Op Argentijnse hoogte

Argentinië wordt als wijnland tot de Nieuwe Wereld gerekend. Nieuw? Eigenlijk gaat de wijncultuur er terug tot de zestiende eeuw.

Het succes van malbec

Franse kolonisten brachten in de negentiende eeuw een druif mee uit Bordeaux, die in Argentinië voor een ongekend succes zou zorgen: de malbec. Terwijl de druif in Frankrijk nogal stugge wijnen oplevert, zorgt het Argentijnse klimaat voor mondvullende, fruitige en fluwelige wijnen. Heel wat wijnbedrijven uit Frankrijk, maar ook uit andere Europese wijnlanden, hebben daarom geïnvesteerd in Argentinië.

Hoog & fris

Het hart van de wijnbouw ligt in Mendoza, tegen de grens met Chili. Hier wordt driekwart van de Argentijnse wijn geproduceerd op hoogtes van om en bij de duizend meter. Dat is in het warme Argentijnse klimaat noodzakelijk om voldoende koelte te hebben, zodat de wijnen fris en levendig blijven.

Zesde wijnproducent

Slechts vijf wijnlanden produceren meer wijn dan Argentinië. De wijncultuur is er ook ouder dan de meesten denken. Al in de zestiende eeuw werden hier wijnstokken aangeplant door de Spaanse conquistadores, gevolgd door de Fransen in de negentiende eeuw. Er is veel wijnkennis aanwezig, en de wijndomeinen beschikken over het nieuwste materiaal.

TIP: Argentijnse wijn van een Vlaming

Marc Buelinckx is een wijnmakelaar uit Vlaams-Brabant, die in Argentinië een wijngaard kocht op 900 m hoogte, met 70 jaar oude wijnstokken. De hoogte zorgt voor levendige smaak- expressie en frisse zuren, de oude wijnstokken voor intense smaak en fruitconcentratie. Prachtig voorbeeld van Argentijnse malbec, zeker voor deze prijs.

Adelante, Malbec,

Mendoza 2014 12,50 euro,

wijnen-dekok.com

Adelante
Adelante

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content