Oost-Vlaanderen voor dummies

© Sarah Vanbelle

Hoe goed kent u Oost-Vlaanderen ? Wij verzamelden wat u kunt downloaden, lezen en bekijken om u wegwijs te maken in de provincie.

DE CIJFERS

Hoofdstad: Gent

6 arrondissementen

65 gemeenten

300.794 ha groot

1.458.872 inwoners

60.000 studenten in Gent

OP STAP

Een gids met tien wandelingen, gaande van een literaire uitstap tot een tocht voor kinderen, plus één fietstocht om Gent helemaal gezien te hebben. Bij elk hoofdstuk hoort een beschrijving van de leukste winkeltjes, cafés en restaurants.

Uitgeverij Lannoo, 2012, 15,99 euro

EAT LIKE A LOCAL

Gentenaren bestellen bij hun frieten stoverijsaus mee mayonaise. Gedraag je als een local en meng het bruine-witte goedje tot het eruitziet als een expressionistisch schilderij.

DE STREEKPRODUCTEN – CUBERDONS

Confiserie Geldhof in Eeklo maakt sinds 1954 cuberdons, oftewel neuzekes, volgens een geheim recept dat opgetekend werd door Antoine Geldhof. Ze worden bereid met Arabische gom en hebben het aroma van frambozen.

DE STREEKPRODUCTEN – TIERENTEYNMOSTERD

In Gent staat mosterd gelijk met de familienaam Tierenteyn. Stamvader Petrus startte begin 19de eeuw een kruidenierszaak en produceerde zijn eigen mosterd, waarna drie van zijn zonen hem opvolgden.

DE STREEKPRODUCTEN – BOEKHOUTSE GARNALEN

Boekhoute heeft een rijk vissersverleden en staat bekend voor zijn geirnaert of garnalen. Jaarlijks worden er de Garnaalfeesten georganiseerd, met de verkiezing van een Garnaalprinses.

OP LOCATIE GEFILMD – AANRIJDING IN MOSCOU

CHRISTOPHE VAN ROMPAEY, 2008.

Huismoeder Matty en truckchauffeur Johnny rijden tegen elkaar aan op een parkeerterrein van een supermarkt en ruziën over wie in fout is.

OP LOCATIE GEFILMD – BEN X

NIC BALTHAZAR, 2007.

Een jongen met het syndroom van Asperger wordt op school gepest en vlucht in de virtuele wereld van een computerspel.

OP LOCATIE GEFILMD – MAN ZKT. VROUW

MIEL VAN HOOGENBEMT, 2007.

Op de dag van zijn gedwongen pensionering, beslist de zestigjarige schooldirecteur en weduwnaar Leopold om op zoek te gaan naar een levensgezellin. Na een vruchteloze zoektocht arriveert zijn nieuwe huishoudster.

OP LOCATIE GEFILMD – ALIAS

JAN VERHEYEN, 2001.

Tijdens een uitstapje naar Gent zijn de vriendinnen Eva en Patti er toevallig getuige van hoe een jonge, naakte vrouw uit een raam valt en te pletter stort op het voetpad.

DE APPS – UGENTPASSAGE

Een themaroute over de geschiedenis van de stad en de universiteit, waarbij de stem van Gentse burgemeester Daniël Termont je langs elf etappes gidst. Gratis beschikbaar in de iPhone App Store

DE APPS – STAP AF

Vijf fietstochten die leiden naar de interessantste, gezelligste en mooiste plekjes van Oost-Vlaanderen. Te koop in de iPhone App Store voor 2,30 euro.

DE APPS – DIGITALE CARNAVALS-WANDELING IN AALST

Een traject van drie kilometer waarbij de focus ligt op het historische en folkloristische belang van Aalst Carnaval. De volledige wandeling kan gedownload worden op smartphones via:

www.storynations.com/

AlleDagenCarnaval

OOST-VLAAMS DIALECT

DAT HEB IK NIET MET OPZET GEDAAN : DAT È KIK NIE MEE STUSIE ÉDAON.

MOOIE VROUW : EEN SNELLE.

DAT ZAL JE DAN WEL MERKEN : DA ZULDE DAN WEL GEWAOR WORDE.

LICHTSCHAKELAAR : INTERRUPTEUR.

LIEFJE : SCHETEBEZE.

Door Yasemin Utku – Illustraties Sarah Vanbelle

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content