen de tijd dat hij twintig werd, had hij al een behoorlijke collectie bijeen en besloot hij er een ‘project’ van te maken. Hij was ondertussen met school gestopt om professioneel persfotograaf te worden.

Hij moest telkens een zekere schaamte overwinnen : eerst zijn beroemdheid professioneel fotograferen en dan nog een fankiekje afbedelen. Maar kijk, 23 jaar en meer dan tweeduizend beroemdheden later – van de dalai lama, Michael Hutchence, Bono, Nicole Kidman tot Michael Jackson – heeft Simpkin een hele expo bijeen. Richard & The Famous ging al op tournee in verscheidene galeries en opent in januari in de Open Eye Gallery in Liverpool. De Britse krant The Guardian organiseert naar aanleiding van Richard & The Famous een wedstrijd waarbij lezers hun ‘foto’s met beroemdheden’ kunnen insturen. Magnumfotograaf Martin Parr zal ze beoordelen.

trui.moerkerke@knack.be

http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2011/ nov/25/photographed-with-2000-celebrities

Trui Moerkerke

“IK KEN DIE MENS PRECIES VAN ERGENS”, DACHT IK TUSSEN DE VIERDE EN DE TWEEDE VERDIEPING, WAAR ASHTON KUTCHER UITSTAPTE.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content