Christine en Luc Ravier zijn lieve vijftigers die een jaar geleden in Bomal een negentiende-eeuwse doktersvilla een nieuwe bestemming gaven. De voormalige professor Nederlands aan de universiteit van Rijsel en zijn vrouw vonden na een rijkgevulde loopbaan de tijd gekomen om het wat kalmer aan te doen. Waarop ze in de krant een aankondiging lazen voor de verkoop van een lieftallig bouwsel. In de Ardennen aangekomen, stroomden kandidaat-kopers en nieuwsgierigen toe, maar het waren de Vlamingen uit Melle die toehapten en geld op tafel legden om l’Ormille (‘het olmstekje’) te kopen.

“We waren nochtans eerder zeegangers dan Ardennenfans”, herinnert Luc zich. “Maar we waren tot over onze oren verliefd op het gebouw en de tuin, en opgejut door onze twee dochters hakten we meteen de knoop door. Vrienden verklaarden ons voor gek, maar dat hield ons niet tegen. Al hadden we de restauratiewerken natuurlijk flink onderschat.”

In de zomer van vorig jaar opende l’Ormille de deuren voor gasten, en wie er op een lenteavond langskomt, wordt meteen ondergedompeld in de sfeer van grootmoeders tijd. De gastfamilie schuwt de overdaad niet, en wie in het salon op adem komt, wordt overdonderd door de vele fauteuils, gesculpteerde kasten, een Chinese tafel of zelfs een handtassencollectie die er te kijk staat. Omdat het gastenverblijf volzet is, logeren we in de suite met uitzicht op de tuin, die voorzien is van een zeer degelijk bed. Er is ook een kraaknette badkamer met douche en een salonnetje met blauw glaswerk ; minimalisten kunnen beter elders hun heil zoeken. Beneden loopt het echtpaar zich het vuur uit de sloffen om de gasten ter wille te zijn, en tijdens het weekend springen de dochters Dorothy en Vanessa bij.

Het ontbijt met croissants en Frans brood, kaas, eieren en charcuterie wordt in de grote veranda geserveerd, en onverwacht komen ook De Standaard en De Morgen op tafel : zo hebben we het graag. Bij zomers weer kan ook in de tuin ontbeten worden, onder één van de vele prachtige bomen.

“Alle mensen zijn tevreden”, zegt Luc. “En ze komen terug ook. Met zijn tweeën is het natuurlijk hard werken maar het voelt toch een beetje als vakantie. En we proberen de gulden regel van ‘de levenskunst van onthaasting’ ook in de praktijk toe te passen.” De reden allicht waarom het ontbijt niet voor negen uur wordt opgediend. Op afspraak wordt ook een gastentafel voorzien.

Ligging: aan de dorpsrand

Sfeer: grootmoeders stijl

Reistijd: vijf kwartier rijden van Brussel

Prijsklasse: correct

TIP

Actieve ontspanning in Durbuy, zoals mountainbiken, kajakken, wandelen of fietsen.

PRAKTISCH

L’Ormille, Rue de Barvaux 40, 6941 Bomal-sur-Ourthe. Het adres telt vier kamers die, afhankelijk van het seizoen, voor 90 of 100 euro worden verhuurd, en een suite voor vier waarvoor 140 tot 160 euro wordt gevraagd, inclusief ontbijten.

Meer hoteltips op het.reiswijzers.net

Tekst Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content