Sinds 1999 organiseert Weekend Knack jaarlijks een kookwedstrijd waarbij amateurs streven naar de titel ‘Hobbykok van het Jaar’. In de aanloop naar de selectie voor de wedstrijd ‘Hobbykok 2005’ bezochten wij onze vorige vijf winnaars. Ze dragen hun titel met waardigheid en staan ook nu nog met enthousiasme aan het fornuis.

Professionele keuken

Luc Vroonen was de eerste kookenthousiasteling die in 1999 met zijn creatie ‘Spiesjes van zeevruchten met gesmolten ganzenlever en Chinese groenten’ de titel ‘Hobbykok van het Jaar 2000’ verwierf. Niet veel later toonde de amateurkok zich de titel waardig, door in Weekend Knack uit te pakken met een uitgebreid feestdiner. Op het menu stonden heerlijkheden als : carrousel van hapjes, paupiette van zalm en kreeft, hinde met lasagne van bospaddestoelen, geitenkaas met gekonfijt fruit en esdoornsaus en banaan met marsepein. De lezer maakte kennis met huize Vroonen, waarin, tot ieders verbazing, een volledig uitgeruste professionele keuken is ondergebracht. Vijf jaar later is die mooie keuken ook het clubhuis van kookclub Echalote die een tiental leden telt. Aan de keukenmuur hangt, naast foto’s van beroemde chefs die thuis kwamen koken, ook het diploma van Weekend Knack. Luc Vroonen : “Ik heb veel reacties gekregen op het winnen van de titel. De Rotary klopte aan en vroeg mij om les te geven, thuis en in vier restaurants. De opbrengst was bestemd voor een goed doel. Vorig jaar heb ik een demonstratie op Kokerello gegeven en dat was bijzonder aangenaam, het ijs is snel gesmolten bij mensen met dezelfde interesse. Ik heb ook meegewerkt aan een reportage over biergerechten en kreeg tweemaal de radio over de vloer om te spreken over wildrecepten. Mijn bereidingen zijn, vergeleken met vijf jaar terug, niet veel geëvolueerd. Ik ga eerder terug naar een eenvoudige keuken met herkenbare ingrediënten. In de week heb ik door mijn drukke werkzaamheden geen tijd meer om te kokkerellen, wel in het weekend en dan liefst zo veel en zo lang mogelijk.”

Veel reacties op de titel

Een jaar later werd Ann Standaert ‘Hobbykok van het Jaar’ met haar bereiding ‘Aardappelwafeltje met groene kruiden, brickdeeghoorntje gevuld met bospaddestoelen en selderblaadjes, knapzakje van groene kool gevuld met gewokte seizoengroenten, infusie van kruiden, romig sausje van bospaddestoelen en infusie van zachte paprika’. Deze nummer één werd door haar moeder besmet met het kookvirus. Ann wilde even goed kunnen koken en schreef zich in op een avondcursus in Spermalie. Zij werd ook ’s zondags keukenhulpje in een bekend restaurant. Ann is culinair nieuwsgierig en is minder geïnteresseerd in de keuken van alle dagen. Vier jaar geleden droomde Ann er heimelijk van om ooit een eigen restaurant te beginnen. Die droom heeft zij inmiddels laten varen. Ann Standaert : “Na het winnen van de wedstrijd heeft men mij meermaals gevraagd om met een restaurant te beginnen. Ik woon al een tijdje met een professionele kok samen en eigenlijk ben ik gelukkig met de huidige situatie. De tijd dat wij beiden vrij zijn, is er om te genieten van het leven. Ik vind mij nu te oud om de sprong nog te wagen. Het winnen van de wedstrijd heeft veel reacties teweeggebracht en zelfs nu nog zijn er mensen die mij herkennen. Ik werk nog steeds in het weekend in hetzelfde restaurant. Na het winnen van de wedstrijd heb ik enkele kookdemonstraties gegeven voor vriendinnen en ook in opdracht van een pannenfabrikant. Dat was echter moeilijk te combineren met mijn job. Men heeft mij ook gevraagd voor een tv-programma, wat ik heb afgewezen, want ik blijf liever op de achtergrond. Ik heb mijn avondcursus aan Spermalie inmiddels helemaal afgemaakt. Wanneer het mogelijk is, volg ik nog wel de door Weekend Knack georganiseerde kooklessen bij bekende chefs.”

Hobby werd beroep

Foodie Jan Demonie won de titel voor het jaar 2002 met een uitzonderlijk gerecht met langoustines op een taartje van selder en appel. Deze geroutineerde hobbykok, die het eetgebeuren in binnen- en buitenland nauwgezet volgt en plakboeken bijhoudt met notities, menu’s en andere herinneringen aan zijn culinaire escapades, heeft na het winnen van de wedstrijd zijn leven heringericht. Jan Demonie gooide het roer radicaal om en maakte van zijn hobby zijn beroep door in de Brugse Smedenstraat een delicatessenwinkel te openen. Jan Demonie : “Ik kreeg na de wedstrijd veel reacties, ook op straat en vaak van mensen die ik lang kende maar die niet op de hoogte waren van mijn culinaire belangstelling. Wanneer twee jaar later een bediende je aanspreekt of twee koks in de Antwerpse Sips je vragen of jij niet die ‘hobbykok van het jaar’ bent, dan merk je hoeveel culinair geïnteresseerde lezers Weekend Knack heeft. Heel wat mensen dachten dat ik een eethuisje zou openen of vroegen mij om thuis bij hen te komen koken. Dat is niet mijn beroep en ik ben daar dan ook niet op ingegaan. De plaatselijke pers is over de vloer geweest en ik heb mij laten strikken voor een tv-uitzending. Ik stel ook vast dat men mij nu in de restaurants met meer respect behandelt. Er zijn wel koks bij die laten zien dat zij niet houden van amateurs die zoveel weten. Gelukkig is er de laatste jaren veel veranderd en wordt er vrijer gecommuniceerd. Ik heb regelmatig contact met de andere winnaars. Het gebeurt dat wij elkaar bellen met een culinaire vraag. Met het openen van mijn winkel De Olijfboom realiseer ik een droom. Ik verkoop tachtig soorten olijfolie en andere gastronomische artikels, zoals wijnen van heel de wereld, azijnen en olie van pistache of avocadopitten.”

Nog meer kookkriebels

Voor 2003 ging de titel naar Philippe Mottrie. Het thema was ‘mediterraan koken met olijfolie’ en Philippe won met een schitterende ‘Semifreddo van limoen’. Twee jaar later is de hobbykok in de weekends nog even gebeten bezig in de keuken. Hij bekent zelfs dat er meer en meer kriebels de kop opsteken om van koken zijn beroep te maken. De winnaar 2003 werd als jurylid gevraagd tijdens de eindexamens in Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, waar hij iemand ontmoette die het plan opperde om samen dineetjes bij mensen thuis te verzorgen. Die mogelijkheid staat open, want Philippe heeft ondertussen zijn examen afgelegd als kok voor de middenjury en beschikt nu over de nodige kwalificaties. Na de finale hebben velen de winnaar aangesproken, onbekende mensen op straat én koks. Philippe had niet verwacht dat hij door het dragen van de titel zoveel respect zou verwerven, zelfs uit professionele hoek. Hij heeft het winnende gerecht nog diverse keren bereid, onder meer in Kortrijk waar hij als gastkok was gevraagd en ook op een oudleerlingendag in de hotelschool, waar hij mocht demonstreren naast superchef Peter Goossens. Philippe was toen wel zenuwachtig, want het publiek bestond uit professionelen. Gelukkig was de reactie positief. De ‘hobbykok 2003’ werd ook onder de arm genomen door Het Laatste Nieuws en mocht bij niemand minder dan Geert Van Hecke in De Karmeliet recepten uittesten. Daar kwam een twee pagina’s groot artikel uit voort.

Thuis is Philippes echtgenote nog immer zijn grootste fan. Philippe zelf verfijnde intussen zijn kookkunst door te lezen, te experimenteren met onder mee espumas en door op restaurant te gaan. Daar wordt hij geregeld uitgenodigd om een kijkje achter de schermen te nemen, zoals in restaurant Saint-Nicolas in Elverdingen.

Gevraagd als huiskok

De recentste en jongste winnaar die dit jaar de titel draagt, is de 27-jarige kunsthistoricus Matthieu Beudaert. Het thema was ‘Engels lamsvlees’ en het winnend recept luidde : ‘Lamscarré uit de oven met ravioli van geitenkaas en zoete pepers met Provençaalse kruiden’. Matthieu Beudaert werkt in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en is al ruim vijf jaar gepassioneerd door de kookkunst. De vonk sloeg over toen hij als jobstudent in de horeca belandde. Matthieu Beudaert : “Ik vond het plezierig om mee te doen aan de wedstrijd en om vrij onverwacht te winnen. Ik voelde mij gesteund door de aanwezigheid van mijn vrouw en schoonouders. Naderhand heb ik veel reacties gehad, eerst van de collega’s op het werk en later van mensen die ik her en der ontmoette en die spontaan vroegen hoe de wedstrijd was verlopen. Maar het behalen van de titel heeft niet alleen voordelen. Ik merk bijvoorbeeld dat men terughoudender is om mij uit te nodigen. Vaak zegt men dan verontschuldigend : zo kan ik niet koken ! En ik werd als klant herkend tijdens een bezoek aan een toprestaurant, waar de kok mij liet voelen dat ik echt nog veel te leren had. Dat kan ik accepteren, want ik heb veel respect voor koks die alle dagen top draaien : dat is wel iets anders dan een wedstrijd winnen. Ik wissel soms van gedachten met Sergio Herman van Oud Sluis, een kok die ik erg bewonder. In mijn vrije tijd ben ik geestdriftig aan het koken maar ik denk er niet over om van koken mijn beroep te maken. Ik ben wel gevraagd geweest om bij vrienden en familie te koken en accepteer dat binnen de grenzen van het mogelijke. Ik doe dat gratis omdat ik van koken hou. Tijdens Kokerello geef ik samen met Philippe Mottrie een kookdemonstratie en iedereen is welkom.” n

Tekst Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content