Bloemen zijn en blijven onweerstaanbaar. Maar het ene boeket is het andere niet. Zes bloemschikkunstenaars creëerden voor Weekend Knack een origineel geschenk : zes feestboeketten die wij met Kerstmis wegschenken aan evenveel lezers.

JEAN-PIERRE GABRIEL

Bloemen en bloemisten zijn de jongste jaren sterk geëvolueerd, zeker in Vlaanderen. Er zijn weinig landen waar de prezentatie zo’n grondige wijzigingen onderging, dat we voor de benaming ‘bloemist’ eigenlijk een ander woord zouden moeten vinden… En hoe we het ook draaien of keren, de invloed van figuren als Jelena De Belder, die aan de basis lag van het Arboretum in Kalmthout, en Daniël Ost, een man die wereldwijd grenzen blijft verleggen, is hierin doorslaggevend geweest. Zij hebben ons vertrouwd gemaakt met het ongewone, en dat slaat zowel op nieuwe planten als op nieuwe manieren om ze te prezenteren.

Ook de groothandel is in Vlaanderen zeer alert en dynamisch. Nergens ter wereld is het aanbod en de keuze zo groot. Bloemenwinkels kregen een heel nieuwe uitstraling. Men vindt er niet meer alleen bloemen in de traditionele zinken of gegalvanizeerde emmers, maar ook toebehoren als vazen en potten, geurige potpourri’s, kaarsen, zelfs tafellinnen en tuinmeubelen. Soms worden die nevenartikelen belangrijker dan de bloemen zelf.

Maar er zijn ook nog puristen, die zich uitsluitend met de essentie willen bezighouden, met bloemen en alle vormen van bloemenschikken. Aan zes van hen vroegen we een origineel geschenk uit te werken, namelijk een mooi boeket met bijpassende vaas, dat ook als het uitgebloeid is, samen met de vaas een mooi souvenir blijft. Ilse Vanlommel uit Geel, Annick Van Wesemael uit Lede, Daniël Ost uit Sint-Niklaas, Geert Pattyn uit Geluwe, Jean-Claude Sesier uit Waregem en Hans Steenhoudt uit Sint-Pieters-Leeuw ontwierpen een feestboeket dat diende te voldoen aan twee vereisten : een budget tussen 8000 en 10.000 frank en groen, rood of wit als dominante kleur. Alle zes maakten ze met bloemen, planten en vaas een prachtige kompositie. Alleen Daniël Ost besloot geen vaas te gebruiken, maar een beroep te doen op een heel primitieve vegetatie, namelijk korstmos.

Nog iets dat eigen is aan onze tijd : bijna alle voorgestelde boeketten vergen heel wat vaardigheid in het binden. Sommige zullen lang meegaan, omdat de gekozen planten ook droog heel mooi blijven. En mocht je ze dan toch beu worden, dan houd je nog altijd een mooie vaas over die je zelf weer met bloemen kan vullen.

Annick Van Wesemael koos een klassieke glazen vaas als basis voor een waterval van Eucalyptus ‘Gunny’, veenbessen, Anthurium mini, Limonium ‘Misty White’ en rode takken van de Cornus alba ‘Sibrica’.

Rood voert de hoofdtoon in het boeket van Hans Steenhoudt : rozebottels en bessen van Cotoneaster in kombinatie met Skimmia, Eucalyptus, klimop en varens worden geprezenteerd in Chinees keramiek.

Geert Pattyn liet zich inspireren door de champagne-emmer, die voor hem het ‘feest’ symbolizeert. Tere witte bloemen papavers, ranonkels, anemonen en kerstrozen (Helleborus niger) kontrasteren met stoere klimoptakken en groen mos.

Van Daniël Ost verwacht je niet meteen een gewoon of ordinair boeket. Hij koos dit keer voor de waaiervorm, opgebouwd uit korstmossen. De planten die de waaier overkoepelen, bracht hij mee uit Taiwan.

Vertrekkend van de vaas Möbach ‘Royal luster’ opteerde Jean-Claude Sesier voor een rood-paarse kompositie met rode Anthurium ‘Tossia’, Miscanthus sinensis ‘Zebrines’, Cornus-twijgen en vruchten van Euonymus.

In een gietijzeren vaas op sokkel prezenteert Ilse Vanlommel een wervelend boeket van bloemen en bladeren : rozen ‘Tiano’, gedroogde maïs, rode appeltjes, Asparagus, Eucalyptus, varens en klimop.

Informatie i.v.m. de bloemenzaken op pagina 90 vindt u op onderstaande telefoonnummers :

Annick Van Wesemael, ’t Prieeltje : (053) 80.14.41.

Hans Steenhoudt : (02) 378.29.06.

Geert Pattyn : (056) 51.20.05.

Daniël Ost, Floreal : (03) 776.17.15.

Jean-Claude Sesier, Boeket der Zinnen : (056) 61.27.56.

Ilse Vanlommel, De Gele Legende : (014) 58.31.54.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content