Eens per minuut. Zo vaak zou de gemiddelde man aan seks denken. Toch volgens de achterflap van De vrouwelijke hersenen, het uitermate boeiende boek van de Amerikaanse arts en neurobiologe Louann Brizendine dat een antwoord wil geven op de immer prangende vraag : Was will das Weib ? Geen seks dus. Of toch niet overdreven. Want nog steeds volgens de achterflap komt bij ons de gedachte aan seks maar eens per dag op. Aangezien het middaguur gepasseerd was toen ik dat las, sloeg mij prompt de schrik om het hart : had ik die dag al aan seks gepeinsd ? Geen mens toch die een kouwe kip wil zijn in ’t diepst van haar gedachten. Gelukkig had ik een valabel excuus : een vroegochtendlijk interview in het Belgische hoofdkwartier van het Leger des Heils, niet meteen een eisprongbevorderende omgeving.

En nu ik erbij stilsta, aan seks denken, wat bedoelen ze daar nu eigenlijk mee ? Klinkt een beetje abstract toch, zoals denken aan kantklossen of de Bel20. Nee, dan liever Viggo Mortensen, Aragorn in The Lord of the Rings. Omdat er net op mijn bureau een exemplaar van het Franse filmblad Studio ligt met zijn beeltenis op de cover. Concave wangen, stoppelbaard, priemende blauwe ogen, van dat piekerige blonde Jommekeshaar. Loopt graag op zijn blote voeten. Die zou ik niet teruggooien. En toch, hoe hard ik ook probeer, rampetampen met Viggo, ik kan er mij niks bij voorstellen. Een mens moet zijn beperkingen kennen. Bovendien weet ik dat hij in zijn vrije tijd hermetische gedichten schrijft, ook niet iets waardoor ik meteen in een weekmakende roes geraak. Nee Viggo, dat wordt niks jong. Allemaal de schuld van mijn hersenen, volgens Louann Brizendine. In vergelijking met mannen hebben wij vrouwen in ons brein namelijk maar half zoveel voor seks bestemde ruimte. Tegenover hun Zaventem als centrum voor het verwerken van gedachten aan seks hebben wij Deurne Zuid, met een triestig landingsbaantje waar ocharme af en toe een Fokker daalt. Wat verklaart waarom 85 procent van de mannen onder de vijftig tussen de twintig en dertig keer per dag aan seks zou denken. Proficiat, maar dat is nog lang niet om de minuut.

Ik wou die kwestie nog aan schrijfpartner Koen Fillet voorleggen, maar zo goed ken ik die nu ook weer niet en misschien lezen zijn opgroeiende kinders mee. De enige aanwezige man op de redactie, een eindredacteur die nochtans als ernstig bekend staat, zei langs zijn neus weg dat ééns per minuut hem niks te veel leek, waarna hij zijn boterhammendoos in zijn boekentas schoof en naar de uitgang spurtte. Dat vrouwen per dag circa 20.000 woorden gebruiken en mannen maar 7.000, lees ik nog. Het zal wel zijn, die hebben het te druk met andere dingen.

De vrouwelijke hersenen. Waarom vrouwen anders zijn dan mannen. Louann Brizendine, uitg. Sirene/Van Halewyck, 304 p., 19,95 euro, ISBN 978 90 5831 434 5.

Linda Asselbergs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content