Deze jubilarissen hebben dit jaar een goede reden om de fles te ontkurken.

10

De Brusselse modeontwerpster Annemie Verbeke viert de tiende verjaardag van haar modelabel.

Juweelontwerpers Ludovic Colpaert en Flor Janssens van Atelier 11 in Antwerpen vieren hun eerste decennium.

25

In 1984 werd de Lloyds Bank van Richard Rogers gebouwd in Londen.

30

Polo, Ralph Laurens eerste mannengeur, blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Het groene flesje met de gouden polospeler werd eind jaren zeventig een statussymbool voor jongens en mannen die een bad namen in het groene, bosachtige geurtje. Het succesvolle concept kende afgeleiden in alle kleuren : Polo Sport, Polo Black, Polo Double Black, Polo Blue en Polo Explorer. Dit jaar komt daar Polo Modern Reserve bij, een moderne interpretatie van de dertiger, die twintigers en dertigers opnieuw moet aanspreken.

Het iconische eerste-parfum-voor-jonge-romantische-meisjes Anaïs Anaïs van Cacharel stamt uit 1979.

40

Het frisgroenige Ô de Lancôme is na 40 jaar nog altijd een favoriet van dames die het graag fris en groen houden.

In februari zal het veertig jaar geleden zijn dat de eerste Xandrescollectie in de winkels lag. Het merk, dat toen nog Andres heette, werd in december ’68 opgestart door Jan Andries. Samen met zijn echtgenote Lieve Andries-Van Louwe vormde hij het textielbedrijf van zijn ouders in Sint-Amandsberg om van een producent van werkkleding tot een toonaangevende naam in de Belgische mode. Sinds 1988 is Xandres een volwaardige dochter van de Groep Santens, waartoe ook Hampton Bays behoort.

50

Luxeconcern LVMH ontkurkt ongetwijfeld een fles voor Monsieur de Givenchy, die de vijftig heeft gehaald, en twee klassiekers van Guerlain : het zwoele Samsara (1989) en het bloemige Chamade (1969).

In 1959 opende het Salomon Guggenheim Museum in New York, van architect Frank Lloyd Wright.

De Pantonstoel is een halve eeuw oud. Verner Panton begon zijn research voor een pootloze stoel al tien jaar eerder, maar hij experimenteerde pas met plastic in 1959. Acht jaar later was zijn eerste prototype af. Ondertussen heeft de stoel vooral technische facelifts gehad, sinds 1999 is de stoel gemaakt van polypropyleen gekleurd in de massa, waardoor hij volledig recycleerbaar is én een pak goedkoper dan de eerste versies. Dit jaar komt er een verjaardagseditie aan.

(www.vitra.com)

80

De Barcelona-stoel van Mies van der Rohe viert zijn tachtigste verjaardag. Hij werd ontworpen als deel van Het Duitse Paviljoen op de Wereldtentoonstelling van 1929 in Barcelona. Verjaardagsedities volgen dit voorjaar.

100

U denkt misschien dat de hippe schoenenketen Sacha een kind van de 21e eeuw is, maar het Nederlandse merk bestaat al een hele eeuw.

Door Sofie Albrecht, Leen Creve, Wim Denolf en Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content