Stevig gedocumenteerde, steengoed geschreven en razend spannende thrillers die zich afspelen op de – al dan niet letterlijk – rokende puinhopen van de oorlog. Hier komen de Britten !

Na de bom

De stem van een god, de keizer, kondigt via de radio aan dat Japan zich overgeeft. Intussen onderzoekt inspecteur Minami tussen de ruïnes van Tokio de dood van een jonge vrouw. Verkracht en vermoord. Een paar dagen eerder zijn op Hiroshima en Nagasaki de eerste atoombommen gegooid. Een officier van de militaire politie geeft nog snel de opdracht een oude Koreaan te executeren die van de moord op de vrouw verdacht wordt. Minami heeft niets in te brengen. Hij luistert naar de stem van een god. Het is 15 augustus 1945. Een jaar later. Tokio stinkt. De stad wordt geplaagd door tyfus, cholera, luizen. Er is honger. Meisjes van dertien verkopen zich voor wat rijst. De lijken van twee jonge vrouwen, meisjes nog, zijn gevonden. Vermoord, verkracht. Minami moet het onderzoek leiden zonder veel middelen, met nauwelijks vervoer, een telefoon waar je niet op kunt rekenen, een verleden dat hem plaagt, een toekomst die hem angstig maakt. Hij leeft op slaappillen, alcohol. Tegen deze hallucinante achtergrond bouwde David Peace zijn beklemmende, koortsachtig geschreven thriller Tokyo Zero op. Het eerste deel van een trilogie over Japan onder de Amerikaanse bezetting. Een unieke, soms pijnlijke leeservaring.

Tokyo Zero, David Peace, Cargo / De Bezige Bij, 19,90 euro, ISBN 97809023426301.

De ruïnes van het Reich

Met De een van de ander belanden we in het München van een paar jaar na de Tweede Wereldoorlog. Philip Kerr publiceerde eerder een paar briljante thrillers rond het leven van privédetective Bernie Gunther in nazi-Duitsland, schreef daarna zowel pure historische misdaadromans als sciencefiction getinte crime.

In zijn jongste thriller, alweer perfect gedocumenteerd, ontmoeten we Gunther als overlever van het Oostfront en erfgenaam van een vervallen hotelletje bij Dachau. Hij besluit opnieuw privédetective te worden en krijgt vooral zaken te behandelen die te maken hebben met vermiste personen. Vaak vieze opdrachten rond eigendommen van vermoorde Joden. Dat Gunther als gewezen politieman automatisch ook lid werd van de SS, is niet meteen een aanbeveling. Philip Kerr, wel eens de filosoof van de thrillerschrijvers genoemd, schrijft minder emotioneel dan David Peace. Maar zeker niet minder overtuigend. Zijn held, die even cynisch is als Chandlers Marlowe, lijkt zowat de enige rechtschapen Duitser te zijn die echt geen partijlid was.

De een van de ander, Philip Kerr, De Boekerij, 18,95 euro, ISBN 9789022547984.

Lijken uit de kast

Geest van Robert Harris gaat over de gewezen Britse premier Adam Lang. Een fictief personage dat ontzettend veel gelijkenis vertoont met Tony Blair. Lang is een goed acteur, brengt veel van zijn vakanties op de Cariben door, heeft een superintelligente vrouw. Ooit een links wonderkind, wordt hij nu verguisd om zijn slaafse vriendschap met Amerika. Lang heeft zich met zijn vrouw teruggetrokken op het beroemde eilandje Martha’s Vineyard om in Amerika fondsen te werven voor een stichting en tegelijk zijn onthullende memoires te schrijven. Of beter : te laten schrijven door een ghostwriter. Dat werk is bijna klaar als de man verongelukt en de uitgever een tweede ‘geest’ laat opdraven. Intussen dreigt Lang voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag te worden gedaagd voor oorlogsmisdaden, wegens zijn steun aan Amerika in Irak. Voor de nieuwe ghostwriter het perfecte moment om Lang beter te leren kennen.

Geest heeft in Groot-Brittannië al voor enige ophef gezorgd. Niet het minst omdat gewezen journalist Robert Harris als geen ander fictie kan maken van wat hij weet of vermoedt en, leuker nog, de leugens als waarheid kan vermommen. Harris, vertaald in dertig talen, behoorde geruime tijd tot de intimi van de Blairs. Knappe en spannende satire.

Geest, Robert Harris, Cargo / De Bezige Bij, 18,50 euro, ISBN 9789023426257.

Door Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content