De westerse cosmetica heeft veel geleerd van de Chinese geneeskunde. Kruiden, planten en bloemen die daar sinds mensenheugenis worden gebruikt, vinden we terug in parfums en verzorgingsprodukten.

LINDA RAATS

Zowel in “Champagne” van Yves Saint Laurent als in het parfum van Jean-Paul Gaultier werd met sukses anijs gebruikt. Dit kruid, hoog aangeschreven in de Chinese keuken, zorgt in parfums voor een smakelijke en pittige geurnoot die modern aandoet. Ook in de nieuwe “Opium pour Homme”, een herenparfum van de oosterse geurenfamilie, zit steranijs. Al jarenlang levert China schitterende ingrediĆ«nten voor parfums.

Gardenia is er Ć©Ć©n van. In 1925, het Verre Oosten stond toen volop in de belangstelling, noteert Ernest Beaux, de neus van n5, voor Chanel een geur rond deze bloem. In de Chanel-boetieks is het gardeniaparfum nog steeds te koop. Andere kreaties opgebouwd rond gardenia volgden. Het recentste werd “Gardenia” gedoopt en is een ontwerp van Tan Giudicelli voor de Franse “Club des CrĆ©ateurs”. Scherrer, “Vent Vert” van Balmain en “K” van Krizia bevatten gardenia.

Parfumeurs schatten ook geranium, een bloem met een diskrete maar pittige geur, hoog in. In de vorm van een groene pasta, wordt de essence gebruikt voor gesofistikeerde geurnoten in herenparfums. “Azarro pour Homme”, “Globe” van Rochas, “Jazz” van Yves Saint Laurent, “Ungaro II”, “Boss Elements” en “XĆ©ryus Rouge” van Givenchy hebben allemaal een flinke dosis geranium in hun formule.

Zonder citrusnoten zijn parfums ondenkbaar. Ze domineren in de aanzet van bijna elk geurwater en worden in de vakterminologie hesperiden genoemd. Sinaasappelen, limoenen en mandarijnen worden bijna altijd gebruikt in de kopnoot van een parfum. Ze zorgen voor een verfrissend effekt.

Oranjebloesem is nog zo’n populair ingrediĆ«nt in de parfumerie. In Chinese geschriften uit de twaalfde eeuw staat beschreven hoe de bloemblaadjes in een brander worden verhit en de druppeltjes geurstoffen worden opgevangen in een porseleinen pot. Dat was technisch haalbaar, want net als de roos, kan oranjebloesem tegen de hitte van het distilleren. Oranjebloesemolie heeft een delikate, frisse geur, veel subtieler dan het citrusluchtje afkomstig van de schil van een citroen. De vakterm voor oranjebloesemolie is neroli. Die geurstof is aanwezig in elke eau de cologne, maar ook in “Chanel n22”, “Silences” van Jacomo, “LumiĆØre” van Rochas en “Sculpture Homme” van Nikos. Het merk DĆ©clĆ©or behandelt een gevoelige huid met aromatische olie van neroli.

Het gebruik van perzik en pruim komt ook uit China. Sinds de jaren twintig worden extrakten ervan gebruikt in de parfumerie, vooral in de parfums met fruitige geurnoten. “Mitsouko” van Guerlain was het eerste parfum met fruitnoten. “NahĆŖma”, eveneens van Guerlain, bevat veel perzikessence. Datzelfde geldt voor “So Pretty” van Cartier, “Dolce Vita” en “Diorella” van Christian Dior.

De perzik- en abrikoosessences worden syntetisch bereid, gebaseerd op de struktuur van de aldehyden die in de vruchten worden gevonden. Rochas ontwikkelde met “Soins Douceurs” verzorgingscrĆØmes, lotions en demaquillants met perzikextrakten.

In enkele recente parfums vinden we duidelijk aksenten van pruimen : in “Ferrari Donna”, “Dolce Vita” van Dior en “Io” van La Perla. Maar “Femme” van Rochas was het eerste parfum met pruimessences.

Muskus van Chinese origine is afkomstig uit een streek bij de Tibetaanse grens. Het is een fixeerstof en zit daarom in de staartnoot van tal van parfums. Vooral mannengeuren en parfums van het oosterse type bevatten veel muskus. Om ekonomische en ekologische redenen, wordt in moderne parfums met syntetisch aangemaakte muskus gewerkt. De syntetische variant heeft immers een betere kwaliteit dan het natuurlijk produkt.

Osmanthus, een Chinese heester met kleine, zoete bloemen, levert een fijne bloemengeur. De essence ervan wordt ook nu nog rechtstreeks vanuit Kanton aangevoerd, verpakt in grote porseleinen potten. Osmanthusessence is kostbaar. Toen Raymond Barbes, direkteur van Patou en schoonbroer van Jean Patou, een bloemenparfum wilde met nog een kostbaarder boeket dan “Joy”, koos huisneus Jean KerlĆ©o voor osmanthus.

Wierook maakt in de Chinese kultuur deel uit van alle religieuze ceremonies. Wierook diende om de omgeving te parfumeren en de geest te zuiveren. Op die manier hoopten gelovigen de goden gunstig te stemmen. In Chinese tempels staan overal grote wierookstaven. Wierook geeft aan parfums een typisch oosters geurkarakter. Denk maar aan “Youth Dew” en “Cinnabar” van EstĆ©e Lauder, aan “Opium” van Yves Saint Laurent en “Jicky” van Guerlain.

Reeds in de oudheid was de Aziatische wonderplant centella asiatica, bijgenaamd tijgerkruid, bekend om haar helende eigenschappen. Gewonde tijgers zouden zich in centella rollen en in China wordt het aanbevolen tegen tal van huidziekten. Tijgerkruid wordt dan ook dikwijls gebruikt in cosmeticaprodukten die een vermoeide huid willen oppeppen (in “Corps Actif” van Chanel bijvoorbeeld, een verstevigende bodygel en in “A.R.T. ” van Guerlain, een bodylotion tegen een verslapte huid). Centella verzacht couperose en hydrateert de huid. Dat is het geval in “Synergie”, het reinigingsmasker van Garnier, in “Skin Life TPA” van Helena Rubinstein, of nog in de oogcrĆØmes van Payot en in “Resilience” van EstĆ©e Lauder.

Ginkgo biloba is een voorhistorische boom. In de magen van dinosaurussen werden er overblijfsels van gevonden. De boom heeft de eigenschap om de 25 jaar te kunnen regenereren. De Chinese leider Mao dronk aftreksels van ginkgo biloba om jong te blijven, en dat was niet zo gek. In de bladeren zitten veel flavonoĆÆdes, stoffen met een anti-oxyderende werking. De groene en gele bladeren worden dan ook veel in cosmetica gebruikt. Het extrakt heeft twee eigenschappen : het beschermt tegen vrije radikalen en zit daarom in zonneprodukten (onder meer Roc) en het werkt in op de mikro-circulatie van de huid (“RĆ©flexe Minceur” van LancĆ“me en “StratĆ©gie Minceur” van Gatineau). Guerlain gebruikt het in de “OdĆ©lys”-oogcrĆØme voor gevoelige ogen en in de gamma’s “Issima” en “Evolution”, Clarins verwerkte het in “Eau Dynamisante”.

Ginseng, de levenswortel, stimuleert het lichaam. De beste wortels komen uit Mantsjoerije. Aftreksels ervan staan in de cosmetica bekend om hun tonifiĆ«rende werking en omdat ze de celdeling van de huidcellen stimuleren. Ze zitten in lichaamsverzorgingsgamma’s van Shiseido en Clarins.

Het beste zoethout komt uit China en heeft ontzwellende en ontstekingswerende eigenschappen. Tijdens het wisselen van de paarden, wasten reizigers vroeger de benen met zoethout. Zoethoutextrakt hoort thuis in produkten voor een gevoelige huid, zoals “IcĆ“ne Peaux RĆ©actives” en “Juste Couleur Bleu Tendre” (om couperose te verstoppen) van Christian Dior. Zoethoutextrakt verzacht en gaat de overgevoeligheid van de huid tegen. Het is te vinden in het “OdĆ©lys”-gamma voor een gevoelige huid en in “Teint Hydro Lifting” van Guerlain, in de zonneprodukten van Clarins, in “Baume DĆ©licat” voor de oogomtrek, van Carita en in “Priority Cream” van Valmont.

De voordelen van Chinese tee zijn bekend. Het is een teesoort met weinig cafeĆÆne en mag dus vaak gedronken worden. Groene tee stimuleert de bloedcirculatie in het lichaam, versterkt de bloedsomloop en zuivert. Het is een vetvreter die ingezet wordt in de strijd tegen cellulitis. Niet alleen van binnenuit, maar ook van buitenuit in de “Green Tea Bodylotion” van Deynique en de afslankcrĆØme “DiĆ©tic” van Jeanne Piaubert. Aziatische apotekers mengen al jaren extrakten van tee in zalfjes. Ze zijn bestemd voor vrouwen op de rijstvelden en beschermen tegen de zon. Groene tee geeft de huid vitaminen en mineralen, verhindert het uitdrogen van de huid en neutralizeert vrije radikalen die de huid voortijdig laten verouderen.

Deynique heeft een volledig huidverzorgingsgamma op basis van groene tee en in “IcĆ“ne” van Christian Dior zitten ook tee-extrakten. EstĆ©e Lauder haalt het extrakt van groene tee voor “Resilience”, een gamma tegen huidverslapping, rechtstreeks uit China. De badbruistabletten van Shiseido bevatten vooral groene tee. Tee is tegenwoordig overigens een populair ingrediĆ«nt voor parfums : “Eau de Bvlgari”.

Uit China komen nog meer opvallende planten en kruiden met opmerkelijke eigenschappen. Cyanotis bijvoorbeeld, wordt in China tegen reuma gebruikt, maar maakt de huid ook zacht en hydrateert. Dit kruid is Ć©Ć©n van de belangrijkste ingrediĆ«nten in het “Hydra Star”-gamma van Dior.

Soja, een eiwit uit China, heeft een verzachtende werking. Het wordt gebruikt in de shampoo van RenĆ© Furterer en in de anti-roosshampoo van Nivea. “Super Aquaserum”, een hydraterende emulsie van Guerlain, bevat eveneens veel soja-extrakten, net als “Soin Contours” (voor oog- en lippenomtrek) van Yves Saint Laurent.

Milletgraantjes zitten boordevol vitaminen en eiwitten, uitstekend voor huid en haar en te vinden in het klassieke gamma van Aramis.

Pioen tenslotte, staat in China bekend omwille van de kalmerende en regulerende werking. Kanebo gebruikt het in de produkten voor een vette huid.

Verschillende Chinese kruiden worden verwerkt in cosmeticaprodukten.

Aftreksels van ginseng staan in de cosmetica bekend om hun tonifiƫrende werking. Ginseng stimuleert ook de celdeling van huidcellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content