Weggestopt in de natuur tussen Glasgow en The Trossachs com-bineert The Moss absolute rust met een smaakvol interieur.

û The Moss, Kilearn by Glasgow, E639 LJ, Groot-Brittannië, +44 1360 55 00 53, www.aboutscotland.com/central/themoss.html, themoss@freeuk.com.

Geen mens kan op eigen initiatief The Moss in Kilearn vinden. Het geboortehuis van Georges Buchanan, mentor van de Engelse koning Charles I, ligt zo’n twintig kilometer ten noorden van Glasgow, aan het einde van een doodlopende landweg zonder aanduiding. Niet dat Rozie niet van mensen houdt, maar haar rust is heilig en wie op zoek gaat naar privacy mag best een kleine inspanning leveren. De admiraalsdochter en haar man wonen al achttien jaar in het Georgian landhuis, maar waar andere stellen met het klimmen der jaren naar iets kleiners op zoek gaan, deden zij net het omgekeerde : ze bouwden een kleine vleugel aan die niet van de rest van het huis valt te onderscheiden en brachten er drie heel bijzondere gastenkamers in onder.

“Ik wilde altijd al mensen ontvangen, maar begreep dat veel bezoekers ook wat privacy willen”, zegt de gastvrouw bij een kop thee en wat versnaperingen. “Daarom hebben de gasten hun eigen aparte deur, zodat ze kunnen komen en gaan als ze willen.”

De drie kamers bevinden zich op de eerste verdieping. Twee doubles delen een gemeenschappelijke badkamer en worden in principe alleen aan samen reizende stellen verhuurd. Een ervan is bijzonder groot, maar allebei zijn ze prachtig bemeubeld. Zelf kiezen we voor de derde kamer, die eveneens erg ruim is en bemeubeld werd met antieke mahoniehouten bedden en dito kasten. Discreet maar smaakvol, met enkele van de betere interieurtijdschriften op het nachtkastje. De rust is er compleet, de bedden uitstekend : het is duidelijk dat Rozie niet van half werk houdt.

Wie er verblijft, kan ook in de lounge op de benedenverdieping terecht, die op de grote tuin en het gazon uitziet, waar de jonge labrador Billie ons enthousiast komt groeten. Omdat The Moss een echte thuis is, valt het ons een beetje zwaar om op zoek te gaan naar een restaurant, maar ook daar heeft de gastvrouw voor gezorgd. Er is een zitje gereserveerd in The Black Bull-grill, een restaurant dat bij het gelijknamige hotel in het dorp hoort en waar de kaart gevarieerd blijkt, de keuken uitstekend en betaalbaar, de service vlekkeloos maar waar de maître een beetje sip kijkt.

’s Ochtends gebeurt het niet zelden dat ronddwalende herten tot bij de voordeur van The Moss komen, terwijl de konijnen er de hele dag voorbijhollen. De gasten krijgen er een traditioneel Brits ontbijt voorgeschoteld met versgeperst fruitsap, en daar kan best wat zalm en een roerei bij. Dat is, met de zon die de tuin extra kleur geeft, het perfecte begin van een nieuwe dag.

The Moss telt drie kamers, waarvan twee een badkamer delen. Ze worden alle verhuurd tegen 80 pond per kamer.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content